Πώς να μείνεις υγιής όταν όλοι στο σπίτι είναι άρρωστοι από γρίπη ή ίωση

27.02.2020
Πώς να μείνεις υγιής όταν όλοι στο σπίτι είναι άρρωστοι από γρίπη ή ίωση
Πέρα από την όχι και τόσο ψύχραιμη κατάσταση με τον κορωνοϊό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι διανύουμε επίσημα την εποχή των ιώσεων και της γρίπης, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι γύρω σου είναι άρρωστοι. Και εντάξει, μπορείς να αποφύγεις το βήχα και το φτέρνισμα στη δουλειά, αν δεν πλησιάζεις αυτούς που εκδηλώνουν τα συμπτώματα. Τι συμβαίνει όμως όταν είσαι το μόνο υγιές πρόσωπο σε ένα σπίτι γεμάτο αρρώστους; Ευτυχώς δεν χρειάζεται να μετακομίσεις. Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείς εσύ και οι συγκάτοικοι / οικογένεια / φίλοι σου να ακολουθήσετε για να σε βοηθήσουν να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης (αν δεν μιλήσουμε βέβαια για πιο σοβαρές καταστάσεις).

Κάνε εμβόλιο κατά της γρίπης

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι βελόνες, αλλά μερικές φορές είναι η καλύτερη άμυνά σου όταν πρόκειται για τον επώδυνο ιό της γρίπης.

«Αν τα μέλη του σπιτιού σου είναι άρρωστα εξαιτίας της γρίπης, τότε οι πιθανότητες είναι υψηλότερες για να μολυνθείς από τον ιό», δήλωσε στο she knows ο Δρ. Ashish Sharma, από το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο της Yuma. «Η πιο σημαντική πτυχή της πρόληψης είναι να κάνεις το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο».

Διάβασε και αυτό: 6 παράγοντες που μπορεί να σου προκαλέσουν αλλεργία στη δουλειά σου

Πλύνε τα χέρια σου και στη συνέχεια πλύνε τα ξανά

Τα μικρόβια είναι παντού και πώς εξαπλώνονται πολύ γρήγορα; Μέσω αφής. «Το αδιάκοπο πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για να μείνεις υγιής», λέει η Δρ. Elizabeth Wang, γιατρός με ειδίκευση στα μεταδιδόμενα νοσήματα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. «Εκτός από το να τα πλένεις μετά την τουαλέτα, πρέπει να τα πλένεις όταν φυσάς ή σκουπίζεις τη μύτη σου, αφού αγγίξεις κοινόχρηστες επιφάνειες όπως πόμολα, διακόπτες φώτων, τηλέφωνα / κινητά τηλέφωνα, πάγκους, πλήκτρα, ποντίκια υπολογιστή κλπ. καθώς ακούσια εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε ασθένειες που προκαλούν μικρόβια και βακτήρια, όταν αγγίζουμε αυτά τα πράγματα».

«Είναι σίγουρα ένας πρόσθετος κίνδυνος όταν φροντίζεις άμεσα κάποιον που είναι άρρωστος, καθώς κάνεις πράγματα όπως να σηκώσεις τα χρησιμοποιημένα πιάτα ή κούπες ή χαρτομάντηλα, δίνοντάς του φάρμακο, ελέγχοντας τη θερμοκρασία του. Συνεπώς το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προστατεύσεις τον εαυτό σου, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών».

Σκούπισε τα πάντα

«Ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει για οκτώ ώρες σε διάφορα αντικείμενα και πράγματα, όπως τηλεχειριστήριο, χερούλι πόρτας, φλιτζάνια, πιάτα, ρούχα κλπ, τα οποία έχουν αγγιχτεί από άρρωστα μέλη της οικογένειας», λέει ο Sharma. «Είναι επίσης εύκολη η απολύμανση αυτών των αντικειμένων με απολυμαντικό αλκοόλης, υπεροξειδίου του υδρογόνου, ιωδίου ή απολυμαντικού με βάση λευκαντικό».

Τα smartphones είναι επίσης μια μεγάλη πηγή μικροβίων, γι 'αυτό η Wang συνιστά να έχεις μαζί σου μαντηλάκια και να σκουπίζεις το κινητό σου όσο χρειάζεται. «Απόφυγε να το τοποθετείς σε κοινόχρηστες οικιακές ή δημόσιες επιφάνειες και προσπάθησε να μην αφήνεις κανέναν στο σπίτι σου που είναι άρρωστος να αγγίζει το τηλέφωνό σου ή τα καλώδια φόρτισης», λέει. «Τα τηλέφωνά μας είναι στα χέρια μας και κοντά στα μάτια, τις μύτες και τα στόματά μας, όλες, δηλαδή, τις περιοχές στις οποίες επιβλαβή μικρόβια και βακτήρια μπορούν εύκολα να εισέλθουν στο σώμα μας και να μας κάνουν να αρρωστήσουμε».

Στο μεταξύ διάβασε και αυτό: Γρίπη και κορωνοϊός: Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τη σωστή χρήση της μάσκας

Φόρεσε μάσκα

Μπορεί να φαίνεται λίγο υπερβολικό, αλλά η Wang λέει «μην υποτιμάς τη δύναμη της χειρουργικής μάσκας».

Προτείνει να προχωρήσουμε με τον κανόνα της πλειοψηφίας για να καθορίσουμε ποιος θα τη φορέσει. «Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει τη γρίπη και όλοι οι άλλοι είναι υγιείς, είναι χρήσιμο για τον άρρωστο να φορέσει τη μάσκα. Εάν αρκετοί άνθρωποι στο σπίτι έχουν προσβληθεί από τη γρίπη, η υγιής μειονότητα θα πρέπει να φοράει μάσκες για να προστατεύσει τον εαυτό της».

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη μάσκα, ο Sharma λέει ότι οι άρρωστοι πρέπει να βήχουν στον αγκώνα τους ή να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλα και πρέπει να πλένουν τα χέρια τους όταν πετάνε τα χαρτομάντηλα στα σκουπίδια.

Χρησιμοποίησε ένα «μπάνιο για τον άρρωστο»

Ο Wang υποστηρίζει ότι εάν έχεις χώρο στο σπίτι σου, «απομόνωσε το ασθενές άτομο σε ένα δικό του μπάνιο, έτσι ώστε να έχεις ένα «άρρωστο» και ένα «υγιές» μπάνιο. Χρησιμοποίησε γάντια από καουτσούκ για τον καθαρισμό και κράτησε πολλά μαντηλάκια για να σκουπίσεις τα πόμολα, τα ντουλάπια, τους διακόπτες φώτων, τη βρύση, την τουαλέτα και τις λαβές στο ντους, όσο χρειάζεται» Λέει ότι είναι επίσης καλή ιδέα να κρατήσεις την «υγιή» οδοντόβουρτσα σου μακριά από αυτή που είναι «άρρωστη» και να χρησιμοποιείς ξεχωριστή οδοντόκρεμα.