Η μελέτη που έγινε με επικεφαλής τον Stephen Juraschek, Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess (BIDMC) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, υποστηρίζει την παραδοσιακή αντίληψη ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι σημαντική στη διαχείριση της υπέρτασης.
Η μείωση της πρόσληψης νατρίου σε ενήλικες με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, μειώνει τη δίψα, τον όγκο των ούρων και την αρτηριακή πίεση, αποκάλυψε η έρευνα. Ωστόσο, δεν επηρέασε τις μεταβολικές τους ενεργειακές ανάγκες.
Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο με το τμήμα του νατρίου να είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής σου πίεσης. Αν και η λέξη νάτριο χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με το αλάτι, θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις το ποσοστό νατρίου επί 2,5, εάν θέλεις να προσδιορίσεις την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνεις.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη του 2001 με 400 συμμετέχοντες που παρακολούθησαν δύο διαφορετικές δίαιτες, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις τριών διαφορετικών επιπέδων πρόσληψης νατρίου (χαμηλή, μέση και υψηλή) στην πίεση του αίματος των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι ενώ η μειωμένη πρόσληψη νατρίου δεν επηρέασε την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους, ωστόσο, μείωσε τη δίψα των συμμετεχόντων.
Διάβασε και αυτό: Μαγειρική χωρίς αλάτι: Tips για να γίνει το ανάλατο φαγητό νόστιμο!
Αλάτι: φίλος ή εχθρός;
Ακόμη και αν δεν έχεις υπέρταση, είναι σωστό να μειώσεις το αλάτι και να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση.
Ακόμα κι αν δεν προσθέτεις αλάτι στα γεύματά σου κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα, υπάρχουν κρυμμένα άλατα στα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη από τον οργανισμό σου. Το τρομακτικό κομμάτι είναι ότι δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα έως και το 70% του αλατιού στη δίαιτά μας είναι κρυμμένο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που δεν έχουν απαραιτήτως αλμυρή γεύση, όπως το ψωμί, το βούτυρο, το τυρί, τα δημητριακά για πρωινό και τα ζυμαρικά. Το αλμυρό νερό εγχέεται επίσης σε πολλά φρέσκα και κατεψυγμένα κρέατα για να είναι πιο ζουμερά και να αυξάνεται ο όγκος.
Το συνιστώμενο όριο
Το σώμα μας χρειάζεται αλάτι για να επιβιώσει, αλλά μόνο μικρές ποσότητες. Το μέτρο είναι το κλειδί και παρακάτω είναι μερικές βασικές συμβουλές για τη μείωση του αλατιού στη διατροφή σου:
Διάβασε τη διατροφική ετικέτα στα τρόφιμα: Απόφυγε προϊόντα που περιέχουν 15% ή περισσότερο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου ανά μερίδα.
Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια για να μειώσεις σταδιακά την πρόσληψη αλατιού: η γεύση σου θα προσαρμοστεί.
Πειραματίσου με νέες γεύσεις: απόφυγε το αλάτι και αντικατάστησε το με βότανα, μπαχαρικά, χυμό λεμονιού και ξύδι.