Σύμφωνα με τις οδηγίες του Βρετανικού Συστήματος Υγείας, ένα κόκκινο μάτι δεν είναι συχνά κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί και συνήθως επουλώνεται από μόνο του, αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να κρύβεται κάτι πιο σοβαρό από πίσω.
Ο Dan McGhee, διευθυντής της Vision Express, μίλησε στο prima δίνοντας απαντήσεις για το πώς θα μειώσουμε την κοκκινίλα στα μάτια μας, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, της θεραπείας και για το πότε θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Τι προκαλεί κοκκίνισμα στα μάτια;
Τα κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια θα μπορούσαν να συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων υγείας ή να είναι αποτέλεσμα των παραγόντων του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, το να περνάμε μεγάλες χρονικές περιόδους σε ξηρά περιβάλλοντα (π.χ. στο γραφείο), μπροστά από έναν υπολογιστή, αλλά και λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η ζέστη, η έκθεση στον καπνό ή στον αέρα.
«Στις γυναίκες, μερικές φορές οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια. Άλλα θέματα υγείας που δεν έχουν εντοπιστεί και προϋπάρχουν, όπως η αρθρίτιδα, η βλεφαρίτιδα ή απλές αντιδράσεις από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα στα μάτια».
Πώς να απαλλαγείς από τα κόκκινα μάτια;
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα κόκκινα και ερεθισμένα μάτια είναι να επισκεφτείς έναν οφθαλμίατρο που μετά την εξέταση θα προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Για να ανακουφιστείς όμως προσωρινά, τοποθέτησε ένα ύφασμα βρεγμένο με καθαρό (αποστειρωμένο) νερό στα μάτια σου μέχρι να σε δει ο οφθαλμίατρος».
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να απαλλαγείς από τα κόκκινα μάτια;
«Ανάλογα με την αιτία, το κοκκίνισμα των ματιών υποχωρεί με διαφορετικούς ρυθμούς. Αλλεργίες και αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον, μπορεί να διαρκέσουν μία έως δύο ημέρες, ωστόσο οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες».
Διάβασε επίσης: 8 καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία των ματιών σου
Μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να προκαλέσει κοκκινίλα στα μάτια;
«Η ρήξη αγγείου στο μάτι, μπορεί να προκληθεί από υψηλή αρτηριακή πίεση ωστόσο ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείς είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου για εξετάσεις. Εκείνος μπορεί να σε συμβουλεύσει και να σου δώσει χρήσιμες οδηγίες αν η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η αιτία».
Πότε θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια;
«Θα πρέπει πάντα να ζητάς ιατρική βοήθεια όταν η κοκκινίλα είναι επίμονη και ανεξήγητη. Επίσης, εάν αισθάνεσαι πόνο μέσα ή γύρω από το μάτι ή αλλαγές στην όραση, πρέπει να αναζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια».