Τώρα, μια μελέτη από το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιάς έχει προσθέσει ένα νέο επιχείρημα που συνδέεται με αυτό το σημαντικό ιατρικό θέμα.
Ο επικεφαλής ερευνητής Shogo Matsui δηλώνει στο συμπέρασμα της μελέτης, ότι «η μειωμένη συχνότητα και η διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».
Η μελέτη αξιολόγησε τις συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών, 682 ατόμων. Προσαρμοσμένη σε διάφορους παράγοντες (όπως η ηλικία, το φύλο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι βούρτσιζαν λιγότερο από δύο φορές την ημέρα τα δόντια τους για λιγότερο από δύο λεπτά κάθε φορά, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν επικίνδυνα καρδιακά επεισόδια.
Οι κακές οδοντικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε περιοδοντικές νόσους, τις οποίες το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοφυσιολογικής Έρευνας ορίζει ως «μόλυνση των ιστών που κρατούν τα δόντια σας στη θέση τους» και έχουν ως αιτία τους βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.
Διάβασε επίσης: Julia Roberts: Χρωστά το υπέροχο χαμόγελό της σε ένα υλικό που όλες έχουμε στην κουζίνα μας
Η ουλίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να συνδεθούν με πολλούς τρόπους και οι μελέτες του Harvard Health Publishingmentions μπορούν να συνδέσουν τα βακτήρια που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, με άλλες παθήσεις όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον καρκίνο του παγκρέατος.
Ωστόσο, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία, ορισμένοι ερευνητές εξέφρασαν την επιφύλαξη τους για μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των δύο. Η Mayo Clinic παρέχει λεπτομέρειες για το γιατί συμβαίνει αυτό και τις ενισχύει με κάποιες βασικές υπενθυμίσεις σχετικά με τις υγιεινές οδοντικές συνήθειες.
Ενώ οι μελλοντικές μελέτες θα συνεχίσουν να ρίχνουν νέο φως στη σχέση μεταξύ στόματος και καρδιάς, οι γιατροί συμφωνούν ότι το καθημερινό βούρτσισμα είναι μια υγιεινή επιλογή και αυτή εκτείνεται πέρα από τα δόντια και τα ούλα σας.