Ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, περιορίζεις τις θερμίδες, αλλά η ζυγαριά δεν λέει να κατέβει; Αν νιώθεις ότι κάνεις τα πάντα σωστά, αλλά δεν βλέπεις διαφορά, μην απογοητεύεσαι. Η απώλεια βάρους δεν είναι τόσο απλή όσο η εξίσωση τρώω λιγότερο = χάνω βάρος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το σώμα σου και μπορεί να σε εμποδίζουν από το να δεις την πρόοδο που περιμένεις.
Ας δούμε τους έξι πιο συχνούς λόγους που μπορεί να φταίνε και πώς να τους διορθώσεις!
Δεν τρως αρκετά
Μπορεί να ακούγεται λογικό ότι αν μειώσεις δραστικά τις θερμίδες θα χάσεις γρήγορα βάρος, αλλά στην πραγματικότητα, το σώμα σου αντιδρά με τον αντίθετο τρόπο. Όταν τρως πολύ λίγο, ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται, καθώς ο οργανισμός σου προσπαθεί να "εξοικονομήσει" ενέργεια.
Μην πέφτεις κάτω από 1200-1500 θερμίδες ημερησίως (ανάλογα με τις ανάγκες σου). Φρόντισε να τρως ισορροπημένα γεύματα με πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες για να κρατάς ενεργό τον μεταβολισμό σου.
Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι βασική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ειδικά όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Αν τρως πολύ λίγη πρωτεΐνη, ο μεταβολισμός σου μπορεί να επιβραδυνθεί και να μην βλέπεις τα αποτελέσματα που θες.
Πρόσθεσε καλές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σου, όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γιαούρτι, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Προσπάθησε να καταναλώνεις περίπου 1,2-2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, ανάλογα με το επίπεδο της δραστηριότητάς σου.
Δεν κοιμάσαι όσο χρειάζεσαι
Ο ύπνος είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους παράγοντες στην απώλεια βάρους. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα (λεπτίνη και γκρελίνη) διαταράσσονται. Αυτό σημαίνει ότι έχεις περισσότερη όρεξη για ανθυγιεινά φαγητά, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις κουρασμένη και δεν έχεις ενέργεια για άσκηση.
Φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Δημιούργησε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου, απόφυγε τις οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο και δοκίμασε να πίνεις ένα χαλαρωτικό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή βαλεριάνα.
Έχεις υψηλά επίπεδα στρες
Το στρες μπορεί να είναι ένας μεγάλος εχθρός στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Όταν το σώμα σου βρίσκεται σε συνεχή ένταση, παράγει περισσότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους, κυρίως στην κοιλιά.
Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής ή απλές βόλτες στη φύση. Επίσης, η άσκηση βοηθάει στη μείωση του στρες, καθώς απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευεξίας.
Τσέκαρε αν πίνεις αρκετό νερό
Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και στη διαχείριση της πείνας. Πολλές φορές, μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα και τρώμε περισσότερο, ενώ στην πραγματικότητα το σώμα μας χρειάζεται απλώς νερό.
Πίνε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα. Αν δυσκολεύεσαι να θυμάσαι να πίνεις νερό, δοκίμασε να έχεις πάντα ένα μπουκάλι μαζί σου ή βάλε υπενθυμίσεις στο κινητό σου.
Δεν γυμνάζεσαι καθόλου ή γυμνάζεσαι με λάθος τρόπο
Αν η διατροφή σου είναι σωστή αλλά δεν βλέπεις αποτελέσματα, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσεις την άσκησή σου. Αν κάνεις μόνο αερόβια γυμναστική (τρέξιμο, ποδήλατο) και δεν συνδυάζεις προπόνηση δύναμης, μπορεί να χάνεις μυϊκή μάζα αντί για λίπος, επιβραδύνοντας έτσι τον μεταβολισμό σου.
Συνδύασε αερόβια άσκηση (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο) με προπόνηση δύναμης (βάρη, αντιστάσεις ή ακόμα και ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως squats και push-ups).
Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο λίγο τρως, αλλά με το πώς λειτουργεί συνολικά το σώμα σου. Αν νιώθεις ότι έχεις «κολλήσει», ρίξε μια ματιά στις συνήθειές σου και δες αν κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα σε επηρεάζει. Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να σε βοηθήσουν να ξαναβρείς τον ρυθμό σου!