Ο λόγος που δεν πρέπει να πίνεις φυσικό χυμό με άδειο στομάχι

14.09.2024
Ο λόγος που δεν πρέπει να πίνεις φυσικό χυμό με άδειο στομάχι
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Σύμφωνα με μια έρευνα η κατανάλωση χυμού, όταν το στομάχι είναι άδειο, μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα και να διαταράξει την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Πολλοί επιλέγουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, πιστεύοντας ότι αυτό τους παρέχει την απαραίτητη δόση βιταμίνης C και ενέργειας. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια δεν είναι τόσο ωφέλιμη όσο φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η κατανάλωση χυμού με άδειο στομάχι δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, η κατανάλωση χυμού όταν το στομάχι είναι άδειο μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα και να διαταράξει την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Οι χυμοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, ενός τύπου σακχάρου που φτάνει ταχύτατα στο λεπτό έντερο όταν καταναλώνεται μετά από μια περίοδο νηστείας, όπως μετά τον ύπνο. Το έντερο, όμως, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί όλη αυτή τη φρουκτόζη, και μέρος της περνά στο παχύ έντερο, όπου αλληλεπιδρά με τα ωφέλιμα βακτήρια που δεν είναι προσαρμοσμένα να διασπούν σάκχαρα.

Αν και το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία της ζάχαρης, η μελέτη έδειξε ότι το λεπτό έντερο είναι το κύριο σημείο μεταβολισμού της φρουκτόζης. Επιπλέον, η επεξεργασία της είναι πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνεται μετά από γεύμα. Ο καθηγητής Τζόσουα Ραμπινόουιτζ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον εξηγεί ότι σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η κατανάλωση τροφής πριν την έκθεση σε σάκχαρα βελτίωσε τη λειτουργία του λεπτού εντέρου και προστάτευσε το μικροβίωμα από τις αρνητικές επιδράσεις της φρουκτόζης.

Συνοπτικά, η κατανάλωση χυμών πλούσιων σε ζάχαρη είναι προτιμότερο να γίνεται με μέτρο και πάντα μετά από ένα γεύμα, για να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.09.2024 - 01:34