Μήπως βρίσκεσαι σε ένα situationship και δεν το έχεις πάρει χαμπάρι;

31.03.2025
Μήπως βρίσκεσαι σε ένα situationship και δεν το έχεις πάρει χαμπάρι;
Freepik
Και τι να κάνεις με αυτό

Έχεις γνωρίσει κάποιον, περνάτε ωραία μαζί, μιλάτε συχνά, βγαίνετε, ίσως υπάρχει και χημεία... αλλά κάτι δεν κολλάει. Δεν είστε ζευγάρι, αλλά ούτε και απλοί φίλοι. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά ούτε και αδιαφορία. Αν όλο αυτό σου φαίνεται γνώριμο, τότε μάλλον έχεις βρεθεί σε ένα situationship και ίσως να μην το έχεις καταλάβει ακόμα.

Αν αναρωτιέσαι αν αυτό που ζεις είναι κάτι σοβαρό ή απλώς ένας «αδιευκρίνιστος δεσμός», πάμε να το ξεκαθαρίσουμε!

Τι είναι ένα situationship;

Ένα situationship είναι μια «σχέση» που στην πραγματικότητα δεν είναι σχέση. Είναι αυτή η γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη φιλία και τη δέσμευση, όπου δύο άνθρωποι περνούν χρόνο μαζί, υπάρχει ρομαντισμός ή και σωματική οικειότητα, αλλά... χωρίς πραγματική δέσμευση, ξεκάθαρη επικοινωνία ή σχέδια για το μέλλον.

Με λίγα λόγια: είναι σαν να είσαι σε σχέση, αλλά χωρίς τους τίτλους και τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν.

Πώς καταλαβαίνεις αν είσαι σε situationship;

Αν αναγνωρίζεις κάποια (ή όλα!) από τα παρακάτω, τότε μάλλον έχεις πέσει στην παγίδα του situationship:

- Δεν ξέρεις τι είστε. Δεν έχετε συζητήσει ποτέ αν είστε μαζί, αν βλέπετε άλλους ή πού πάει όλο αυτό.
- Υπάρχει χημεία, αλλά όχι σχέδια. Περνάτε καλά, αλλά δεν υπάρχει κουβέντα για το μέλλον. Δεν ξέρεις αν θα βγείτε την επόμενη εβδομάδα ή αν θα εξαφανιστεί για λίγο και μετά θα εμφανιστεί ξανά.
- Όλα γίνονται… χαλαρά. Δεν υπάρχουν «υποχρεώσεις», ούτε απαιτήσεις. Δεν περιμένει κανείς τίποτα από τον άλλον – και αυτό μπορεί να είναι καλό στην αρχή, αλλά κουραστικό αν θέλεις κάτι πιο ουσιαστικό.
- Δεν υπάρχει σταθερότητα. Μπορεί να περνάτε τέλεια μαζί, αλλά το πρόγραμμα του είναι πάντα ασαφές, οι συναντήσεις σας είναι τυχαίες και τίποτα δεν είναι σίγουρο.
- Δεν σε έχει γνωρίσει στους φίλους ή στην οικογένειά του. Αν βγαίνετε καιρό αλλά κανείς από το περιβάλλον του δεν γνωρίζει για εσένα, μάλλον δεν σε βλέπει ως κάτι πιο σοβαρό.
- Δεν υπάρχει συζήτηση για συναισθήματα. Αν αποφεύγει κάθε κουβέντα που πάει προς το «τι νιώθεις;» ή αλλάζει θέμα όταν μιλάς για σχέση, τότε πιθανότατα δεν θέλει να δεσμευτεί.

Και τώρα τι κάνουμε;

Αν έχεις αναγνωρίσει τον εαυτό σου σε αυτά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβληθείς. Το βασικό ερώτημα είναι **τι θέλεις εσύ;**

Αν σου αρέσει η φάση όπως είναι, τότε απόλαυσέ την! Μερικές φορές δεν χρειαζόμαστε ταμπέλες, αρκεί να νιώθουμε καλά.
Αν όμως θέλεις κάτι πιο σοβαρό, τότε πρέπει να το συζητήσεις. Δεν έχει νόημα να επενδύεις χρόνο και συναίσθημα σε κάποιον που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να σου προσφέρει αυτό που ζητάς.

Το σημαντικότερο είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να μην περιμένεις κάτι που μπορεί να μη συμβεί ποτέ. Αν βλέπεις ότι αυτή η κατάσταση δεν σου ταιριάζει, τότε ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσεις και να βρεις κάποιον που θέλει το ίδιο με εσένα.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, αξίζεις μια σχέση που δεν χρειάζεται «αποκωδικοποίηση», αλλά έρχεται φυσικά και χωρίς αμφιβολίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 31.03.2025 - 11:47