Βραδινές λιγούρες: Γιατί σε πιάνει έντονη πείνα το βράδυ;

08.08.2024
Βραδινές λιγούρες: Γιατί σε πιάνει έντονη πείνα το βράδυ;
Image by freepik
Αχ αυτές οι βραδινές λιγούρες...

Είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή χαλαρώνετε στον καναπέ όταν ξαφνικά ακούτε έναν ύποπτο θόρυβο. Είναι το στομάχι σας, που αποφασίζει ότι οι 12 το βράδυ είναι η κατάλληλη ώρα για να απαιτήσει να φάι. Η πείνα αργά το βράδυ δεν είναι μόνο στρεσογόνα, αλλά μπορεί να σας στερήσει ακόμα και τον ύπνο!

Όταν αισθάνεστε πεινασμένοι, μπορεί να είναι δελεαστικό να κάνετε επιδρομή στο ντουλάπι με τα σνακ για να ηρεμήσετε το στομάχι σας. Δυστυχώς, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να καταναλώσετε ένα μεταμεσονύκτιο σνακ μπορεί να σαμποτάρει όλη τη σκληρή δουλειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διαταράξει την πέψη σας. Αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία, μπορείτε να περιορίσετε αυτές τις βραδινές λιγούρες και να επιστρέψετε στον ήρεμο ύπνο σας.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την βραδινή λιγούρα από το γιατί συμβαίνει, μέχρι πώς να το διαχειριστείτε.

Τι προκαλεί την πείνα τη νύχτα;

Το να πεινάμε είναι μια απολύτως φυσική και υγιής διαδικασία. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητη για να μας κρατήσει ζωντανούς. Όταν το στομάχι μας είναι άδειο, τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν και το σώμα μας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη. Αυτό δημιουργεί αυτό το αίσθημα «πείνας» στο στομάχι (που συχνά συνοδεύεται από ένα γουργουρητό στο στομάχι).

Εάν τρώτε σε τακτικές ώρες γεύματος που καθοδηγούνται από τον κιρκάδιο ρυθμό, θα διαπιστώσετε συχνά ότι αυτή η πείνα μας πιάνει περίπου το πρωί, το μεσημέρι και νωρίς το βράδυ. Ωστόσο, αν βρίσκεστε ιδιαίτερα πεινασμένοι τη νύχτα (ειδικά αν αυτό συμβαίνει αφού έχετε ήδη φάει βραδινό), αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Ορισμένες πιθανές αιτίες της νυχτερινής πείνας περιλαμβάνουν:

-Δεν τρώτε αρκετά μέσα στην ημέρα

-Διατροφικές ελλείψεις

-Υποκείμενα ζητήματα υγείας

-Συναισθηματική υπερφαγία

Είναι κακό να τρώμε τη νύχτα;

Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό στο να τρως τη νύχτα. Η κατανάλωση ενός νόστιμου, θρεπτικού γεύματος μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία μας βοηθά να πέσουμε για ύπνο. Σε γενικές γραμμές, μια θερμίδα που καταναλώνεται τη νύχτα δεν διαφέρει από μια θερμίδα που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν θα σας κάνει απαραίτητα να πάρετε βάρος.

Η κατανάλωση ενός παχυντικού σνακ πριν τις ώρες του ύπνου σας μπορεί να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι προβληματικά. Η διαδικασία της πέψης απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά από το σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ανακατεύθυνση πόρων που διαφορετικά θα μπορούσαν να δαπανηθούν για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλά.

Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο όπου τρώτε υπερβολικά και την επόμενη μέρα... Επίσης, το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό μπορεί επίσης να περιορίσει τη ροή της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να μας αφήσει με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή αίσθημα πληρότητας, φουσκώματος και αέρια κάτι που δεν ευνοεί ακριβώς έναν καλό ύπνο.

Επιπλέον, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεταξύ των ωρών 11 μ.μ. και 5 π.μ. είναι πιθανό να καταναλώνουν 500 περισσότερες θερμίδες από εκείνους που κρατούν την πρόσληψη σε ώρες ημέρας κάτι που προφανώς μπορεί να προκαλέσει χάος στα αποτελέσματα της απώλειας βάρους, άν κάτι τέτοιο προσπαθείτε.

Ως γενικός κανόνας λοιπόν, είναι καλύτερο να προγραμματίζετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας περίπου 2-3 ώρες πριν σκοπεύετε να πάτε για ύπνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 08.08.2024 - 23:27