Αβγό: Πηγή πρωτεϊνών (το ασπράδι), ωφέλιμων λιπαρών και πολλών ακόμα απαραίτητων διατροφικών στοιχείων (ο κρόκος). Δημιουργεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού, προάγει τη δυναμική των καύσεων, υποστηρίζει το μυϊκό ιστό.
Αμύγδαλα: Πηγή ακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμίνης Ε. Μειώνουν την πείνα και παρατείνουν το αίσθημα στομαχικής πληρότητας. Το 15-30% των θερμίδων τους δεν απορροφώνται και αποβάλλονται.
Γιαούρτι: Πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών (ιδίως το στραγγιστό), βιταμινών Β και προβιοτικών. Βελτιώνει την πέψη, ενισχύει τα φιλικά μικρόβια του εντέρου, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Ελαιόλαδο ωμό: Πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και διάφορων αντιοξειδωτικών. Μειώνει τις χρόνιες φλεγμονές που προκαλεί το αυξημένο κοιλιακό λίπος, προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.
Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ αποτελούν πηγή δεκάδων φλαβονοειδών, βιταμίνης C και πηκτίνης. Μειώνουν τις οξειδωτικές φθορές, περιορίζουν την πείνα και την επιθυμία για γλυκό λόγω της ξινής γεύσης τους, προάγουν την απώλεια κοιλιακού λίπους.
Λαχανικά: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και νερό, αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Αυξάνουν τον όγκο της καταναλισκόμενης τροφής και χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν, εφόσον βέβαια δεν τα περιχύσετε με πολλά λάδια ή άλλες λιπαρές σάλτσες.
Λιναρόσπορος: Πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), λιγνανών και φυτικών ινών. Συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Παρόμοια δράση έχουν το σουσάμι και το ταχίνι.
Όσπρια: Φασόλια, φακές και στραγάλια (ψημένα ρεβίθια) προσφέρουν πιο αργή και σταθερή ενέργεια, ενισχύουν το μυϊκό ιστό και τη λειτουργικότητα του εντέρου. Όταν τρώγονται παγωμένα, το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν διεγείρει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.
Παξιμάδι: Πηγή υδατανθράκων βραδείας καύσης, φυτικών ινών και βιταμινών Β. Το κρίθινο έχει υψηλότερη ποσότητα β-γλυκάνης και χαμηλότερη γλουτένη συγκριτικά με το σταρένιο, ενώ το αυθεντικό εφτάζυμο παξιμάδι, που γίνεται με προζύμι το «ξινισμένο» ρεβιθάλευρο, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες αλλά και προβιοτικά.
Ψάρια: Πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, βιταμινών D και Β12, ιωδίου και ψευδαργύρου. Συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, μειώνουν τις φλεγμονές, διεγείρουν την απελευθέρωση ιστικών ορμονών που ενισχύουν τις καύσεις αλλά και νευροπεπτιδίων που ελαττώνουν την πείνα.
Διάβασε περισσότερα
Η δίαιτα για σουπερ σφιχτούς κοιλιακούς
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 176
Update: Ιανουάριος 2017