Υλικά για 4-5 μεσαία τεμάχια
- 40 γρ. νωπή μαγιά αρτοποιίας.
- 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι.
- 250 γρ. γάλα 1,5% λιπαρά, χλιαρό.
- 150 γρ. φυτική μαργαρίνη και λίγη ακόμα για το ταψί.
- 2 μεσαία αβγά χτυπημένα.
- ½ κ. γλ. μαστίχα τριμμένη.
- ½ κ. γλ. μαχλέπι τριμμένο.
- 50 γρ. φρουκτόζη κρυσταλλική.
- 1 κρόκος αβγού για το άλειμμα.
Εκτέλεση
- Ετοιμάζεις το προζύμι με τη μαγιά, λίγο από το αλεύρι και λίγο από το χλιαρό γάλα (όσο παίρνει). Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
- Ρίχνεις το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και το προζύμι και ζυμώνεις καλά με τα χέρια σου, μέχρι να γίνουν λεία και ελαστική ζύμη. Εάν η ζύμη γίνει σκληρή, προσθέτεις λίγο νερό. Σκεπάζεις τη ζύμη και την αφήνεις σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζυμώνεις και πάλι τη ζύμη, τη μοιράζεις σε ίσα μέρη και την πλάθεις σε μακρουλά στρογγυλά μπαστουνάκια και κατόπιν σε πλεξούδες.
- Προθερμαίνεις το φούρνο. Αλείφεις με λίγη μαργαρίνη το ταψί, το στρώνεις με λαδόκολλα, τοποθετείς από πάνω τα τσουρέκια και αλείφεις την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού.
- Ψήνεις στους 180ο C για περίπου 35 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους των τσουρεκιών.
- Μόλις ψηθούν τα τοποθετείς πάνω σε σχάρα. Αφού κρυώσουν καλά, τα τυλίγεις με σελοφάν.
Προαιρετικό: Πριν τα αλείψεις με τον κρόκο αβγού, βάζεις από 1 κόκκινο αβγό και πασπαλίζεις, αν θέλεις, με αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι.
Συμβουλή: Αν χρησιμοποιήσεις ξηρή στιγμιαία μαγιά αντί για νωπή, η αντιστοιχία είναι 1 προς 3. Η νωπή μαγιά διαλύεται πρώτα σε χλιαρό υγρό, ενώ η ξηρή μπαίνει και κατευθείαν στο αλεύρι.
Χρήσιμη γνώση: Η φρουκτόζη αποδίδει τις ίδιες θερμίδες ανά γραμμάριο με τη ζάχαρη. Επειδή όμως είναι πιο γλυκιά, πετυχαίνεις το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα βάζοντας το ½ έως ¾ της ποσότητας ζάχαρης που απαιτεί η συνταγή, επομένως γλιτώνεις θερμίδες.
Διατροφικές πληροφορίες
(ανά φέτα 50g)
Θερμίδες | 124 |
Πρωτεΐνες (g) | 3,0 |
Υδατάνθρακες (g) -Σάκχαρα (g) | 22,1 5,6 |
Λιπαρά (g) -Κορεσμένα (g) | 2,7 0,7 |
Φυτικές ίνες (g) | 2,5 |
Χοληστερίνη (mg) | 14 |
Νάτριο (mg) | 91 |
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 168
Update: Απρίλιος 2016.