Γαλοπούλα
Το ψαχνό της, ιδίως το προερχόμενο από το στήθος, αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες και είναι χαμηλό σε λιπαρά, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες, τρυπτοφάνη (αυξάνει τη σεροτονίνη), βιταμίνες Β, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Εντούτοις, οι θερμίδες της γαλοπούλας αυξάνονται σημαντικά όταν την καταναλώνουμε με την πέτσα της, την αλείφουμε με λιπαρές ύλες πριν τη ψήσουμε (π.χ. βούτυρο) ή τη γεμίζουμε με υλικά όπως κουκουνάρια, κάστανα, αλλαντικά, τυριά κ.ά.
Χοιρινό
Το κρέας του περιέχει πολλές πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες Β (κυρίως Β1, Β6 και Β12). Ανάλογα με το κομμάτι που θα επιλέξουμε, η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη κυμαίνεται από ιδιαίτερα χαμηλή (π.χ. στο ψαρονέφρι) μέχρι πολύ υψηλή (π.χ. στα παϊδάκια). Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του χοιρινού λίπους βρίσκεται περιφερειακά, γύρω γύρω από το ψαχνό, επομένως γίνεται εύκολα ορατό και, επειδή είναι λιγότερο συνεκτικό, μπορούμε να το απομακρύνουμε χωρίς δυσκολία πριν από το ψήσιμο αλλά και μετά από αυτό, γλιτώνοντας έτσι πάρα πολλές θερμίδες.
Ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένου τροφίμου | |||
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ | ΘΕΡ. | Π(g) | Λ(g) |
Βραστή ως σούπα, με την πέτσα | 275 | 12,0 | 25,2 |
Μπούτι με πέτσα, ψητό | 208 | 27,9 | 9,8 |
Πλάτη, με την πέτσα, ψητή | 243 | 26,6 | 14,4 |
Ρολό, ψητό | 147 | 18,7 | 7,2 |
Στήθος, με το δέρμα, ψητό | 205 | 28,0 | 9,4 |
Στήθος, μόνο το ψαχνό, ψητό | 110 | 22,5 | 1,6 |
ΧΟΙΡΙΝΟ | ΘΕΡ. | Π(g) | Λ(g) |
Κόντρα φιλέτο, άπαχο, ψητό | 175 | 27,0 | 6,6 |
Μπούτι ψαχνό, σχάρας | 232 | 33,1 | 11,1 |
Μπριζόλα από ελιά, σχάρας | 235 | 11,8 | 16,5 |
Ρολό | 259 | 16,6 | 20,2 |
Ψαρονέφρι, ψητό | 144 | 21,2 | 5,9 |
Ωμοπλάτη, άπαχη, ψητή | 232 | 29,1 | 12,9 |
ΘΕΡ. = θερμίδες, Π(g) = πρωτεΐνες σε γραμμάρια, Λ(g) = λιπαρά σε γραμμάρια. |
Τελικά ποιο από τα δύο;
Παρότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με την επιλογή μας, εμείς προτείνουμε χοιρινό, και μάλιστα ελληνικό, καθότι αυτό αποτελεί την παράδοσή μας! Αν μάλιστα προτιμήσεις κόντρα φιλέτο ή ψαρονέφρι, αφαίεσε όλο το ορατό λίπος και αφού το ψήσεις καλά και το συνοδεύσεις με λίγη μουστάρδα, ρύζι και πράσινα λαχανικά, θα απολαύσεις ένα πολύ εύγευστο και κατεξοχήν διαιτητικό πιάτο με λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά.
Συμβουλή: Μην αγοράζεις χοιρινό που το κρέας του μυρίζει, είναι σκουρόχρωμο και στεγνό ή πολύ υγρό και γλοιώδες ή το δέρμα του έχει λεκέδες. Το χοιρινό κρέας πρέπει να είναι φρέσκο, να έχει γυαλιστερό ροζ χρώμα και λεπτή υφή και λίπος άσπρο και πυκνό.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Δεκέμβριος 2016.