Οι τροφές που βοηθούν να... χαλαρώσεις!

29.11.2015
Εάν επιθυμείς να χαλαρώσεις, απόλαυσε σε ήρεμη ατμόσφαιρα τροφές πλούσιες σε βραδυφλεγείς υδατάνθρακες αλλά φτωχές σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, γλυκοπατάτες ή αναποφλοίωτο ρύζι είναι οι καλύτερες επιλογές για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, ειδικά εάν τους προσθέσεις λίγα μπαχαρικά με ήπιο άρωμα ή βασιλικό. Για να νιώθεις χαλάρωση και ηρεμία όλη την ημέρα, κατανάλωσε επίσης στο πρωινό γεύμα μούσλι ή άλλα δημητριακά προγεύματος και στα ενδιάμεσα σνακ φρούτα γλυκιάς γεύσης και άπαχο γάλα, γιαούρτι ή φυτικά υποκατάστατά τους. Τα γλυκά φρούτα (π.χ. μήλο, μπανάνα, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες, παπάγια) ερεθίζουν τους γευστικούς κάλυκες και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούν την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που δρουν ως φυσικά κατευναστικά. Στα φρέσκα φρούτα βάλε και λίγη κανέλα, η οποία έχει ευφραντικές ιδιότητες.

Εάν η αδυναμία χαλάρωσης οφείλεται σε υπερβολική νευρικότητα, ένταξε στη διατροφή σου τραγανά τρόφιμα που χρειάζονται αρκετό μάσημα, όπως ολόκληρα ωμά καρότα, σπιτικό ποπκόρν και αποξηραμένα τσιπς μπανάνας, ή σπόρους που χρειάζονται ξεφλούδισμα με τα δόντια (π.χ. ανάλατος πασατέμπος). Μην καταναλώνεις καφεΐνη καθ’ οποιονδήποτε τρόπο (καφές, τσάι, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα, κ.ά.) διότι αναστέλλει τα σήματα χαλάρωσης που στέλνονται από τα νευρικά κύτταρα.

Κι εγώ που θέλω να κοιμηθώ ήρεμα;

Οι κλασικές συνταγές του ζεστού γάλατος πριν τον ύπνο και του κουάκερ με μπανάνα, άρωμα βανίλιας και άπαχο γάλα ως βραδινού γεύματος βοηθούν κυρίως τους άνδρες. Εάν όμως είσαι γυναίκα στην κλιμακτήριο ή περίπου στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, προτίμησε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα με αρακά και πατάτες ή ρύζι και μανιτάρια ή ινδικές φακές με καλαμπόκι ή σκέτη κίτρινη σόγια. Οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί παρέχουν στον οργανισμό φυτικά οιστρογόνα και επίσης απειροελάχιστες ποσότητες από βενζοδιαζεπίνες, ουσίες με ηρεμιστικές ιδιότητες που αναστέλλουν την υπερβολική διέγερση.

Στα πλαίσια ενός γενικά ισορροπημένου διαιτολογίου, η λελογισμένη περιστασιακή κατανάλωση συνδυασμών τροφίμων με σκοπό τον επηρεασμό της ψυχικής διάθεσης, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Αντίθετα, η πολύ συχνή, σε πολύ μεγάλες ποσότητες ή μονομερής κατανάλωσή τους, όχι μόνον δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτελέσει αίτιο ψυχικών μεταπτώσεων και διαταραχών της συμπεριφοράς.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 81

Update: Νοέμβριος 2015.