Τα 13 τα καλά: τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία σου

16.08.2013
Μπορεί να ακούγεται παράξενο κι όμως η τροφή μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και πολλές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας!

1. Γίδινο τυρί: 50 γραμμάρια γίδινου τυριού καλύπτουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου, το 10% μαγνησίου και το 5% καλίου.

2. Πράσινο τσάι & πράσινο μήλο: Ο συνδυασμός τους μπορεί να τετραπλασιάσει την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας συγκριτικά με το εάν καταναλώναμε το καθένα μόνο του.

3. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Είναι καλή πηγή των βιταμινών Β1, B2 και Β3 που είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα.

4. Πιπερόριζα (τζίντζερ): Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε προβλήματα δυσπεψίας, ναυτίας, ιγμορίτιδας, εποχικών ιώσεων αλλά και για τη μείωση της όρεξης.

5. Αμύγδαλα: Η καθημερινή κατανάλωση άψητων και ανάλατων αμυγδάλων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και σακχαρώδους διαβήτη.

6. Ξερά βερίκοκα: Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ τα φρέσκα, λόγω της στυπτικής τους δράσης, κατά της διάρροιας.

7. Ελαιόλαδο: Πολύτιμο για όλους και ειδικά για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας αρκετό ελαιόλαδο στη διατροφή τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

8. Καρύδια: Λίγα καρύδια κάθε μέρα βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε βάθος χρόνου ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

9. Ακτινίδιο: Μειώνει την πείνα, αυξάνει το στομαχικό κορεσμό, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.

10. Αβγό: Η αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο ασπράδι του αβγού, απομακρύνει τη νύστα και αυξάνει τη σωματική εγρήγορση.

11. Κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης: Γευστικότατη και μάλιστα περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ό,τι το πορτοκάλι.

12. Πιτυρούχο ψωμί: Αν αντί για λευκό ψωμί τρώτε πιτυρούχο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσετε στο μέλλον από σακχαρώδη διαβήτη κατά 30%.

13. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο: Περιέχουν ουσίες που μπορεί να διεγείρουν ένα φυσικό μηχανισμό καθαρισμού των αγγείων, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.