Η μυρωδιά της κανέλας είναι πάντα ελκυστική και, όπως αποδεικνύεται, τα οφέλη της κανέλας ταιριάζουν με την ζεστή, φιλόξενη μυρωδιά της. Η κανέλα προέρχεται από δέντρα του γένους Cinnamomum, και η φλούδα της περιέχει κάλιο, μαγγάνιο και ασβέστιο, μαζί με προστατευτικά πολυφαινολικά, ή φυτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
«Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα διάφορα οφέλη της για την υγεία και τις αρωματικές της ιδιότητες», αναφέρει η Juhi Singh, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια του The Juhi Ash Center στo Vogue. «Η κανέλα εμφανίζεται σε αρχαίες ιατρικές παραδόσεις όπως η Αγιουρβέδα, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και άλλες». «Η κανέλα χρησιμοποιήθηκε σε παρασκευές φαγητού και στην παραδοσιακή ιατρική από τους Αιγύπτιους και τους Κινέζους από την αρχαιότητα», αναφέρει μια πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση, η οποία σημειώνει ότι «η φλούδα της κανέλας χρησιμοποιήθηκε ως βότανο για τη θεραπεία κοινών κρυολογημάτων, καρδιοαγγειακών παθήσεων, και χρόνιων γαστρεντερικών και γυναικολογικών διαταραχών... θεραπεύοντας πονόλαιμους, βήχα, δυσπεψία, κοιλιακούς σπασμούς, ναυτία και διάρροια».
Με τόση εντυπωσιακή θεραπευτική ιστορία, δεν προκαλεί έκπληξη που οι σύγχρονοι επιστήμονες μελετούν τρόπους να χρησιμοποιήσουν το αρχαίο μπαχαρικό για να θεραπεύσουν ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της σημερινής εποχής. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικά από τα αποδεδειγμένα οφέλη της κανέλας και πώς να επεκτείνετε τη χρήση της (ίσως επικεντρωμένη σε γλυκά) κανέλας για να αποκομίσετε τα οφέλη.
Τύποι κανέλας
Αν και υπάρχουν αρκετοί τύποι κανέλας, πιθανώς να είστε πιο εξοικειωμένοι με την κανέλα Κασίας και την κανέλα Σειλών. «Η Κασία είναι ο πιο κοινός και γενικά προσιτός τύπος και περιλαμβάνει την κινεζική, την ινδονησιακή και την σαϊγκόν κανέλα», λέει η Rachelle Robinett, ιδρύτρια του Pharmakon Supernatural. «Η Verum ή κανέλα Σειλών επεξεργάζεται διαφορετικά, για να προσφέρει μια πιο γλυκιά, πιο διακριτική γεύση που είναι λουλουδάτη, γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη». (Σύμφωνα με τη Singh, η κανέλα Σειλών, η οποία προέρχεται από το Σρι Λάνκα, μερικές φορές αναφέρεται ως «πραγματική κανέλα»).
Η Robinett σημειώνει ότι όλες οι ποικιλίες περιέχουν φυτοχημικά και οι γεύσεις και τα οφέλη ενισχύονται ή χάνονται ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας των φυτών. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει λόγος που η αρωματική φλούδα είναι τόσο δημοφιλής. «Η κανέλα είναι προσβάσιμη, εξαιρετικά εύκολη στη χρήση και βαθιά ωφέλιμη», λέει η Robinett.
Ποια είναι τα οφέλη της κανέλας;
Δεν είναι τυχαίο που η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό στην παραδοσιακή ιατρική. Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, περιέχει θεραπευτικά συστατικά που ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη και ακόμη και στην προστασία από την υπέρταση, τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
«Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει εξετάσει όλο και περισσότερο τα πιθανά οφέλη της κανέλας για την υγεία, ρίχνοντας φως στα βιοδραστικά συστατικά της και στις φυσιολογικές τους επιδράσεις», λέει η Δρ. Nigma Talib, φυσιοπαθητικός γιατρός με έδρα το Λος Άντζελες και το Λονδίνο. «Οι φυσιοπαθητικοί γιατροί συνεχίζουν την παράδοση της χρήσης της κανέλας στις ολιστικές προσεγγίσεις φροντίδας ασθενών, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η δυσπεψία, η φλεγμονή και άλλα».
Κανέλα για το δέρμα και την πέψη
Εξωτερικά, η κανέλα λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει σε εξανθήματα και άλλες δερματικές καταστάσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κανέλας Σειλών μπορεί να υποστηρίξει τη σύνθεση κολλαγόνου όταν εφαρμοστεί τοπικά, ενώ μια άλλη βρήκε ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.
Εσωτερικά, η κανέλα λειτουργεί ως πεπτικό βοήθημα που ανακουφίζει από το αέριο και το φούσκωμα, ενώ ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. «Μελέτες δείχνουν ότι όταν η κανέλα καταναλώνεται πριν ή μαζί με το γεύμα, μπορεί να αναστείλει τα πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των υδατανθράκων και, κάνοντάς το αυτό, καθυστερεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα», λέει ο φυσιοπαθητικός γιατρός Dr. Brendan Courneene. «Αυτό, μαζί με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της απορρόφησης της γλυκόζης, έχει αποτέλεσμα μείωσης του σακχάρου στο αίμα, παρόμοιο με τα φάρμακα για τον διαβήτη».
Κανέλα για τη φλεγμονή
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. «Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζοντας τη γενική υγεία και ζωτικότητα», λέει η Talib. Η κανέλα θεωρείται επίσης ότι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ακόμη και μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος, μειώνοντας την υπέρταση και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Τέλος, η φλούδα της έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. «Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να αλλάξουν το μικροβίωμα και να δείξουν κάποια [εξωτερικά] αντιφλεγμονώδη οφέλη», λέει ο Courneene.
Γιατί να μην φάμε κανέλα;
Η κανέλα Κασίας περιέχει κουμαρίνη, ένα φυτοχημικό που θεωρείται καρκινογόνο και μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ. «Η κινεζική, η σαϊγκόν και η ινδονησιακή κανέλα μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες κουμαρίνης, η οποία θεωρείται ότι έχει μέτρια ηπατοτοξική (τοξικότητα για το ήπαρ) δυναμική», λέει η Robinett. Προσθέτει, ωστόσο, ότι μια ιαπωνική μελέτη ανθρώπων που έπαιρναν τακτικά το Kampo, μια παραδοσιακή φυτική φόρμουλα που περιέχει υψηλά επίπεδα του Cinnamomum cassia, «δεν έδειξε σημάδια ηπατικής βλάβης από την κουμαρίνη».
Όπως πάντα, συζητήστε με τον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε ένα νέο συστατικό στη διατροφή σας για τα θεραπευτικά του οφέλη, ιδιαίτερα πριν καταναλώσετε θεραπευτικές ή υψηλές δόσεις (δηλαδή μεγάλες ποσότητες). Και αν επιλέξετε να εφαρμόσετε την κανέλα τοπικά, κάντε το με προσοχή. «Η κανέλα μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα λόγω της κανναμαλδεΰδης που περιέχει», λέει ο Courneene. «Λόγω της σύνθεσής της, δεν συνιστάται να εφαρμόζετε το συγκεντρωμένο λάδι κανέλας απευθείας στο δέρμα και μπορεί να αυξήσει την φωτοευαισθησία όταν εκτίθεται στον ήλιο, προκαλώντας έγκαυμα ακόμα και με περιορισμένη ηλιοφάνεια».
Διαφορετικοί τρόποι για να φάτε κανέλα
Αν είστε σαν εμάς, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «κανέλα» είναι τα γλυκά. Όπως, ρολά κανέλας, ψωμί κολοκύθας, πίτα μήλου και κέικ καρότου, για να αναφέρουμε μερικά μόνο.
Αν αυτή η γλυκιά κατανάλωση κανέλας συνοδεύεται από μερικά υγιή οφέλη, ακόμα καλύτερα. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξήσετε την κατανάλωση ζάχαρης για να απολαύσετε τη γλύκα της κανέλας: Χάρη στη φυσική της ζεστή γεύση, φέρνει εύκολα την ενδογενή γλύκα σχεδόν οποιουδήποτε φαγητού. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να ανακατέψετε τον καφέ σας με ένα ξύλο κανέλας για να εντείνετε το άρωμα ή πασπαλίστε αλεσμένη κανέλα πάνω από ποτό ή βρώμη για να ενισχύσετε τις λουλουδένιες νότες των δημητριακών. (Ή, εντάξει, απλώς ψήστε περισσότερα από τα αγαπημένα σας γλυκά με κανέλα).
Προσθέστε κανέλα σε αλμυρά φαγητά
Υπάρχουν, φυσικά, και άλλοι τρόποι να φάτε κανέλα. Στην πραγματικότητα, η κανέλα είναι ένα εκπληκτικό «μυστικό» συστατικό και σε αλμυρά πιάτα. Όπως πολύ διάσημα είπε ο Jerry Seinfeld, «Κάθε φορά που κάποιος λέει, ‘Αχ, αυτό είναι τόσο καλό. Τι έχει μέσα;’ Η απάντηση επανειλημμένα είναι η κανέλα». Η κανέλα χρησιμοποιείται συχνά σε αγαπημένα αλμυρά πιάτα των μαροκινών, ινδικών, μεξικάνικων και κινεζικών πολιτισμών, απλά σκεφτείτε μια αρωματική ταζίν, κάρι, μόλε ή τηγανιτό φαγητό με πέντε μπαχαρικά.
Προσθέστε την κανέλα στην ευεξία σας
Για μη κατανάλωση τροφής, έχετε επίσης την επιλογή να πιείτε τσάι κανέλας ή να πάρετε συμπληρώματα κανέλας. Εναλλακτικά, «η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιθέριο έλαιο, το οποίο, όταν είναι σωστά αραιωμένο, διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα όπως η ακμή και οι μυκητιασικές λοιμώξεις», σημειώνει η Singh. Θυμηθείτε ότι η αραίωση είναι ουσιώδης για να αποφύγετε τον ερεθισμό, όπως και η δοκιμή σε κάποιο μικρό σημείο του σώματος.
Η κανέλα, φυσικό διεγερτικό διάθεσης
Η μυρωδιά της κανέλας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη διάθεση. Όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, είτε με τη μορφή λιβανιού είτε με διαχυμένο αιθέριο έλαιο, η ζεστή, πικάντικη μυρωδιά θεωρείται ότι βελτιώνει τα συναισθήματα ευημερίας και μειώνει το άγχος.
Ορισμένες πρόσφατες μελέτες ακόμη υποδεικνύουν ότι η εισπνοή κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης: «Το αιθέριο έλαιο κανέλας περιέχει κυρίως πτητικές ενώσεις, όπως η κανναμαλδεΰδη και τα παράγωγά της, τα οποία είναι μικρά μόρια που διαπερνούν εύκολα τον εγκέφαλο διασχίζοντας το αιματοεγκεφαλικό φράγμα (BBB) και θα μπορούσαν να εμπλέκονται στη ρύθμιση του νευροενδοκρινικού συστήματος και των νευροδιαβιβαστών και, κατά συνέπεια, να επηρεάσουν τα συμπεριφορικά αποτελέσματα», ανέφερε μία μελέτη, ενώ μια άλλη δήλωσε ότι «το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση καταθλιπτικών και αγχώδεις διαταραχών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικουρική θεραπεία με τα συμβατικά φάρμακα».