Φαίνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μας κάνει περισσότερο εγωιστές, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology, η οποία βρήκε μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της επιθυμίας μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.
«Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον. Αυτό το θεμελιώδες χαρακτηριστικό του homo sapiens υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που χαρακτηρίζουν την πορεία των σύγχρονων πολιτισμών», λέει η μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. «Η απώλεια ύπνου αντιπροσωπεύει έναν προηγουμένως μη αναγνωρισμένο παράγοντα ο οποίος υπαγορεύει το αν οι άνθρωποι επιλέγουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια μόνο ώρα απώλειας ύπνου είναι αρκετή για να επηρεάσει τη βασική κοινωνική μας συνείδηση και τις επιλογές που κάνουμε όσον αφορά το να βοηθήσουμε τους άλλους. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ανάλυση στο τι αποκάλυψε η έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο ύπνος στην επιθυμία μας να είμαστε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας.
Πώς να εντοπίσεις μια εγωιστική προσωπικότητα
Ποια είναι η σχέση του ύπνου με τον εγωισμό;
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες διεξήγαγαν τρεις ξεχωριστές αξιολογήσεις για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της απώλειας ύπνου στην προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν τους άλλους.
Για την πρώτη αξιολόγηση, οι επιστήμονες ζήτησαν από 24 υγιείς εθελοντές να υποβληθούν σε τομογραφία του εγκεφάλου τους μετά από οκτώ ώρες ύπνου και μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο. Χρησιμοποιώντας τις τομογραφίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μια άγρυπνη νύχτα υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο συνήθως σχετίζεται με άτομα που συμπάσχουν με τους άλλους ή προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες άλλων ανθρώπων.
Ακούς μουσική πριν κοιμηθείς; Ποιο είδος είναι το κατάλληλο για να σε πάρει ο ύπνος πιο εύκολα
Σε μια δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα οnline για τρεις ή τέσσερις νύχτες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές μέτρησαν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων και στη συνέχεια εξέτασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν τους άλλους με διάφορους τρόπους - όπως να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα του ανελκυστήρα για κάποιον άλλον, να κάνουν εθελοντισμό ή να βοηθήσουν έναν τραυματισμένο άγνωστο άνθρωπο στο δρόμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν διαταραγμένο ύπνο ήταν λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν.
Τέλος, το τρίτο μέρος της μελέτης χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων 3 εκατομμυρίων φιλανθρωπικών δωρεών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2001 και 2016, με τους ερευνητές να επιδιώκουν να προσδιορίσουν εάν οι δωρεές άλλαξαν μετά την αλλαγή σε θερινή ώρα (μια εποχή του χρόνου που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δυνατότητα απώλειας μιας ώρας ύπνου). Αυτή η φάση της μελέτης διαπίστωσε ότι υπήρξε πράγματι μείωση 10% στις δωρεές, ενώ δεν παρατηρήθηκε διαφορά σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχει τέτοια ετήσια αλλαγή ώρας.
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η απώλεια ύπνου δρα ως έναυσμα μιας κοινωνικής συμπεριφοράς, μειώνοντας την έμφυτη επιθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Matthew Walker, καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμάσαι μισή ώρα νωρίτερα ή αργότερα από ότι συνήθως
«Επιπλέον, η μελέτη προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που καταδεικνύουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος όχι μόνο βλάπτει την ψυχική και σωματική ευεξία ενός ατόμου, αλλά επίσης διακυβεύει τους δεσμούς μεταξύ των ατόμων - ακόμα και το αλτρουιστικό συναίσθημα ενός ολόκληρου έθνους», πρόσθεσε τέλος ο Walker.