Ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη ανέλυσαν σχεδόν 1.000 λίστες αναπαραγωγής μουσικής στο Spotify που χρησιμοποιούνται συνήθως να βοηθήσουν τον ύπνο. Πολλές λίστες αναπαραγωγής, μάλιστα, ήταν γεμάτες με δυνατά κομμάτια που δεν σχετίζονται συνήθως με αυτές τις ώρες της χαλάρωσης. Οι ερευνητές ανέφεραν προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούν μουσική για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Ωστόσο, παρά το πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τα είδη μουσικής που ακούν οι άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την υπηρεσία ροής ήχου Spotify για να προσδιορίσουν τους τύπους μουσικής που ακούν οι άνθρωποι για να αποκοιμηθούν.
4 κοινές συνήθειες που ένας γιατρός ύπνου προτείνει να σταματήσεις για χάρη της ξεκούρασης σου
Ποια «μουσική ύπνου» ήταν η πιο δημοφιλής
Για να εκτελέσουν την ανάλυσή τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πρώτα μια λίστα με όλες τις λίστες αναπαραγωγής που περιείχαν οποιαδήποτε παραλλαγή της λέξης «ύπνος» σε οποιαδήποτε γλώσσα και στη συνέχεια αφαίρεσαν τα αποτελέσματα που δεν ήταν μουσική (όπως podcast ή ήχοι φύσης), που δεν προορίζονταν για ύπνο (όπως ονόματα συγκροτημάτων συμπεριλαμβανομένης της λέξης «ύπνος»), ή είχαν λιγότερους από 100 ακόλουθους.
Αυτό τους άφησε με 986 λίστες αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων 130.150 μοναδικών κομματιών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά αυτά τα κομμάτια, ομαδοποιώντας τα σε ομάδες με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο ρυθμός, η ένταση και η ενέργεια.
H μεγαλύτερη ομάδα μακράν αποτελούνταν από ήχους περιβάλλοντος (ambient), κάτι που περίμεναν να βρουν οι ερευνητές. Αλλά άλλες μεγάλες ομάδες ήταν γεμάτες με σύγχρονα ραδιοφωνικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων ποπ επιτυχιών και indie κομματιών.
Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κλασική και η instrumental μουσική ήταν από τα πιο χρησιμοποιούμενα είδη για τη μουσική ύπνου. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα αποτέλεσμα που προκαλεί έκπληξη στη νέα μελέτη ήταν ότι και τα δύο μουσικά είδη είχαν λιγότερες εμφανίσεις από την ποπ ή τη ραπ.
Τι αποκαλύπτει για σένα η ώρα που πηγαίνεις για ύπνο
Πιθανές εξηγήσεις για επιλογές μουσικής ύπνου
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα και απολαμβάνει πραγματικά να το κάνει σωστά», είπε ο Δρ. Alex Dimitriu, ειδικός στην ψυχιατρική και την ιατρική του ύπνου και ιδρυτής του Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine στην Καλιφόρνια και του BrainfoodMD.
Σύμφωνα με τον Dimitriu, τα τραγούδια που είναι πολύ χορευτικά ή ενεργητικά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. «Είναι πιθανό αυτά τα τραγούδια να είναι δομημένα, συμμετρικά και προβλέψιμα, χωρίς δυνατές μεταβάσεις ή ξαφνικές αλλαγές στο ρυθμό ή την ένταση», είπε ο Dimitriu στο Healthline. Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να κοιμάστε σε ενεργητικά κομμάτια, βοηθά επίσης το αν είστε εξοικειωμένοι με τα τραγούδια.
«Η καινοτομία είναι επίσης αυτή που κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Η μουσική, είτε γρήγορη είτε αργή, πιθανότατα χρειάζεται μια έλλειψη του “καινούργιου” ή εκπλήξεων για να βοηθήσει τον ύπνο», είπε ο Dimitriu.
H Δρ Kuljeet Gill, γιατρός ύπνου στο Northwestern Medicine Central DuPage Hospital του Ιλινόις, είπε στο Healthline ότι «Δεν είναι περίεργο ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μουσική για να κοιμηθούν, επειδή τα προβλήματα ύπνου είναι εξαιρετικά κοινά και η μουσική μπορεί να ηρεμήσει».
Δεν είναι απαραίτητα η χορευτικότητα μιας μουσικής που καθορίζει αν κάποιος μπορεί να αποκοιμηθεί ακούγοντάς την. «Η διαφορά είναι αν η μουσική είναι πολύ συναισθηματική ή προκαλεί συναισθήματα. Για μερικούς ανθρώπους, η αισιόδοξη μουσική μπορεί να ηρεμεί», είπε ο Gil.
3 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ
Χρήση μουσικής για ύπνο
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν, αλλά είναι καλή ιδέα; «Η μουσική είναι εξαιρετική για να αποκοιμηθείς, αρκεί να μην είναι πολύ διεγερτική», είπε ο Dimitriu. «Μεταξύ όλων των πραγμάτων με τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να κοιμηθούν, η μουσική είναι από τα καλύτερα. Οδηγεί τους ανθρώπους στο κρεβάτι (ελπίζουμε νωρίτερα) και σε μια χαλαρή, στοχαστική και ακόμη και διαλογιστική νοοτροπία. Η μουσική μπορεί επίσης να ακούγεται σε χαμηλό φωτισμό, κάτι που είναι ένα άλλο πλεονέκτημα για βαθύ ύπνο», πρόσθεσε ο Dimitriu. Για να έχετε έναν υγιή ύπνο μετά την ακρόαση μουσικής, ο Dimitriu συνέστησε:
- Να μη φοράτε ακουστικά που στη συνέχεια θα έπρεπε να αφαιρεθούν ή θα μπορούσαν να μπερδευτούν σε ένα καλώδιο.
- Να χρησιμοποιείτε χρονοδιακόπτη ύπνου για αυτόματη απενεργοποίηση της μουσικής.
- Να ακολουθείτε γενικές πρακτικές για καλή υγιεινή ύπνου, όπως η αποφυγή του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο και η κατάκλιση την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
«Το πιο σημαντικό μέρος του ύπνου είναι ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης. Ακούγεται απλό και προφανές, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ή τα ρεπό, η τήρηση αυτού του πολύ αυστηρού προγράμματος είναι πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του εαυτού μας για να κοιμόμαστε καλά», είπε η Gill. «Η ρουτίνα ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει ένα σήμα —την ίδια ώρα κάθε μέρα— να πάτε για ύπνο. Η μουσική μπορεί να είναι αυτό το σήμα», πρόσθεσε.