Πώς θα καταλάβεις οτι κάποιος σου λέει ψέματα

25.10.2024
Πώς θα καταλάβεις οτι κάποιος σου λέει ψέματα
Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να αναρωτιόμαστε αν κάποιος μας λέει την αλήθεια ή αν προσπαθεί να μας ξεγελάσει. Η ικανότητα να ξεχωρίζεις τα ψέματα από την αλήθεια είναι σημαντική, και υπάρχουν κάποια σημάδια που συχνά προδίδουν τους ψεύτες. Αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να τα αναγνωρίσεις, δες παρακάτω τα πιο κλασικά και «κρυφά» σημάδια που θα σου ανοίξουν τα μάτια!

1. Η γλώσσα του σώματος μιλά… μόνη της

Η γλώσσα του σώματος συχνά αποκαλύπτει αυτά που το στόμα προσπαθεί να κρύψει. Ένα άτομο που λέει ψέματα μπορεί να αποφεύγει την επαφή με τα μάτια ή να κοιτάζει πολύ έντονα, προσπαθώντας να φανεί ειλικρινές. Επίσης, συχνές κινήσεις όπως το άγγιγμα του προσώπου ή το τρίψιμο των χεριών είναι σημάδια νευρικότητας.

2. Αλλαγές στη φωνή

Η φωνή τους μπορεί να αρχίσει να "τρεμοπαίζει" ή να υψώνεται ασυνήθιστα, ειδικά όταν δεν είναι σίγουροι για την απάντησή τους. Άλλες φορές μπορεί να προσπαθήσουν να μιλήσουν πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, σαν να προσπαθούν να πείσουν ή να "καλύψουν" το ψέμα. Αυτές οι διακυμάνσεις είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

3. Υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες

Όταν κάποιος λέει ψέματα, πολλές φορές προσθέτει περιττές λεπτομέρειες για να σε πείσει. Κι όμως, όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να είναι σημάδι ότι το άτομο αγχώνεται και ψάχνει να βρει μια ιστορία αρκετά πειστική. Ένας ειλικρινής άνθρωπος θα σου δώσει τις πληροφορίες με φυσικό και χαλαρό τρόπο.

4. Αλλαγή στις εκφράσεις του προσώπου

Οι μικρές εκφράσεις ή τα λεγόμενα «microexpressions» είναι σχεδόν αδύνατο να κρυφτούν και αποκαλύπτουν τα αληθινά συναισθήματα. Παρατήρησε αν οι εκφράσεις του προσώπου ταιριάζουν με τα λεγόμενα. Ένα χαμόγελο που εμφανίζεται και εξαφανίζεται πολύ γρήγορα ή μια έκφραση άγχους πριν απαντήσουν είναι σημάδια ότι κάτι δεν κολλάει.

5. Κάνουν «κενά» στην αφήγηση

Όταν κάποιος σε παραπλανεί, η ιστορία τους μπορεί να έχει λογικά κενά ή ασάφιες. Μπορεί, για παράδειγμα, να σου πουν ότι ήταν κάπου, αλλά να αδυνατούν να απαντήσουν απλά και φυσικά σε βασικές ερωτήσεις για την ώρα ή τους ανθρώπους που ήταν μαζί. Αν η αφήγηση δεν έχει συνοχή, είναι πολύ πιθανό να μην είναι αληθινή.

6. Διστάζουν πριν απαντήσουν ή δίνουν πολύ σύντομες απαντήσεις

Ένας άνθρωπος που έχει προετοιμάσει μια ιστορία είναι πιθανό να καθυστερήσει να απαντήσει, γιατί σκέφτεται καλά πώς θα σου πει το ψέμα του ή δίνει απαντήσεις κοφτές, σχεδόν μονολεκτικές, για να αποφύγει την ανάλυση. Οι φυσικές απαντήσεις έρχονται με ευκολία και δείχνουν ότι κάποιος είναι άνετος με όσα λέει.

Καμιά φορά, τα ψέματα γίνονται απαραίτητα για να διαφυλάξουμε τις σχέσεις ή για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Όμως, όταν ψάχνεις την αλήθεια, αυτά τα σημάδια μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τι πραγματικά συμβαίνει. Αν βλέπεις πολλά από αυτά μαζί, είναι μια ένδειξη ότι κάποιος μπορεί να μην είναι απόλυτα ειλικρινής.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.10.2024 - 17:15