Η αλήθεια είναι πως μόλις τα τελευταία 100 χρόνια – ίσως και πολλά λέμε, ειδικά αν σκεφτούμε την επαρχία των δεκαετιών του ’50 - ’60 με τις εξωτερικές τουαλέτες και την έλλειψη μπανιέρας - οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα. Είναι όμως το καθημερινό ντουζ υγιεινό και σωστή πρακτική;
Στην πραγματικότητα – αν η εργασία που ασκείς δεν είναι χειρονακτική και δεν έχει να κάνει με σκόνη και βρωμιά – το σώμα σου δεν λερώνεται περισσότερο απ΄ ότι τα χέρια ή το πρόσωπό σου. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχτεί, άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα το έκζεμα, έχουν δει βελτίωση όταν μειώνουν τον αριθμό των ντουζ σε εβδομαδιαία βάση. Ο λόγος; Η λειτουργία είναι παρόμοια με αυτή που κάνει το μαλλί να μη φριζάρει και να λάμπει όταν δεν λούζεται σε καθημερινή βάση.
Το καθημερινό ντουζ είναι... κακή συνήθεια;
Η φυσική λιπαρότητα του σώματος που λιπαίνει και προστατεύει την επιδερμίδα, απομακρύνεται με το ζεστό (κι ακόμη περισσότερο με το καυτό) νερό και το σαπούνι. Χωρίς τη φυσική τη φυσική της λιπαρότητα η επιδερμίδα είναι περισσότερο ευάλωτη σε βακτήρια και ιούς και μπορεί να εμφανίσει ξηρότητα και ξεφλούδισμα.Από την άλλη, ακριβώς επειδή το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει το σώμα υγιές, το συχνό μπάνιο έχει σαν αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή λιπαρότητας από τον οργανισμό, που οδηγεί σε ατέρμονα κύκλο. Όσο πιο συχνά κάνεις μπάνιο, τόσο πιο λιπαρό γίνεται το δέρμα σου και τόσο συχνότερα χρειάζεσαι ντουζάκι. Όπως έχει παρατηρηθεί, αν κάποιο άτομο σταματήσει να πλένεται και να λούζεται σε καθημερινή βάση, μετά από μια περίοδο προσαρμογής, ο οργανισμός μειώνει με μια φυσική λειτουργία την ποσότητα της λιπαρότητας κι έτσι δε χρειάζεται καθημερινό μπάνιο.
Πόσο συχνά να κάνεις μπάνιο;
Από την άλλη, το πόσο συχνά κάνει κανείς μπάνιο εξαρτάται από τις καθημερινές σου δραστηριότητες, τη δουλειά που κάνει αλλά και τη διατροφή σου. Μια χειρονακτική δουλειά για παράδειγμα καθιστά το καθημερινό ντουζ αναγκαίο ενώ όπως έχει αποδειχτεί τα βαριά, πικάντικα και λιπαρά φαγητά προκαλούν ευκολότερα εφύδρωση. Και φυσικά όλα εξαρτώνται από την εποχή αλλά και τον οργανισμό. Υπάρχουν άτομα που ιδρώνουν δύσκολα κι άλλα που ο ιδρώτας στάζει ακόμη και με ήπια δραστηριότητα ενώ το καλοκαίρι είναι φυσικό να ιδρώνεις και να χρειάζεται καθημερινά να κάνεις μπάνιο σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου, όπως για παράδειγμα το χειμώνα, όπου 3-4 φορές την εβδομάδα αρκούν.
Πώς πλένεσαι; Το κάνεις σωστά;
Λύσαμε το πόσο συχνά μπορείς να κάνεις μπάνιο. Με τον τρόπο τι γίνεται; Πες όχι στο καυτό νερό κι αντ΄αυτού προτίμησε το χλιαρό και μην πλένεσαι σε καθημερινή βάση με σαπούνι, που ξηραίνει το δέρμα. Προτίμησε ήπια φαρμακευτικά καθαριστικά χωρίς σαπούνι ή απλά ξεπλύσου με νεράκι και χρησιμοποίησε το σαπουνάκι μόνο για τις μασχάλες. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το σώμα αλλά και για την ευαίσθητη περιοχή σου, καθώς πολλάκις έχουμε τονίσει πως για τον καθαρισμό της το σαπούνι απλά απαγορεύεται. Μια καλή λύση για το σώμα είναι επίσης και ο καθαρισμός με έλαια, όπως για παράδειγμα το λαδάκι καρύδας που τελευταία αρχίζει και κερδίζει έδαφος και κάνει θαύματα ειδικά σε περιπτώσεις ξηροδερμίας κι αφήνει ευχάριστο άρωμα.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα