Το καλοκαίρι καλά κρατεί κι εσύ έχεις ξεκινήσει τις εξορμήσεις σου στις παραλίες. Μάθε μερικά από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε οι γυναίκες κι απόφυγέ τα!
1. Βάζεις μια φορά αντιηλιακό και νομίζεις πως είσαι καλυμένη
Ακόμη κι αν χρησιμοποιείς αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, χρειάζεται ανανέωση. Ο ιδρώτας, το νερό της θάλλασας και η θερμότητα μειώνουν την δραστικότητά του, όσο μεγάλο SPF κι αν έχει.
2. Είσαι σκουρόχρωμη και πιστεύεις πως δεν καίγεσαι
Η αλήθεια είναι πως είσαι πιο ανθεκτική στα εγκαύματα σε σχέση με τις φίλες που έχουν λευκή επιδερμίδα, σαν το γάλα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν κινδυνεύεις κι εσύ από τις αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Προσοχή λοιπόν!
3. Μένεις με βρεγμένο μαγιό και απλώνεις την πετσέτα στην άμμο
Η πρακτική μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα όπως ουρολοίμωξη και κυστίτιδα. Η υγρασία, όπως έχουμε εξηγήσει επανειλλημένως ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και σε κάνει επηρρεπεί στις λοιμώξεις. Στην ίδια λογική, μην απλώνεις την πετσέτα απευθείας στην άμμο, αλλά τοποθέτησέ την πάνω από μια ψάθα.
4. Βγάζεις τους φακούς με το που βγεις στη στεριά
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα μολύνσεων των φακών επαφής από τη θάλασσα με την προϋπόθεση βέβαια πως θα αποφύγεις τα μακροβούτια και τα πολλά πλατσουρίσματα και πώς θα κολυμπήσεις σε καθαρά νερά. Βέβαια, σε περίπτωση που ου επιχειρήσεις να τους βγάλεις ευθύς με το που βγεις από τη θάλασσα υπάρχει κίνδυνος γρατζουνίσματος του κερατοειδή καθώς το το θαλασσινό νερό αφυδατώνει τους φακούς επαφής. Καλύτερα να βγεις από τη θάλασσα και να περιμένεις 10 λεπτάκια μέχρι να επανέλθει η ισορροπία της υγρασίας των φακών και των δακρύων σου.
Προσοχή: Στην περίπτωση της πισίνας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σε αντίθεση με τη θάλασσα η πισίνα ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να επιμολύνουν τους φακούς επαφής σου και να δημιουργηθούν λοιμώξεις στα μάτια σου. Οπότε καλύτερα να αποφεύγεις σαν το διάολο το λιβάνι το κολύμπι με φακούς σε νερά πισίνας αλλά και λιμνών όπου τα νερά είναι στατικά.
5. Έγινες σαν αστακός και βάζεις... βούτυρο ή βαζελίνη
Αν θέλεις το δερματάκι σου να γίνει τηγανητό, είναι το κατάλληλο υλικό. Το βούτυρο, το λάδι, η βαζελίνη κι άλλες χημικές ουσίες που υποτίθεται πως γιατρεόυν το έγκαυμα, είναιε ξαιρετικά επικίνδυνα γιατροσόφια καθώς στην ουσία το επιδεινώνουν. Το γιαουρτάκι μπορεί να σε ανακουφίσει, χωρίς, ωστόσο, να θεραπεύσει το έγκαυμα. Η πιο σωστή τακτική είναι ενυδάτωση με νεράκι και κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα.