Sensitive skin: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Sensitive skin: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Αν έχεις ή νομίζεις ότι έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Συχνά θεωρούμε ευαίσθητο το λεπτό δέρμα που τραβάει, έχει κοκκινίλες ή αντιδρά σε προϊόντα περιποίησης. Ωστόσο, οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι μόνο το 38,4% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν πραγματικά ευαίσθητο ή υπερευαίσθητο δέρμα (πηγή Avène).

Τι είναι πραγματικά το ευαίσθητο δέρμα;

Η ευαισθησία οφείλεται στην υπερενεργοποίηση του νευρικού συστήματος από τα κύτταρα του δέρματος. Οι προ-φλεγμονώδεις νευροδιαβιβαστές προκαλούν διαστολή των αγγείων, οδηγώντας σε δυσφορία και αντιδραστικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, αλλά όχι πάντα. Μπορούμε να μειώσουμε την ευαισθησία φροντίζοντας σωστά το δέρμα μας και περιορίζοντας τους παράγοντες που το ερεθίζουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς αναγνωρίζουμε την ευαίσθητη επιδερμίδα;

Μπορούμε να αξιολογήσουμε την ευαισθησία του δέρματος μας σε μια κλίμακα από 0 (χωρίς αίσθηση) έως 10 (μέγιστη ενόχληση), αναλογιζόμενοι αν το δέρμα μας είναι ευερέθιστο, πονάει, μυρμηγκιάζει, καίει, τραβάει ή έχει φαγούρα. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία μας, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το δέρμα μας και τόσο πιο επείγον είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Σωστή ρουτίνα φροντίδας για την ευαίσθητη επιδερμίδα

Ξεκινάμε εξαλείφοντας ό,τι ερεθίζει την επιδερμίδα μας. Αποφεύγουμε καλλυντικά με οξέα φρούτων, οξύ βιταμίνης Α, αιθέρια έλαια, σαπούνια, χημικά αντηλιακά και την επαφή με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Ο περιορισμός των προϊόντων μακιγιάζ είναι επίσης σημαντικός, ενώ το άγχος πρέπει να μειώνεται. Στη διατροφή, αποφεύγουμε τα μπαχαρικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Σύμμαχοι στην καταπολέμηση της ευαισθησίας

Οι καλύτεροι φίλοι της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι τα ουδέτερα προϊόντα χωρίς άρωμα, συντηρητικά και επιφανειοδραστικά, με ελάχιστα συστατικά. Αυτά ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα. Κάποιες φόρμουλες περιέχουν ενεργά συστατικά όπως η βρώμη ή το ιαματικό νερό που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Καθημερινή ρουτίνα και προϊόντα

Το πρωί, καθαρίζουμε το δέρμα με ιαματικό νερό και εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα με καταπραϋντικούς παράγοντες. Το βράδυ, αφαιρούμε το μακιγιάζ με νερό, λάδι ντεμακιγιάζ ή λοσιόν χρησιμοποιώντας απαλό βαμβάκι και εφαρμόζουμε ξανά την ενυδατική μας κρέμα. Οι ενυδατικές μάσκες είναι χρήσιμες για επιπλέον περιποίηση, ενώ τα scrub πρέπει να αποφεύγονται.

Τελευταία τροποποίηση στις 30.07.2024 - 23:04