Όταν ο καιρός "ανοίξει" και οι θερμοκρασίες αυξηθούν, ξέρεις ότι είναι ώρα για αντηλιακό από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σε 1.000 ενήλικες των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι, ενώ το 80% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι έπρεπε να βάζει SPF κάθε δύο ώρες, μόνο το 33% των ατόμων ανέφεραν ότι το έκαναν. Επιπλέον, το 42% απέφυγε να εφαρμόσει ξανά αντηλιακό ή το ξαναέβαζε μόνο όταν το δέρμα τους είχε βραχεί.
Το υποτιμημένο συστατικό που αντιμετωπίζει κάθε ανησυχία του δέρματος
Αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος - το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να μειώσεις τις πιθανότητες για δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, καθώς και την ηλιακή βλάβη που οδηγεί σε σημάδια γήρανσης.
Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν τους πιο συνηθισμένους μύθους για τα αντηλιακά, ακολουθούμενοι από το τι ισχύει πραγματικά
Μύθος: Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας (SPF), τόσο περισσότερο χρόνο μπορείς να περάσεις πριν την επανεφαρμογή.
Είτε χρησιμοποιείς SPF 30 είτε SPF 100, πρέπει να το εφαρμόζεις ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δείκτης SPF αναφέρεται στο πόσες από τις ακτίνες του ήλιου φιλτράρει το αντηλιακό, όχι στο πόσο διαρκεί. Ο λόγος που το αντηλιακό διαρκεί μόνο δύο ώρες, λέει ο Paul Nghiem, επικεφαλής του τμήματος δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington, είναι ότι ο ήλιος και η υγρασία διασπούν ή ξεπλένουν ορισμένες από τις προστατευτικές χημικές ουσίες.
Μύθος: Το αντηλιακό θα μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης D.
Η μικρή ποσότητα των ακτίνων UVB που περνά από το αντηλιακό είναι αρκετή για να βοηθήσει το σώμα να παράγει βιταμίνη D, λέει ο Antony Young, καθηγητής πειραματικής φωτοβιολογίας στο Ινστιτούτο Δερματολογίας St. John's στο Λονδίνο. Αυτή η «βιταμίνη του ήλιου» είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και παίζει ρόλο σε οτιδήποτε, από τη λειτουργία του ανοσοποιητικού έως τη λειτουργία των μυών.
Αλλά μπορείς επίσης να αυξήσεις τα επίπεδά σου μέσω της διατροφής, λέει ο Steven Daveluy, δερματολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Karmanos. Δοκίμασε σολομό, κονσέρβες τόνου, αυγά και δημητριακά ενισχυμένα με D, χυμό πορτοκαλιού, γάλα σόγιας, γάλα βρώμης και αγελαδινό γάλα.
Μύθος: Τα παράθυρα των αυτοκινήτων μπλοκάρουν τον ήλιο.
Τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικοποιημένο γυαλί, το οποίο εμποδίζει τις ακτίνες UVB και UVA, αλλά τα πλαϊνά και τα πίσω παράθυρα συνήθως δεν είναι. Αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρουν μόνο τις ακτίνες UVB - όχι τις ακτίνες UVA, οι οποίες πηγαίνουν βαθύτερα στο δέρμα.
Σε μια μελέτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που οδηγούσαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος στην αριστερή πλευρά (την εκτεθειμένη στον ήλιο πλευρά οδήγησης) του προσώπου και του σώματός τους. Μάλιστα, το 74% των ασθενών με κακοήθη μελάνωμα είχαν όγκους στην αριστερή πλευρά, έναντι 26% στη δεξιά.
Ευτυχώς η λύση είναι απλή. Εάν πρόκειται να μείνεις στο αυτοκίνητο για περισσότερα από λίγα λεπτά, φόρεσε αντηλιακό ή προστατευτικά ρούχα όπως ένα μακρυμάνικο πουκάμισο, καθώς και γυαλιά ηλίου με προστατευτικές επικαλύψεις UVA και UVB.
Μύθος: Το αντηλιακό είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά παρά για τους ενήλικες.
Είναι αλήθεια ότι το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος των ενηλίκων, ιδιαίτερα για μελάνωμα, αλλά η συνεχής έκθεση στον ήλιο είναι εξίσου επικίνδυνη όταν είμαστε μεγαλύτεροι.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται μόνο στο 25% της ζωής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι την ηλικία των 20 ετών, υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποφευχθούν περισσότερες ζημιές. Κάθε ενήλικας πρέπει να καλύπτεται με αντηλιακό όταν είναι στον ήλιο, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρησιμοποιούσες λίγο ή καθόλου αντηλιακό όταν ήσουν παιδί. Επίλεξε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι μπλοκάρει τόσο τις ακτίνες UVB (αυτές που καίνε το δέρμα) όσο και τις ακτίνες UVA (αυτές που γερνούν το δέρμα). Και οι δύο τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.