Φλώρινα: Σαν παλιό σινεμά

11.02.2010
Περικυκλωμένη από βουνά και με την πλάτη κολλημένη στα σύνορα, ζει και κινείται στο δικό της ρυθμό, συχνά κινηματογραφικό. Εκεί συναντάμε γραφικά κινηματογραφικά χωριά, όπως το Αμύνταιο, ξενυχτάμε στην πρωτεύουσα του νομού, επισκεπτόμαστε υδροβιότοπους σπάνιας ομορφιάς, όπως αυτός των Πρεσπών, πίνουμε ντόπιο τσίπουρο και ξακουστά κρασιά και επιστρέφουμε πίσω γεμάτοι σπάνιες αναμνήσεις.

Διαμονή

«Επαύλεις Αετόζι»:
Πέτρινα αρχοντικά χτισμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με σκούρα ξύλινα κρεβάτια με ουρανό, παλιά τηλέφωνα με καντράν και γραμμόφωνο. Διεύθυνση: Αετός. Τηλ.: 6974070232, www.aetozi.gr , Τιμές: Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Η νύμφη της λίμνης»: Ένας όμορφος ξενώνας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην παραλία της λίμνης Ζάζαρη στο Λιμνοχώρι Φλώρινας. Αν πεινάσετε, θα βρείτε καλό φαγητό στην ταβέρνα. Διεύθυνση: Λιμνοχώρι, τηλ.: 23860-41333, www.inimfitislimnis.gr , Τιμές: Από 70 ευρώ το δίκλινο.

Ξενοδοχείο «Λύγκος»: Πολυτελή, ιδιαίτερα προσεγμένα δωμάτια και πλήρως εξοπλισμένα. Για τους πιο απαιτητικούς και καλομαθημένους υπάρχει η προεδρική σουίτα με king size κρεβάτι και υδρομασάζ. Διεύθυνση: Ταγματάρχη Ναούμ 1, τηλ.: 23850-28322, www.hotel-lingos.gr , Τιμές: Από 134 ευρώ το δίκλινο.

«Καταφύγιο της Βίγλας»: Θα βρείτε ζεστασιά που δεν περιμένατε σε υψόμετρο 1.650 μέτρων. Δωμάτια φιλόξενα, πεντακάθαρα, ντυμένα με ξύλο και πέτρα. Διεύθυνση: Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, τηλ.: 23850-46501, www.vigla.gr , Τιμές: Από 80 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

«Το Στέκι»: Η ταβέρνα βρίσκεται στο Λέχοβο, αλλά αξίζει να φτάσετε μέχρι εδώ για τα ντόπια καλοψημένα κρέατα, τις φρεσκοκομμένες σαλάτες και τις πραγματικές τηγανητές πατάτες. Δοκιμάστε κυνήγι, τηγανιά και φασόλια φούρνου. Τηλ.: 23860-71150, Τιμές: 12-14 ευρώ το άτομο.

«Ράγες»: Το κτίριο που φιλοξενεί την ταβέρνα στο Αμύνταιο υπήρξε εξοχική κατοικία του βασιλιά Γεωργίου του Α΄. Τώρα, όμως, η πολυτέλεια κρύβεται στην απλότητα που συνοδεύει ένα ποτηράκι τσίπουρο και τους ντόπιους εκλεκτούς μεζέδες, όπως φρέσκα γεμιστά μανιτάρια. Διεύθυνση: Β. Γεωργίου 6, τηλ.: 23860-22882, Τιμές: Από 10 ευρώ το άτομο.

«Το Κουτούκι»: Παραδοσιακή διακόσμηση και παραδοσιακή κουζίνα: φασόλια, σαρμαδάκια σπιτικά, φλωρινιώτικα σουτζουκάκια στη σχάρα ? τα λεγόμενα «κεμπάπια». Για το τέλος, σπιτικός κορμός. Διεύθυνση: Σαρανταπόρου 45, τηλ.: 23850-45126, 23493, Τιμές: Από 12 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε
Να πάρετε δώρα στους αγαπημένους σας, χειροποίητα ασημένια και χρυσά κοσμήματα, από το κατάστημα «Λοβάτση». Διεύθυνση: Ν. Χατζηκωνσταντίνου & Κοσκινά, Αμύνταιο, τηλ.: 23860-22335.

Να αγοράσετε ντόπια προϊόντα από την Ένωση Αγροτικών Συναιτερισμών Αμύνταιου. Διεύθυνση: Γυμναστηρίου 7, Αμύνταιο, τηλ.: 23860-23813, www.easamyntaiou.gr .

Πώς θα πάτε
Θα προσεγγίσετε το νομό της Φλώρινας με το αυτοκίνητό σας, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Όταν προσεγγίσετε τη Θεσσαλονίκη, παίρνετε το δρόμο Πολύμυλος-Γρεβενά και στα Κοίλα στρίβετε δεξιά, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Φλώρινα. Η Φλώρινα απέχει 571 χλμ. από την Αθήνα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες. Εναλλακτικά, με το λεωφορείο, από τα ΚΤΕΛ Κηφισού (τηλ.: 210-5130427). Φεύγουν δύο δρομολόγια καθημερινά, 8 το πρωί και 8 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 45,40 ευρώ και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες.

5 λόγοι για να βρεθείτε στη Φλώρινα

1. Για να βρεθείτε τώρα τις Απόκριες στο Ξινό Νερό, όπου στήνεται ένα γλέντι που κρατάει πολλές μέρες. Αποκορύφωμα η παρέλαση αρμάτων υπό βροχή κομφετί και το πέταγμα του αετού στην τοποθεσία Πεύκα.

2. Αν έχει χιονίσει, για να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας, στο Πισοδέρι, με συνολικά 13 πίστες, αναβατήρες, σαλέ και ξενώνα. Τηλ.: 23850-45800.

3. Να επισκεφτείτε το μαγευτικό υδροβιότοπο της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας. Αυτή την περίοδο το ομιχλώδες σκηνικό μοιάζει να βγήκε από ταινία του Αγγελόπουλου.

4. Να κάνετε μια βόλτα στην πόλη, δίπλα στο ποτάμι Σακουλέβα, τον Σηκουάνα της Φλώρινας, κάτω από τα ψηλά δέντρα, χαζεύοντας τα μακεδονίτικα αρχοντικά των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

5. Επιβάλλεται να επισκεφτείτε και το πιο κοσμικό χωριό του νομού, το όμορφο Νυμφαίο, με τα πέτρινα αρχοντικά, και να μείνετε σε έναν από τους ξενώνες του.