Ο γιατρός του Τζάκσον αρνείται την ανθρωποκτονία

09.02.2010
Ο Δρ. Κόνραντ Μιούρεϊ (Dr. Conrad Murray) δήλωσε "αθώος" στις κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που του απαγγέλθηκαν σχετικά με τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson), ο οποίος αποδόθηκε σε θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων.


Ο Δρ. Κόνραντ Μιούρεϊ (Dr. Conrad Murray) δήλωσε "αθώος" στις κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που του απαγγέλθηκαν σχετικά με τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson), ο οποίος αποδόθηκε σε θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων.

Ο 56χρονος καρδιολόγος, εμφανίστηκε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα δικαστηρίου, όπου και αρνήθηκε τη μία και μοναδική κατηγορία που του απαγγέλθηκε. Η κατηγορία ήρθε ως αποτέλεσμα των κοπιαστικών ερευνών που διεξήγαν τοπικοί αλλά και ομοσπονδιακοί ανακριτές τους προηγούμενους 7 μήνες.

Ο Εντ Τσέρνοφ (Ed Chernoff), δικηγόρος υπεράσπισης του Μιούρεϊ, παρουσίασε την δήλωση αθωότητας του πελάτη του αμέσως πριν ζητηθεί από τον γιατρό να παραδώσει το διαβατήριό του και να πληρώσει εγγύηση $75.000 (€55.000 σχεδόν) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του που ορίστηκε στις 5 Απριλίου.

Στην απολογία του, ο Μιούρεϊ, που ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Τζάκσον ζωντανό, παραδέχτηκε πως πριν από τον θάνατό του, την ημέρα της 25ης Ιουνίου 2009, είχε όντως δώσει στον βασιλιά της ποπ φάρμακα, με σκοπό να τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Βρισκόταν στη βίλα που νοίκιαζαν στο Λος Άντζελες.

Ο γιατρός, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια σε περίπτωση που καταδικαστεί, παραδέχτηκε συγκεκριμένα ότι το φάρμακο που έδωσε στον Τζάκσον, και μάλιστα ύστερα από "επανειλημμένη απαίτηση" του ίδιου, ήταν το ηρεμιστικό Propofol.

Το Propofol είναι ένα ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που πρόκειται να εγχειριστούν. Ειδικοί λένε ότι θα έπρεπε να χορηγείται μόνο από ειδικευμένο προσωπικό και φυσικά σε νοσοκομείο.

Το γραφείο του Ιατροδικαστή του Λος Άντζελες, απέδωσε τον θάνατος του Μάικλ Τζάκσον σε "οξεία δηλητηρίαση από Propofol".

Ο δικαστής Κιθ Σβαρτς (Keith Schwartz) είπε τη Δευτέρα, ότι ο Μιούρεϊ είναι ελεύθερος να εξασκήσει το επάγγελμά του, αλλά απαγορεύεται να συνταγογραφήσει ξανά το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ο δικηγόρος του Μιούρεϊ ανέφερε στο μεταξύ ότι ο γιατρός που έχει γενικά καλή διάθεση και ανυπομονεί να επιστρέψει στους ασθενείς του, έχει επισκεφτεί πολλές φορές τον τάφο του Μάικλ. "Όλο αυτό ήταν ένας εφιάλτης για εκείνον για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι έχασε έναν φίλο. Γι' αυτό και επισκέπτεται τον τάφο του τακτικά", αποκάλυψε ο Τσέρνοφ.

Η πολυαναμενόμενη ακρόαση της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σε μια "ατμόσφαιρα τσίρκου" με τα μέλη της οικογένειας Τζάκσον -συμπεριλαμβανομένων και των γονιών του Κάθριν (Katherine) και Τζο (Joe)- να δίνουν το "παρών" στο δικαστήριο ώστε να αντιμετωπίσουν εκείνον που κατηγορείται ότι σκότωσε τον άνθρωπό τους.

Και αυτά μέσα στην αίθουσα. Έξω από αυτή, θαυμαστές του "βασιλιά της ποπ" είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν ενάντια στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ' αμελείας, ζητώντας ο Μιούρεϊ να κατηγορηθεί με φόνο.

"Θέλουμε δικαιοσύνη για τον Μάικλ", είπε η Μισέλ Περέλ (Michelle Perell), 26 ετών. "Αυτός (ο Μιούρεϊ) θα έπρεπε να κατηγορηθεί με φόνο πρώτου ή δεύτερου βαθμού και να πάει στη φυλακή ισόβια. Σκότωσε τον πιο όμορφο άνθρωπο στον κόσμο", συνέχισε.

Άλλοι οπαδοί, κρατούσαν πανό που έγραφαν: "Ο Κόσμος Θέλει Δικαιοσύνη για τον Μάικλ" ή "Δικαιοσύνη για τον Μάικλ" ή "Ο Κόνραντ Μιούρεϊ είναι Δολοφόνος: Βάλτε του χειροπέδες".

Ο Μπράιαν Όξμαν (Brian Oxman), δικηγόρος της οικογένειας Τζάκσον, σχολίασε το κατηγορητήριο λέγοντας ότι θυμίζει περισσότρο "σφαλιάρα στο χέρι".

"Έχουμε απογοητευτεί πολύ", δήλωσε στο περιοδικό "People" ο Όξμαν λέγοντας επίσης ότι ο Μιούρεϊ "θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη κατηγορία. Αυτό που έκανε ήταν ανεύθυνο. Φέρθηκε με περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή".

Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας εναντίον του Μιούρεϊ βασίστηκε σε παρατεταμένες έρευνες κατά τις οποίες ελέγχθηκαν τα πάντα στα γραφεία του γιατρού στο Χιούστον και στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με ένορκες καταθέσεις που έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια των ερευνών, ο Μιούρεϊ εξέφρασε φόβους πως ο Τζάκσον εθιζόταν στο Propofol και ότι τον καιρό του θανάτου του, εκείνος τον είχε βάλει σε πρόγραμμα "απεξάρτησης".

Ο καρδιολόγος που είχε προσληφθεί από τον διάσημο σταρ τον Απρίλιο του 2009 και ενώ εκείνος προετοιμαζόταν για τις εξαντλητικές συναυλίες στο Λονδίνο που θα σηματοδοτούσαν την επιστροφή του, λέγεται ότι στις καταθέσεις του αναφέρει πως είχε αφήσει τον Τζάκσον για λίγα λεπτά μόνο του πριν επιστρέψει και τον βρει αναίσθητο.
Ο Μιούρεϊ επέμεινε ότι δεν του έδωσε κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube τον Αύγουστο, ο Μιούρεϊ καθησύχαζε τους ασθενείς του λέγοντας ότι εκείνος είχε πει την αλήθεια και ότι "είχε πίστη ότι τελικά η αλήθεια θα κέρδιζε".

Ωστόσο, η μητέρα του Τζάκσον, Κάθριν, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γιατρός είναι ένοχος. "Δεν ήταν κανείς άλλος εκεί, εκτός από αυτόν. Είναι ένοχος. Προσπαθεί να σώσει το τομάρι του", είπε συγκεκριμένα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC7.