Από την Κατερίνα Σταυρίδου
Έγραψε τη δική του ιστορία στην άρση βαρών, χαρίζοντας μεγάλες νίκες και αξέχαστες στιγμές σε όλους τους Έλληνες. Ο Χρήστος Ιακώβου ασχολείται τώρα πια με την άλλη μεγάλη αγάπη του, τη μαγειρική, και μάλιστα επαγγελματικά. Τον συναντήσαμε στο εστιατόριο που άνοιξε στη Νέα Σμύρνη και μας μίλησε για όλους και για όλα. Από την ενασχόλησή του με τη μαγειρική μέχρι την απογοήτευση που ένιωσε για την υπόθεση ντόπινγκ, που τον έφτασε ένα βήμα πριν να φύγει από την Ελλάδα.Ποια είναι η σχέση σας με τη μαγειρική;
«Ο πατέρας μου ήταν από τους πρώτους που έκαναν self service εστιατόριο στην Τουρκία και είχα επαφή με τη μαγειρική από 9-10 ετών. Όταν το 1987 πήγα στην Αμερική για να εργαστώ ως προπονητής, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και άνοιξα τέσσερα εστιατόρια. Έτσι γνώρισα τη δουλειά, σαν επιχειρηματίας βέβαια. Πάντα, όμως, μου άρεσε να μαγειρεύω, μέχρι και κινέζικο ξέρω να φτιάχνω».
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του «Winners»;
«Όταν σταμάτησα την άρση βαρών, πήγαινα για φαγητό στο μαγαζί του Γιάννη Σιδέρη, του τωρινού συνέταιρού μου. Κάποια στιγμή έριξε την ιδέα να ανοίξουμε μαζί ένα εστιατόριο κι έτσι ξεκινήσαμε».
Τι προσέξατε περισσότερο στο μαγαζί;
«Πρώτα απ’ όλα να είναι καλό το φαγητό και να υπάρχουν πολλές γεύσεις. Στο μενού υπάρχουν από ψητά μέχρι σπαγγέτι και γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη. Φροντίσαμε επίσης το περιβάλλον να είναι αθλητικό έχουμε έξι τηλεοράσεις για να βλέπουν όσοι θέλουν αγώνες. Προσέχουμε πολύ την καθαριότητα, το σέρβις και, φυσικά, τις τιμές. Είναι ένα μαγαζί για όλους, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε φαγητά που κοστίζουν από 2 ευρώ μέχρι όσο θέλουν. Καλές τιμές και καλή ποιότητα, αυτός είναι ο στόχος μας».
Ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως την καινούργια σας προσπάθεια;
«Πρώτα απ’ όλα με βοήθησαν πολύ όλοι οι φίλοι του αθλητισμού αλλά και οι δημοσιογράφοι. Όποιον πήρα τηλέφωνο δεν αρνήθηκε να με βοηθήσει. Έτσι, το έμαθε πολύ γρήγορα ο κόσμος και έρχεται στο μαγαζί για να με συναντήσει, να μου σφίξει το χέρι».
Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;
«Μου αρέσουν πολύ τα σπαγγέτι, το κινέζικο και η πολίτικη κουζίνα».
Για τους αθλητές σας μαγειρεύατε;
«Πάντα όταν ήμασταν σε προετοιμασίες, τους έφτιαχνα πίτσες, μακαρόνια με γαρίδες ή μπιφτέκια, που ήταν και το αγαπημένο τους».
Οι αθλητές με τους οποίους έχετε συνεργαστεί έρχονται στο μαγαζί;
«Όλοι, ο Λεωνίδας Σαμπάνης, ο Βαλέριος Λεωνίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Λεωνίδας Κόκκας. Τρώμε, μιλάμε και στεναχωριόμαστε πάρα πολύ για την εξέλιξη του αθλητισμού».
Περιμένατε ότι μπορούσε να συμβεί αυτό που έγινε στην άρση βαρών;
«Όχι, ποτέ. Πρώτα απ’ όλα, αν είχα την παραμικρή υποψία ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορούσα να αποφύγω τον έλεγχο ντόπινγκ. Διότι, όταν ήρθαν να πάρουν το δείγμα, δεν ήταν κανένας μας εκεί. Και όταν μου τηλεφώνησαν, τους μάζεψα όλους "25 άτομα" για να δώσουν δείγμα. Αν είχα το παραμικρό πρόβλημα, θα το έκανα αυτό; Δεν είχα τίποτα να κρύψω... πού να πάει το μυαλό μας ότι θα συμβεί αυτό; Εγώ ρίχνω ευθύνες στο εργαστήριο της Αθήνας, το οποίο πρέπει να το ξαναδούν πολύ σοβαρά».
Εσείς είχατε ελέγξει τα δικά σας προϊόντα;
«Δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα με τα ίδια προϊόντα. Μας είπαν οι Κινέζοι ότι έκαναν λάθος. Τώρα μας την έκαναν; Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό».
Σας πέρασε από το μυαλό ότι ίσως είχε ενοχλήσει κάποιους το γεγονός ότι αν και μικρή χώρα η Ελλάδα, είχε αρκετές επιτυχίες στον αθλητισμό;
«Δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοια κυκλώματα, δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο. Εγώ πάντως εκείνη την εποχή κόντεψα να πεθάνω, έφτασα στην τρέλα. Η πολιτεία έχει ευθύνες, σας το λέω ξεκάθαρα».
Νιώσατε τότε ότι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τις νίκες σας για να δείξουν ότι στην Ελλάδα γίνονται πράγματα σας γύρισαν την πλάτη;
«Για μένα, όλοι τους ήταν απαράδεκτοι. Κανένας δεν βγήκε να πει: Καθίστε να δούμε τι θα γίνει, είναι έτσι όπως τα λέτε τώρα εσείς;. Μέχρι ναρκωτικά είπαν ότι τους δώσαμε. Δεν βγήκε κανένας όμως μετά να ζητήσει ?συγγνώμη...».
Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα βοηθήματα που λέγεται ότι δίνονται στους αθλητές;
«Ένας αθλητής δεν μπορεί να κάνει δύο και τρεις φορές την ημέρα προπόνηση πίνοντας ένα ποτήρι γάλα και τρώγοντας μια μπριζόλα. Δεν μπορεί όμως να φάει και 10 μπριζόλες για να πάρει την πρωτεΐνη που χρειάζεται. Υπάρχουν βοηθήματα. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να τα δίνει ούτε ο προπονητής ούτε ο γιατρός της ομοσπονδίας. Πρέπει να τα δίνουν οι ειδικοί μέσα από το πανεπιστήμιο και το ΕΣΚΑΝ. Πρέπει να γίνουν προγράμματα για όλα τα αθλήματα».
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πράγμα που κάνατε στην καριέρα σας;
«Το γεγονός ότι έγινα αρσιβαρίστας. Κι αν ξαναγεννιόμουν, το ίδιο θα έκανα».
Στην προσωπική σας ζωή ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;
«Ο γιος μου, ο οποίος είναι τώρα 10 ετών».
Ασχολείται με την άρση βαρών;
«Του αρέσει, τον βλέπω ότι έχει όρεξη. Ό,τι και να θέλει, πάντως, να κάνει στη ζωή του, εγώ θα είμαι δίπλα του».
Από όλα τα μετάλλια που έχετε πάρει ποιο είναι το πιο σημαντικό για σας;
«Έχω πάρει 596 μετάλλια, τα 13 είναι ολυμπιακά. Στεναχωριέμαι πολύ που η πολιτεία ?δεν ξέρω για ποιο λόγο? θέλει να ρίξει πολύ χαμηλά τις μεγάλες επιτυχίες του αθλητισμού. Ο κόσμος χάρηκε, δεν το ξεχνάει αυτό και εκφράζει την αγάπη του. Αν κάτι με κράτησε στην Ελλάδα, ήταν η αγάπη του κόσμου».
Σκεφτήκατε δηλαδή να φύγετε;
«Μετά το τελευταίο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήμουν έτοιμος να φύγω στην Αμερική. Αλλά με το που βγήκα έξω στο δρόμο και είδα πόσο με αγαπάει ο κόσμος, πόσο αγαπάει τον αθλητισμό, κατάλαβα ότι αυτά που κάναμε δεν λασπώθηκαν. Αυτό με κράτησε στην Ελλάδα».
Τι πιστεύετε ότι φταίει για ό,τι έγινε στην άρση βαρών;
«Τι σημασία έχει τι έγινε; Αν έγιναν κάποια πράγματα, δεν φταίει κανένας στην άρση βαρών. Μπορώ να πάρω εγώ ευθύνη και την πήρα, αλλά τα άλλα παιδιά που πιάστηκαν μετά δεν φταίνε. Το εργαστήριο φταίει. Γιατί τα έπαιρναν αυτά επί χρόνια, τους έλεγαν ότι είναι καθαροί και κάποια στιγμή το Φεβρουάριο, που τα έβαλαν στο ντόπινγκ, δεν ειδοποίησε κανείς κανέναν. Περνάνε έλεγχο ντόπινγκ στο ελληνικό εργαστήριο, βγαίνουν καθαροί, τους στέλνουν έξω και πιάνονται! Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Κατά 90% φταίει το εργαστήριο».
Μπιφτέκια Winners
Υλικά
- 600 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 300 γραμμ. χοιρινός κιμάς
- 100 γραμμ. αρνίσιος κιμάς
- 2 κρεμμύδια
- Λίγη τριμμένη φρυγανιά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κύμινο
Εκτέλεση
1. Βάζετε τα υλικά σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια πλάθετε τα μπιφτέκια.
2. Τα αφήνετε στο ψυγείο για μία μέρα και την επομένη τα ψήνετε.
Σαλάτα Winners
Υλικά
- 3 είδη μαρουλιού (λόλα κόκκινο, λόλα πράσινο και κανονικό μαρούλι)
- Ρόκα
- 4 ντοματίνια
- Σος Winners
- Παρμεζάνα
- Ροκφόρ
- Κρουτόν
- Καρυδόψιχα
- Γιαούρτι
- Λάδι
- Φρέσκο κρεμμύδι
- Άνηθος
- Για τη σος:
- Γιαούρτι
- Φρέσκο κρεμμύδι
- Άνηθος
- Λάδι
Εκτέλεση
Για τη σος Winners: Βάζετε σε ένα μπολ γιαούρτι, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και λάδι και τα πολτοποιείτε.
1. Βάζετε σε ένα μπολ τα μαρούλια, τη ρόκα, την παρμεζάνα, τα κρουτόν και τη σος.
2. Τα ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια βάζετε από πάνω τα ντοματίνια, κομμάτια τυρί ροκφόρ και τριμμένη καρυδόψιχα και σερβίρετε.