Προσέχουν για να έχουν

10.02.2010
Έχουν περιορίσει τις αγορές τους, δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά όσο παλιά, ελέγχουν με προσοχή τις τιμές πριν αγοράσουν το οτιδήποτε και φροντίζουν να μην ξεπερνούν πια τα όρια. Δώδεκα αγαπημένα πρόσωπα ομολογούν πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση την καθημερινότητά τους, αλλά και την τσέπη τους.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Έχουν περιορίσει τις αγορές τους, δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά όσο παλιά, ελέγχουν με προσοχή τις τιμές πριν αγοράσουν το οτιδήποτε και φροντίζουν να μην ξεπερνούν πια τα όρια. Δώδεκα αγαπημένα πρόσωπα ομολογούν πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση την καθημερινότητά τους, αλλά και την τσέπη τους.

Παναγιώτα Βλαντή: «Περιόρισα τις αγορές»
«Σαφώς υπάρχει διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν. Προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν προσέχω ιδιαίτερα τα οικονομικά μου. Παρ’ όλα αυτά, έχω περιορίσει τα ψώνια που έκανα για τον εαυτό μου, για ρούχα, τσάντες. Είμαι λίγο πιο προσεκτική πια. Πάντα ήμουν, αλλά τώρα προσέχω ακόμη περισσότερο».

Θοδωρής Δρακάκης:«Ποτέ δεν είχα μεγάλα έξοδα»
«Ουδέποτε είχα μεγάλα έξοδα. Δεν βγαίνω, δεν πηγαίνω στα μπουζούκια, δεν διασκεδάζω. Συνήθως περνάω πολύ όμορφα με φίλους στο σπίτι. Όλα είναι μέσα σε οικογενειακά πλαίσια».

Αντώνης Βαρδής: «Πρέπει να κόψουμε τα περιττά»
«Η τεράστια πληγή που αντιμετωπίσαμε οι Έλληνες ήταν όταν το νόμισμα άλλαξε από δραχμή σε ευρώ. Δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε καλά το νέο νόμισμα. Όλες οι μεγάλες εταιρείες στρογγυλοποίησαν κατά την αλλαγή νομίσματος το ποσό σε ευρώ. Σίγουρα από τη στιγμή που συμβαίνουν πράματα και θάματα στην οικονομία πρέπει να κάνουμε καλύτερο προϋπολογισμό των χρημάτων που διαχειριζόμαστε. Για παράδειγμα, ειδικά οι συνθέτες και οι στιχουργοί, που περιμέναμε να ζήσουμε από τα ποσοστά των CDs, όταν έχουν πέσει 80-85% οι πωλήσεις τους, δεν μπορείς να κάνεις περιττά έξοδα. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα μάθημα για όλους μας, ειδικά για τους νεότερους, που χαλάνε τα λεφτά τους άσκοπα».

Τάνια Καψάλη: «Έχω μειώσει κατά  πολύ τα έξοδα»
«Προσωπικά έχω αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Έχω προσαρμοστεί πάρα πολύ στα σημερινά δεδομένα, γιατί ακόμα και αυτοί που δεν έχουν δει την κρίση με τα μάτια τους, είναι βέβαιο ότι θα τη δουν στο επόμενο διάστημα. Είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε τον καταναλωτισμό μας. Γενικά, σε ό,τι με αφορά, προσπαθώ να μειώνω τα έξοδά μου. Μόνο στις ανάγκες του παιδιού μου είμαι πολύ large, και σε θέματα υγείας».

Μάνος Παπαγιάννης: «Περιόρισα τα ταξίδια»
«Δεν έχω αλλάξει καθόλου τις συνήθειές μου. Δεν με έχει περιορίσει η οικονομική κρίση. Δουλεύω βέβαια πάρα πολύ. Εκτός από τη σειρά, έχω ανοίξει ένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Από την άλλη, εξαιτίας του υπερφορτωμένου προγράμματος, έχω περιορίσει πράγματα που παλιότερα μπορεί να έκανα σε μεγαλύτερο βαθμό. Για παράδειγμα, έχω περιορίσει εξαιρετικά τα ταξίδια».

Γιώργος Παρτσαλάκης: «Προσπαθώ να καλύψω τα παιδιά μου»
«Πιέζομαι για να καλύψω τις ανάγκες μου. Έχω ένα εστιατόριο. Έχει μειωθεί η δουλειά και είναι φυσικό, αφού περνάμε δύσκολες μέρες. Υπάρχει μια περιστολή δαπανών και είναι φυσικό. Τα έξοδά μου είναι ουσιαστικά τα τσιγάρα που καπνίζω και η βενζίνη μου. Δεν ασχολούμαι με το ντύσιμο ή με τα ταξίδια, όχι από τσιγκουνιά, αλλά γιατί δεν ασχολούμουν ποτέ, ούτως ή άλλως. Τα παιδιά μου προσπαθώ να καλύψω και τίποτε άλλο».

Μάνος Πανταζής:  «Οι αγορές μου μειώθηκαν στο μισό»
«Δεν έχω αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μου. Απλώς, όπως όλοι μας φαντάζομαι, κάνω λιγότερα έξοδα. Συγκρατούμαι για το μέλλον, που θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Κάνω πια λιγότερα ταξίδια το χρόνο, όπως και ψώνια για το σπίτι. Οι αγορές ρούχων μου επίσης έχουν ελαττωθεί κατά το ήμισυ. Δεν κάνω πια καμία σπατάλη χωρίς λόγο».

Γιάννης Σμαραγδής: «Τα απολύτως απαραίτητα»
«Η κρίση είναι υπαρκτή, αλλά συγχρόνως είναι και υπερμεγεθυμένη. Η δουλειά των δημιουργών και πολύ περισσότερο του κινηματογράφου είναι σημαντική, ακόμα περισσότερο τώρα. Οι δημιουργοί λοιπόν θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν έργα ευαισθησίας, καλοσύνης και συγκίνησης, τα οποία να μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανεβάσουν την ψυχολογία τους και τη διάθεσή τους για ζωή.

Επειδή στη ζωή μου ποτέ δεν έκανα πράγματα περιττά, κάνω ό,τι και πριν, δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα. Η πολυτέλεια δεν ήταν ποτέ στο χαρακτήρα μου».

Μαρία Σταματέρη: «Κοιτάζω  πρώτα τις τιμές»
«Η οικονομική κρίση με έχει επηρεάσει πάρα πολύ ψυχολογικά. Προσέχω πάρα πολύ τις αγορές που κάνω το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, τις έχω μειώσει σημαντικά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Κοιτάζω προσεκτικά το πόσο κοστίζει αυτό που θέλω να αγοράσω, ενώ παλιότερα, αν μου άρεσε κάτι, το αγόραζα, χωρίς να υπολογίζω και τόσο το κόστος. Πλέον φροντίζω να μην κάνω σπατάλες. Το μόνο που δεν θέλω να περιορίσω στα οικονομικά είναι τα ταξίδια».

Μίμης Πλέσσας - Λουκίλα Καρρέρ: «Σκεφτόμαστε το κάθε μας βήμα»
«Δεν μπορεί να μη μας επηρεάζει η κρίση. Μας αφορά όλους. Ήμασταν πάντα άνθρωποι που κάναμε μετρημένες κινήσεις. Τώρα τις μετράμε λίγο περισσότερο και σκεφτόμαστε το κάθε μας βήμα. Γενικά, δεν αποζητάμε πολλά συν και πλην στη ζωή μας και πιστεύουμε ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται πολύ ψηλά, ούτε σκάβοντας βαθιά στη γη. Είναι δίπλα μας, στις μικρές στιγμές».

Ντορέτα Παπαδημητρίου: «Προσέχω διπλά»
«Σαφέστατα τα πράγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά και μελετημένα. Προσωπικά δεν κάνω σπατάλες. Περιμένω να βελτιωθεί η κατάσταση. Γενικότερα, δεν ήμουν ιδιαίτερα σπάταλη. Απλώς τώρα είμαι δυο φορές πιο προσεκτική. Κοιτάζω με δεύτερη ματιά πια τις αγορές μου».