Οι σταρ δείχνουν το δρόμο

09.02.2010
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που συνδέει διασημότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Μπόνο, η Αντζελίνα Τζολί και πολλοί άλλοι; Εκτός από το γεγονός ότι είναι διάσημοι, πλούσιοι και ο καθένας επιτυχημένος στον τομέα του

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που συνδέει διασημότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Μπόνο, η Αντζελίνα Τζολί και πολλοί άλλοι; Εκτός από το γεγονός ότι είναι διάσημοι, πλούσιοι και ο καθένας επιτυχημένος στον τομέα του, προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν παργματική ανάγκη. Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τις φιλανθρωπικές αυτές κινήσεις οι διάσημοι δεν έχουν πάντα αγαθούς σκοπούς, αλλά επιδιώκουν την προβολή τους. Όπως και να ’χει, το αποτέλεσμα μετράει.

Μπραντζελίνα: Με ευαισθησία στα παιδιά
Μπορεί πλέον την Aντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ να τους απασχολεί το πώς θα μοιράσουν την περιουσία τους, αφού, όπως λέγεται, χωρίζουν, τα τελευταία χρόνια όμως μας εντυπωσίαζαν με το φιλανθρωπικό τους έργο. Επισκέψεις σε νοσοκομεία και χώρες του Τρίτου Κόσμου, υιοθεσίες παιδιών και προσφορές μεγάλων χρηματικών ποσών, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με παιδιά, ήταν από τις κινήσεις που συνήθιζαν να κάνουν. Η Αντζελίνα μάλιστα έχει δηλώσει: «Αυτά τα παιδιά άγγιξαν την καρδιά και την ψυχή μου και βλέπω πολύ διαφορετικά τη ζωή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σελίν Ντιόν, που έχει δημιουργήσει ολόκληρο ίδρυμα μόνο και μόνο για να βοηθάει μέλη από τα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη που έχουν ανάγκη. Η διάσημη και πάμπλουτη τραγουδίστρια έχει αφιερώσει τη ζωή της στη βοήθεια παιδιών και οικογενειών σε όλο τον κόσμο.

Ίδρυμα για τους φτωχούς
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ένας από εκείνους που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ενισχύουν αναξιοπαθούντες. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μαζί με τη σύζυγό του έχουν ιδρύσει το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» και αγωνίζονται καθημερινά για την ενίσχυση διάφορων ομάδων.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης επίσης δεν διστάζει να δίνει πολλά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να προσφέρει βοήθεια σε κοινωνικές ομάδες των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Οι αθλητές μας οδηγούν
Επιχειρηματίες της μπάλας δεν διστάζουν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προσφέρουν μεγάλα ποσά. Η θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα της Βρετανίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάνει αγώνες για την ενίσχυση των οικογενειών των οποίων μέλη έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολυμπιάδα του Μονάχου. Από την άλλη, ο οδηγός αγώνων ταχύτητας Μίκαελ Σουμάχερ, η ποδοσφαιρική ομάδα Ρεάλ, ο κορυφαίος σταρ του ποδοσφαίρου Ρονάλντο και η τροπαιούχος ομάδα της Ευρώπης Μπαρτσελόνα συνδέονται με τον αγώνα που κάνουν καθημερινά για την ενίσχυση του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και της παρακμής.

Η μουσική της φιλανθρωπίας
Ο Μπόνο είναι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το περιοδίκο «Time», έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην καταπολέμηση της φτώχειας. Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής των U2 πραγματοποιεί επισκέψεις στο Λευκό Οίκο και στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία.

Βοήθεια σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, ενίσχυση των φτωχών κατοίκων του πλανήτη και μάχη ενάντια στο AIDS είναι μερικοί μόνο από τους στόχους των διάσημων σταρ της ροκ μουσικής.

Ο Έλτον Τζον κάθε χρόνο διοργανώνει γκαλά στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων Όσκαρ για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ενίσχυση ιδρυμάτων και αναξιοπαθούντων.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν εδώ και δεκαετίες κινείται σαν ροκ ιεραπόστολος, καθώς αγωνίζεται για τη βοήθεια των βετεράνων του πολέμου στο Βιετνάμ.

Επηρεασμένος από το παρελθόν, όταν τα διάφορα ρεύματα της μουσικής έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής και την ενίσχυση των θυμάτων του πολέμου και των βετεράνων του Βιετνάμ, ο Μπομπ Ντίλαν ετοίμασε δίσκο με χριστουγεννιάτικα κομμάτια για πρώτη φορά στην καριέρα του. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του άλμπουμ θα διατεθούν σε ίδρυμα που φροντίζει φτωχούς.