Ένας οργισμένος έφηβος

24.12.2009
Μεταμορφώνεται σε αγόρι για να μας μεταφέρει την ιστορία του Σεμπάστιαν Μπος, που πριν από μερικά χρόνια άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Μεταμορφώνεται σε αγόρι για να μας μεταφέρει την ιστορία του Σεμπάστιαν Μπος, που πριν από μερικά χρόνια άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ένας ρόλος-πρόκληση για τη Μυρτώ Αλικάκη και μια ιστορία που μας συγκλόνισε όλους.

Στις 20 Νοεμβρίου 2006 ο 18άχρονος Σεμπάστιαν Μπος, απόφοιτος του Geschwister Scholl του Emsdetten, εισέβαλε στο σχολείο του οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του. Τραυμάτισε 8 μαθητές, ενώ στη συνέχεια τον βρήκαν νεκρό σε μια αίθουσα του σχολείου.

Η ιστορία αυτή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Λαρς Νορέν, ο οποίος έγραψε το μονόλογο «20 Νοεμβρίου», που ερμηνεύει φέτος επί σκηνής η Μυρτώ Αλικάκη. Η μεγάλη πρόκληση για τη Μυρτώ δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι θα ερμήνευε έναν αντρικό ρόλο, αλλά και η προσέγγιση του ψυχισμού αυτού του εφήβου. «Ακριβώς επειδή αυτό το αγόρι βρίσκεται σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη ψυχική κατάσταση, τη στιγμή που εμείς το βλέπουμε πάνω στη σκηνή. Είναι περίπου μία ώρα πριν κάνει την επίθεση που έχει οργανώσει εδώ και τόσο καιρό στο μυαλό του», εξηγεί η γνωστή ηθοποιός. Τι ήταν αυτό που τη συγκλόνισε περισσότερο; «Το γεγονός ότι αυτό το παιδί έχει πια τυφλωθεί από αυτό που αισθάνεται. Το μυαλό του είναι κυριευμένο αποκλειστικά και μόνο από τις εμμονές του. Κι ενώ στην πραγματικότητα απευθύνεται στο κοινό και προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτά που λέει είναι σωστά, ακόμη κι αν κάποιος του έλεγε: ?Δεν είναι έτσι, έλα να σε πάρω μια αγκαλιά?, τίποτα πια δεν θα μπορούσε να το γυρίσει πίσω». Όσο για τις δικές μας ευθύνες; «Αυτό για το οποίο νομίζω ότι είμαστε όλοι ένοχοι είναι για το πόσο πολύ κλείνουμε τα μάτια σε διάφορα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Για το πόσο αμέτοχοι είμαστε», εξηγεί η Μυρτώ Αλικάκη.

Το έργο «20 Νοεμβρίου» του Λαρς Νορέν παρουσιάζεται στο «ΔΩΜΑ» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε μετάφραση Θαλή Σταθόπουλου και σκηνοθεσία Δήμητρας Αράπογλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ