Ζουν ανάμεσά μας ή στον... Παράδεισο

24.07.2009
Ήταν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον όταν στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες που ήθελαν το βασιλιά της ποπ όχι μόνο ζωντανό, αλλά και να έχει καταφύγει σε χώρα του αραβικού κόσμου.

Ήταν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον όταν στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες που ήθελαν το βασιλιά της ποπ όχι μόνο ζωντανό, αλλά και να έχει καταφύγει σε χώρα του αραβικού κόσμου. Η συγκεκριμένη ιστορία επιστημονικής φαντασίας θέλει τον Τζάκσον να έχει βρει φιλόξενο καταφύγιο σε παλάτι βαθύπλουτου εμίρη, όπου και θα συνεχίσει τη ζωή του απαλλαγμένος από οικονομικά χρέη αλλά και εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη.

Δεν είναι, φυσικά, ο μοναδικός μύθος για το θάνατο ενός υπερπροβεβλημένου προσώπου. Χιλιάδες εικασίες έχουν γραφτεί, και πολύ περισσότερο λεχθεί, γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου διάσημων προσωπικοτήτων της σοουμπίζ. Από τον αιώνιο έφηβο Τζέιμς Ντιν και τον Αλέξανδρο Ωνάση μέχρι την «πριγκίπισσα του λαού» Νταϊάνα, τα σενάρια συνωμοσιολογίας καλά κρατούν. Ο λόγος; Απλούστατα η άρνηση των θαυμαστών τους να αποδεχτούν πως τα αγαπημένα τους είδωλα έφυγαν με τρόπο αντίστοιχο των κοινών θνητών. από τον Γιάννη Πολέμη

Το «μυστικό» της θλιμμένης πριγκίπισσας
Ήταν ξημερώματα της 31ης Αυγούστου του 2007 όταν το πολυτελές αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο τότε σύντροφός της Ντόντι αλ Φαγιέντ προσκρούει με μεγάλη ταχύτητα σε υπόγεια σήραγγα του Παρισιού. Ο μεγιστάνας πεθαίνει ακαριαία, ενώ δύο ώρες αργότερα εκπνέει στο νοσοκομείο και η Νταϊάνα. Αν και το κοινό πόρισμα γαλλικών και βρετανικών αρχών κάνει κατηγορηματικά λόγο για ατύχημα, οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Τέσσερις είναι οι δημοφιλέστερες: Πρώτη αυτή που θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας να δολοφονούν την πριγκίπισσα κατ’ εντολήν του συζύγου της Ελισάβετ, αρχιδούκα του Εδιμβούργου πρίγκιπα Φίλιππου, που έκρινε ότι η ζωή της Νταϊάνα αποτέλουσε απειλή για τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στο Λονδίνο. Και αυτό γιατί η πριγκίπισσα ήταν έγκυος από τον Ντόντι αλ Φαγιέντ και θα ήταν αδιανόητο ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Γουίλιαμ να έχει ετεροθαλή αδελφό μουσουλμάνο. Το δεύτερο σενάριο θέλει πραγματικό στόχο τον Ντόντι, ο οποίος, σε χρόνο μηδέν, είχε αναρριχηθεί στην κορυφή της επιχειρηματικής ελίτ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επανειλημμένα οι αρχές είχαν αρνηθεί να του χορηγήσουν τη βρετανική υπηκοότητα. Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για σκοτεινούς κύκλους της πολεμικής βιομηχανίας που έβλεπαν στο πρόσωπο της Νταϊάνα ένα μεγάλο εχθρό μετά την εκστρατεία κατά της χρήσης ναρκών και την επιρροή της στον Μπιλ Κλίντον, τον οποίο έπεισε να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο κατάργησης. Τέλος, το πλέον ευφάνταστο σενάριο αναφέρει πως ατύχημα δεν υπήρξε ποτέ και πως η πριγκίπισσα σκηνοθέτησε το θάνατό της για να ζήσει μια ήρεμη ζωή μακριά από το ανελέητο κυνηγητό των παπαράτσι.

Το «Ω» των Ωνάσηδων
Τόμοι βιβλίων θα μπορούσαν να γραφτούν γύρω από τις μυστηριώδεις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τραγικό τέλος τα μέλη της οικογένειας Ωνάση. Η περιβόητη «κατάρα» των Ωνάσηδων στοιχειώνει πολλούς μέχρι σήμερα, ακόμη και την Αθηνά, που, όπως λέγεται, έχει βασίσει τον τρόπο ζωής της και τη φιλοσοφία του lifestyle της με μοναδικό στόχο να ξεφύγει από τη μοίρα της γιαγιάς, του θείου και της μητέρας της. Το 1974 η πρώην σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση Τίνα Λιβανού βρίσκεται νεκρή στο δωμάτιό της. Επίσημη αιτιολογία: χρήση βαρβιτουρικών. Οι φήμες ξεκινούν να διαδίδονται από στόμα σε στόμα: Πίσω απ’ τη δολοφονία κρύβεται ο Αριστοτέλης Ωνάσης, με τον οποίο είχε χωρίσει για να παντρευτεί το 1971 το μεγάλο αντίπαλό του Σταύρο Νιάρχο. Κάτι, φυσικά, που ουδέποτε θα αποδειχτεί. Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο θα αφήσει το 1988 την τελευταία της πνοή και η κόρη της, Χριστίνα. Βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της κατοικίας Τσολκμέτσογλου στο Μπουένος Άιρες και οι ιατροδικαστές κάνουν λόγο για χρήση βαρβιτουρικών, αμφεταμινών και αλκοόλ. Ακριβώς ένα μήνα πριν από το γάμο της με τον Γιώργο Τσολκμέτσογλου. Μυστήριο καλύπτει το θάνατό της μέχρι και σήμερα. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα μυστηριώδη επισκέπτη λίγες ώρες πριν πεθάνει, άλλοι για περίεργη αντικατάσταση των χαπιών που έπαιρνε. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο πως πίσω απ’ το θάνατό της κρύβεται ο Τιερί Ρουσέλ προκειμένου να καρπωθεί την περιουσία και την κηδεμονία της μικρής Αθήνας. Τίποτα απ’ όλα αυτά ουδέποτε αποδείχτηκε. Όσο για το θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση; Πίσω από την πτώση του αεροσκάφους του, λίγο μετά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το 1973, διαπιστώνεται εγκληματική πράξη και τα σενάρια για τους ηθικούς αυτουργούς φουντώνουν. Σταύρος Νιάρχος, CIA αλλά και το καθεστώς των Συνταγματαρχών αναφέρονται ως ύποπτοι, όμως και εδώ ουδέποτε θα υπάρξει στοιχειοθετημένη κατηγορία.

Ζει ο Έλβις;
Για κάποιους από τους φανατικούς θαυμαστές του ναι, και μάλιστα σε μια απομονωμένη φάρμα στη Νότιο Αμερική, όπου, γέρος και με άσπρα μαλλιά, υποφέρει από τα αρθριτικά του. Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ίνδαλμα του Μάικλ Τζάκσον και εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο, βρέθηκε νεκρός στις 16 Αυγούστου του 1977 στο σπίτι του στο Μέμφις από τη μνηστή του Ginger Alden. To πόρισμα των δικαστών έδειξε υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων, που έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στον εξασθενημένο από ναρκωτικά και αλκοόλ οργανισμό του. Παρόλα αυτά, δημοσιεύματα της εποχής, αλλά και πιο πρόσφατα, αμφισβητούν το θάνατό του, ακόμη και την κηδεία του! Όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς πως η οικογένειά του απαγόρευσε την πρόσβαση στο χώρο της ταφής, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα το αρχικό πιστοποιητικό θανάτου του εξαφανίστηκε κάτω από απροσδιόριστες συνθήκες. Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει το βασιλιά του ροκ εν ρολ να σκηνοθέτησε ο ίδιος το θάνατό του χρησιμοποιώντας κάποιον απ’ τους χιλιάδες σωσίες του.

Οι... δεύτερες ζωές των ροκ σταρ
Αντίστοιχες περιπτώσεις με του Έλβις Πρίσλεϊ υπάρχουν πολλές. Το 1971 ο αρχηγός των Doors Τζιμ Μόρισον βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα όπου είχε μετακομίσει στο Παρίσι από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Αυτοψία δεν έγινε ποτέ και τα σενάρια γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου του φουντώνουν. Κάποιοι υποστήριξαν πως εισέπνευσε υπερβολική δόση ηρωίνης, νομίζοντας ότι είναι κοκαΐνη, και κάποιοι άλλοι ότι τον σκότωσε με χάπια η τότε αγαπημένη του Πάμελα Κούρσον. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μουσικό που έπαιζε πλήκτρα στο συγκρότημα, Ρέι Μάντζαρεκ, ο 27χρονος τότε Μόρισον είχε ήδη κουραστεί από τον έντονο τρόπο ζωής και τις καταχρήσεις και αποφάσισε να σκηνοθετήσει το θάνατό του μετακομίζοντας ινκόγκνιτο στις Σεϊχέλες. Κάποιοι άλλοι, δε, υποστηρίζουν πως ζει σ’ ένα απομονωμένο ράντζο στη Νότιο Αφρική. Οι υποψίες κινήθηκαν από το γεγονός ότι η κηδεία του είχε γίνει στο άψε σβήσε, το φέρετρο ήταν σφαγισμένο, ενώ λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του ο ίδιος είχε πει σε στενούς του συνεργάτες: «Δεν θα ήταν τέλεια να βρισκόμουν στις Σεϊχέλες ενώ όλοι θα με είχαν για νεκρό;».

Αντίστροφες ήταν οι φήμες για τον Πολ Μακάρτνεϊ, μέλος των θρυλικών Beatles, που, βέβαια, ζει και βασιλεύει μέχρι σήμερα. Το 1967 κυκλοφόρησε σε χρόνο ρεκόρ μία ομολογουμένως ευφάνταστη φήμη: Το μέλος του διασημότερου γκρουπ στον πλανήτη είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα και είχε αντικατασταθεί από το σωσία του, Billy Shears. Το σενάριο επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο δύο χρόνια αργότερα, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Abbey Road». Οι φήμες της εποχής έλεγαν πως τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αντικατέστησαν τον νεκρό Μακάρτνεϊ γιατί δεν ήθελαν να ρισκάρουν την καριέρα τους. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που το μέλος των Beatles έδωσε αναλυτική συνέντευξη στους «Times», καταρρίπτοντας, φυσικά, τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Μέριλιν Μονρόε - Τζέιμς Ντιν
Πρόκειται ίσως για τα δύο απόλυτα σύμβολα του σεξ. Κοινά τους σημεία η λατρεία των θαυμαστών, ο θάνατός τους σε νεαρή ηλικία, αλλά και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει ακόμη και σήμερα τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έφυγαν απ’ τη ζωή.

Η καριέρα του «Επαναστάτη χωρίς αιτία» Τζέιμς Ντιν έφτασε στο ζενίθ με αστραπιαία ταχύτητα, όπως άλλωστε και η πορεία του στη ζωή. Αφού «επέβαλε» το στυλ του σε μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών και Ευρωπαίων νέων, βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο μέσα στο αυτοκίνητό του σε ηλικία μόλις 24 χρόνων. Φήμες που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα κάνουν λόγο για ανεξήγητη μηχανική βλάβη στην Πόρσε του, την οποία προκάλεσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο λόγος; Ο νεαρός «αλήτης» είχε καταφέρει να αποτελέσει πρότυπο επανάστασης για εκατομμύρια συντηρητικών νέων της υπερσυντηρητικής τότε Αμερικής. Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν πως η δολοφονία του προήλθε από αντίπαλα κινηματογραφικά στούντιο που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την αστραπιαία αναρρίχησή του στην κορυφή του Χόλιγουντ, και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία.

Ανεξήγητες παραμένουν και οι συνθήκες θανάτου της Μέριλιν Μονρόε, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της το 1962 με την επίσημη αιτιολογία της υπερβολικής δόσης υπνωτικών χαπιών. Το σενάριο θέλει την απόλυτη σταρ να δολοφονείται από τη CIA κατόπιν εντολής της οικογένειας Κένεντι προκειμένου ποτέ να μη μαθευτεί το ειδύλλιό της με τον πρόεδρο Τζ. Φ. Κένεντι. Στην υποτιθέμενη δολοφονία φέρεται να είχε ανάμειξη και ο Μπόμπι Κένεντι, με τον οποίο λέγεται πως επίσης η Μονρόε διατηρούσε σχέση για κάποιους μήνες.