Κώστας Σόμμερ: "Οι προκλήσεις είναι στο αίμα μου"

07.04.2009
Μοναδικές περιπέτειες, η αδρεναλίνη στο κόκκινο και ο Κώστας Σόμμερ σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις. Ετοιμαστείτε! Ο γνωστός ηθοποιός επιστρέφει στη μικρή οθόνη με «Extreme Sommer», για να μας... κόψει την ανάσα!

Από την ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ

Μοναδικές περιπέτειες, η αδρεναλίνη στο κόκκινο και ο Κώστας Σόμμερ σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις. Ετοιμαστείτε! Ο γνωστός ηθοποιός επιστρέφει στη μικρή οθόνη με «Extreme Sommer», για να μας... κόψει την ανάσα! Συναντηθήκαμε στο χώρο του, στη Γλυφάδα, που «μετράει» ήδη δύο χρόνια λειτουργίας. Εκεί εισπνέει καθημερινά το... οξυγόνο του, αφού το bar restaurant που δημιούργησε με healthy προτάσεις και όχι μόνο τον «ανεβάζει» παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του. Ο Κώστας Σόμμερ, επιχειρηματίας, ηθοποιός, αθλητής, αλλά πάνω απ’ όλα... extreme.

«Πάμε καλά, δόξα τω Θεώ», λέει και χτυπάει ξύλο όταν τον ρωτάμε για το «Oxygene». «Δημιουργήσαμε μάλιστα και το πρώτο μας franchise στην Ξάνθη», μας λέει. Ο Κώστας έχει ήδη αρχίσει τα ταξίδια του στο πρόγραμμα του Alpha, με ένα ρόλο διαφορετικό απ’ ό,τι τον ξέρουμε. Το «Extreme Sommer» είναι το πρόγραμμα που τον φέρνει κοντά στα extreme sports που ήθελε πάντα να κάνει, ξεκινώντας το ταξίδι του από τη δυτική πλευρά της Βορείου Αμερικής για να επισκεφθεί ενδιαφέροντα μέρη και να δοκιμάσει τις αντοχές και τα όριά του.

Έπειτα από δύο αναβολές, που έκαναν κάποιους να αναρωτιούνται αν θα παίξει τελικά η εκπομπή, προγραμματίστηκε και θα προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ.

«Δεν έχω πρόβλημα που αναβλήθηκε. Ήταν θέμα εσωκαναλικό».

Δεν σε πειράζει που βγαίνει στον αέρα στο τελείωμα της σεζόν;

«Καθόλου. Στο παρελθόν οι πιο πολλές δουλειές μου, που ξεκίνησαν στο δεύτερο μέρος της σεζόν, πήγαν πάρα πολύ καλά. Το έχω, λοιπόν, και λίγο γούρι... Έπειτα ο κόσμος ψάχνει κάτι καινούργιο για να δει, περιμένει μια ανανέωση, οπότε, όταν φτάνει το τέλος Μαρτίου και βγαίνει κάτι καινούργιο, αυτό μπορεί να είναι και καλό».

Βάζεις κάποιο «στοίχημα» με την προβολή του...

«Μου αρέσουν οι προκλήσεις, είναι στο αίμα μου. Αυτό που κάνουμε είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Το στήναμε δύο χρόνια και άλλα δύο ήταν στο μυαλό μας ως ιδέα. Γεννήθηκε σε μια κόλλα χαρτί και τώρα που θα τη δούμε να παίζεται είναι ό,τι πιο συγκινητικό, μια πολύ ωραία διαδρομή».

Το ήθελες πολύ...

«Για μένα είναι όνειρο ζωής. Μάζεψα εμπειρίες και έκανα πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα κάνω. Αφού τώρα μου μιλάνε για κάποιες δουλειές για την επόμενη σεζόν και από τη μια μεριά θέλω, γιατί μου έχει λείψει πολύ η υποκριτική, αλλά μέσα μου σκέφτομαι το ?Extreme Sommer. Κάναμε δέκα εκπομπές και προγραμματίζουμε να κάνουμε άλλες δέκα».

Συμμετέχεις και στην παραγωγή...

«Η εκπομπή είναι παραγωγή της εταιρείας 1821 Pictures των Πάρη Κασιδόκωστα και Terry Dougas, αλλά, ναι, συμμετέχω κι εγώ. Είμαστε μια παρέα ανθρώπων που γνωριζόμαστε χρόνια και έχουμε πολύ φιλική σχέση μεταξύ μας. Έτσι, αυτό που κάναμε είναι πραγματικά πολύ παρεΐστικο. Το γεννήσαμε με πολλή αγάπη, διάθεση και πολύ... χαβαλέ. Την εκπομπή έχουν ζητήσει και διάφορα κανάλια του εξωτερικού, γι’ αυτό και τα γυρίσματα έχουν γίνει στα ελληνικά και τα αγγλικά».

Δηλώνεις λάτρης των προκλήσεων.

«Ναι, γιατί θα μπορούσα να ήμουν στην Ελλάδα και να είχα κάνει διάφορες άλλες δουλειές και να είμαι ήσυχος. Όμως, αυτή η παραγωγή ήθελε πολλή δουλειά, αφοσίωση και χρόνο. Κάνοντας παράλληλα και άλλα πράγματα, είδα τελικά ότι δεν μπορούσα να αφοσιωθώ στη συγκεκριμένη. Μέχρι που είπα κάποια στιγμή: ?Ή το κάνεις ή δεν το κάνεις?. Και το έκανα».

Έχεις αγωνία για την ανταπόκριση που θα έχει στο κοινό;

«Είχα αγωνία μέχρι να το δω στο μοντάζ. Η επισκεψιμότητα είναι ένα κριτήριο για να πει κανείς αν κάτι έχει επιτυχία ή όχι, που για μένα μπορεί να είναι και λανθασμένο. Όλα είναι πολύ σχετικά, γιατί δεν είναι όλα για όλους. Μπορεί κάτι να απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη μερίδα κοινού, μπορεί όμως να χάσει κάποια άλλη».

Όσο πιο ανεβασμένη όμως είναι η τηλεθέαση ενός προγράμματος, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν και οι μετοχές του εκάστοτε παρουσιαστή, ηθοποιού.

«Και ναι και όχι. Βλέπουμε πολλούς που κάνουν ?αποτυχία?, κι όμως έχουν δουλειές. Εγώ ξέρω ότι, αν δεν αρέσει στο κοινό, δεν θα το δει. Δηλαδή, θα δει μία φορά τον Σόμμερ, δύο, τρεις, αλλά, αν δεν καταφέρει να τον κρατήσει, θα αλλάξει κανάλι. Γι’ αυτό λέμε πάντα ότι αυτό είναι μια ομαδική δουλειά και ξεκινάει από το βοηθό παραγωγής, που θα φτιάξει τον καφέ, από το σκηνοθέτη, το κανάλι και πώς θα στηρίξει το προϊόν του».

Ο Alpha, πάντως, δεν έχει τη φήμη του καναλιού που στηρίζει τις δουλειές του. Πολλές σειρές κόπηκαν πολύ νωρίς φέτος.

«Εμάς μας έχει στηρίξει ιδιαίτερα».

Πώς βλέπεις όλα αυτά που γίνονται στο κανάλι;

«Δεν έχουν να κάνουν με το κανάλι, έχουν να κάνουν με μια εικόνα που υπάρχει παγκόσμια. Όλοι οι χώροι περνούν μεγάλη κρίση και σαφώς και ο χώρος του θεάματος. Προσπαθούν όλοι να κόψουν το budget. Όταν τα κανάλια στην Ελλάδα έχουν μείωση στο budget 25-30%, πρέπει να κόψουν κάτι πιο γρήγορα. Αν αυτή η κρίση συνεχιστεί, η πιο μεγάλη ασφάλεια θα είναι στο δικό μας χώρο. Γιατί ο κόσμος θα κλειστεί μέσα να δει τηλεόραση. Θα το σκεφτεί αν θα ξοδέψει χρήματα να πάει έξω να φάει ή αν θα πάει διακοπές».

Η δική σας παραγωγή, όμως, είναι υψηλού κόστους. Είχε εγκριθεί προτού εμφανιστούν οι Γερμανοί επενδυτές στον Alpha;

«Ναι, είχε εγκριθεί πριν, αλλά είναι και η μόνη που ενέκριναν οι Γερμανοί για να προχωρήσει. Γιατί, όταν ήρθαν, είχαν όρο στο συμβόλαιό τους πως ό,τι δεν θέλουν μπορούν να το κόψουν, άσχετα αν υπήρχαν συμβόλαια. Το δικό μας πρόγραμμα ήταν το μόνο που κράτησαν, αλλά έδειξαν ενδιαφέρον για να το προωθήσουν και στα δικά τους κανάλια».

Θα συνεχίσεις να είσαι εργένης;

«Θα δείξει. Πιστεύω ότι στην περίοδο κατανάλωσης που ζούμε καταναλωνόμαστε οι ίδιοι και καταναλώνουμε πράγματα. Είναι να βρεις έναν άνθρωπο ?είτε είναι φίλος είτε είναι σχέση και αργότερα γάμος? να ταιριάξεις».

Εσύ προφανώς το έχεις βρει...

«Είμαι καλά, ναι, είμαι καλά. Σε μια δουλειά που έχει να κάνει με αυτόν το χώρο που βρισκόμαστε, ειδικά ως ηθοποιός ?δουλειά σχετικής ανασφάλειας και ψαξίματος? είναι ωραία να έχεις μια καλή βάση».

Την έχεις;

«Ναι, καλά είμαι, δόξα τω Θεώ».

Extreme και σ’ αυτό; Μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και να κάνεις την πρόταση;

«Μπορεί, δεν ξέρεις. Μπορεί να λειτουργήσω έτσι, αλλά από την άλλη είμαι άνθρωπος που μέχρι να κάνω μια κίνηση συνήθως το σκέφτομαι καλά και το επεξεργάζομαι πολύ. Μετράω τα συν, τα πλην, τα μετράω όλα»!