Η Σάλμα Χάγιεκ θηλάζει ένα αφρικανάκι!

11.02.2009
Η Αφρική ασκεί δυνατή επιρροή στις διάσημες. Η Μαντόνα υιοθέτησε ένα μωρό μετά την επίσκεψη της στους Μαλάουι, ενώ η Αντζελίνα διάλεξε να γεννήσει την κόρη της στην Ναμίμπια.

Ως γνωστόν, η Αφρική ασκεί δυνατή επιρροή στις διάσημες και φιλανθρώπους καλλιτέχνιδες. Η Μαντόνα (Madonna) για παράδειγμα, υιοθέτησε ένα μωρό μετά την επίσκεψη της στους Μαλάουι, ενώ η Αντζελίνα (Angelina Jolie) διάλεξε να γεννήσει την κόρη της στην Ναμίμπια. Αλλά σήμερα σύσσωμο το Χόλιγουντ έμεινε άναυδο, όταν η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ (Salma Hayek) θήλασε ένα άγνωστο της μωράκι, στην διάρκεια της περιοδείας της στην Σιέρα Λέονε, που δοκιμάζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Η 42χρονη, που έχει μια κόρη ενός έτους, την Βαλεντίνα, στην επίσκεψή της σε ένα νοσοκομείο γνώρισε μια μητέρα που δεν μπορούσε να θηλάσει το μωρό της, γιατί το γάλα της είχε στερέψει από την πείνα.

Αν και βρίσκονταν εκεί κάμερες από τις ειδήσεις του NBC, η ηθοποιός δεν δίστασε. Πήρε στην αγκαλιά της το μόλις μιας εβδομάδας αγοράκι -το οποίο συμπτωματικά έχει γεννηθεί την ίδια μέρα με την κόρη της- κι άρχισε να το θηλάζει.

Αργότερα η Χάγιεκ μίλησε για την αυθόρμητη κίνηση της σε δημοσιογράφο του καναλιού: "Το μωράκι ήταν υγιές, αλλά η μητέρα του δεν είχε γάλα. Πεινούσε πολύ. Έχω αρχίζει τον απογαλακτισμό της Βαλεντίνα, αλλά ακόμη έχω πολύ γάλα. Έτσι θήλασα το μωράκι. Είναι καταπληκτικό! Με κοιτούσε στα μάτια παρότι είναι τόσο μικρούλι! Η κόρη μου έχει πια μεγαλώσει και ρουφάει πιο δυνατά".

Παράλληλα, δεν έκρυψε την στιγμιαία αγωνία της ότι μπορεί η κόρη της να νοιώσει ότι προδώθηκε: "Ελπίζω ότι η Βαλεντίνα θα ήθελε να μοιραστεί το γάλα της με άλλο μωράκι. Νομίζω ότι δίνοντας τροφή σε ένα άλλο μωράκι, δεν σημαίνει ότι δεν της είμαι αφοσιωμένη".

Με αυτή την πράξη μάλιστα πιστεύει ότι δίνει το "καλό παράδειγμα" στην κόρη της: "Πιστεύω ότι μωρό μου θα είναι πολύ περήφανο αν μπορεί όταν μεγαλώσει να μοιράζεται και το δικό της γάλα. Θα προσπαθήσω να την μάθω να είναι γενναιόδωρη άτομο στην ζωή της".

Η Σάλμα αποκάλυψε επίσης, ότι η γυναίκα που την επηρέασε σ' αυτή την πράξη ήταν η προγιαγιά της: "Η προγιαγιά μου ζούσε σε ένα χωριό του Μεξικού, όπου μια μέρα βρήκαν μια γυναίκα στη μέση του δρόμου να κλαίει σπαρακτικά μαζί με το μωρό της. Όταν η προγιαγιά μου την ρώτησε: 'Τι έχει;'. Εκείνη είπε ότι: 'Το μωρό πεινάει γιατί δεν έχω γάλα'.

Αμέσως τότε η προγιαγιά πήρε το μωράκι, το θήλασε και αυτό αυτόματα σταμάτησε να κλαίει, ησύχασε και μετά από λίγο κοιμήθηκε.

Είναι φοβερή εμπειρία (να θηλάζεις ένα άλλο μωρό). Πραγματικά είχα επηρεαστεί από την ιστορία της προγιαγιάς μου. Είναι φοβερό! Είμαι στην Σιέρα Λεόνε και μου δόθηκε η ευκαιρία να ταίσω κι εγώ ένα μωράκι".

Στις αναπτυγμένες χώρες οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να θηλάζουν μέχρι δύο χρόνια, γιατί η τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα θρεπτικά στοιχεία που έχει το μητρικό γάλα.

Πέρυσι η Χάγιεκ έγινε εκπρόσωπος της UNICEF και από τότε έχει γυρίσει όλες τις αναπτυγμένες χώρες, προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για την προστασία και την περίθαλψη παιδιών που ζούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι η Σιέρα Λεόνε έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας παγκόσμια, με ένα στα πέντε παιδιά να πεθαίνουν πριν κλείσουν τα πέντε.

Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί για να δείτε όλη τη συγκινητική σκηνή: