Σύνταγμα, Μεσημέρι

16.01.2009
Βγαίνοντας από το μετρό στο Σύνταγμα, πέφτω πάνω σε τουρίστες που τρώνε και πίνουν αμέριμνοι στα παγκάκια του σταθμού (εδώ είναι το... ψητό!).

Βγαίνοντας από το μετρό στο Σύνταγμα, πέφτω πάνω σε τουρίστες που τρώνε και πίνουν αμέριμνοι στα παγκάκια του σταθμού (εδώ είναι το... ψητό!). Αναρωτιέμαι, όπως οι περισσότεροι δίπλα μου, πού πήγε ο στοιχειώδης έλεγχος. «Στην πατρίδα τους δεν τα κάνουν αυτά», μου λέει χαμογελώντας ο κοσμηματοπώλης Κώστας Καίσαρης, όταν το συζητάω μαζί του. Τον πετυχαίνω έξω από το μαγαζί του στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Είναι βιαστικός, γιατί πηγαίνει σε ένα ραντεβού στο νέο κατάστημά του στο «Golden Ηall».

Λίγη ώρα αργότερα στην πλατεία Κολωνακίου...
Ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης είναι εκεί. Χαμογελαστός τσεκάρει στα πεταχτά τα νέα σύνολα που έχει η βιτρίνα του «Καρούζου» (είναι γνωστός για τις κομψές του εμφανίσεις) και βηματίζει βιαστικός. Συναντάει τον Γιάννη Βαρδινογιάννη στην Κανάρη, έξω από το αγαπημένο του στέκι, το «Ρit». Κινούμαι προς την πλατεία για να πιω κι εγώ ένα καφεδάκι. Βλέπω τη Ναταλία

Δραγούμη να έρχεται. Στην γκαλερί «Πανταζίδης» στο Παγκράτι θα απαγγείλει ξανά ποιήματα της Σαπφούς στο πλαίσιο μιας νέας έκθεσης ζωγραφικής που ετοιμάζουν εκεί νέοι δημιουργοί. Ανάμεσά τους και η εικαστικός αδερφή της.

«Καλά πάμε συγκριτικά με την τεράστια κρίση που υπάρχει φέτος στα θεάματα», μου λέει, αποδεικνύοντας ότι αυτό το κορίτσι δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία του (γιατί εγώ, εδώ που τα λέμε, την έχω χάσει λίγο)!

Περιμένω τον Μανόλη Τζιράκη για καφέ και η πρώτη του ατάκα μόλις παρκάρει την καινούργια του Χάρλεϊ είναι: «Έχουμε 7.500 ηθοποιούς που είναι επίσημα δηλωμένοι στην εφορία και δουλεύουν μόνο οι 1.000. Ξέρεις πόσοι μου ζητάνε να παίξουν σε ένα βιντεοκλίπ για να εμφανιστούν;» (η απαισιοδοξία που λέγαμε λίγο παραπάνω;).

Φουριόζος εμφανίζεται στην πλατεία ο Γιώργος Τσούκαλης. Χαιρετάει από μακριά τον Λευτέρη Πανταζή, που έχει παρκάρει την πολυαγαπημένη του Τζάγκουαρ ακριβώς απέναντι από την κρεπερί του. Και μιας και μιλάμε για αυτοκίνητα, «η αγαπημένη μου λιμουζίνα ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα», μου αποκαλύπτει ο γνωστός ντετέκτιβ.

Η εταιρεία αντικατέστησε το προηγούμενο πανάκριβο αυτοκίνητό του, που είχε παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα όταν επέστρεφε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Πάτρα. «Πήγα να καώ ζωντανός. Το θυμάσαι;», μου λέει και κάνει το σταυρό του με ανακούφιση. «Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά», λέει με ικανοποίηση. Φεύγοντας μου θυμίζει το ραντεβού στην Αράχοβα για το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, όταν έχει και επέτειο γνωριμίας με τη σύζυγό του Μαργαρίτα. Ξέρετε, εκεί που κάνουν πάρτι όλα τα τζιπ...

Μετά τα μεσάνυχτα στην Πειραιώς
Ο Αντώνης Ρέμος έχει πάρει παράταση εμφανίσεων, τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο, γιατί η προσέλευση του κοινού είναι μεγάλη και νιώθει πανευτυχής. Ο Γιάννης Χανιωτάκης από τους migr, που ανοίγουν το πρόγραμμα, δεν πιστεύει στην τύχη του. «Πρώτη σεζόν στην Αθήνα και πάμε τόσο καλά... Έχουμε άγιο με τέτοια κρίση που υπάρχει στη νύχτα», μου λέει. Θέμα συζήτησης είναι όμως και τι νέο θα παρουσιάσει η Άννα Βίσση όταν πάρει τη σκυτάλη από τον Αντώνη Ρέμο εκεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Θυμάμαι που ρώτησα τον Τέρυ Σιγανό με αφορμή τη δισκογραφική επανεμφάνισή της: «Είναι η Άννα Βίσση η καλύτερη τραγουδίστρια σήμερα;». Η απάντησή του, πέρα από ένα χαμόγελο που έλεγε πολλά, ήταν άμεση και διπλωματική: «Ακόμη ψάχνει η αγορά πότε ακριβώς θα βγει δυνατός αντίπαλος. Δεν είδες πόσα κιλά έχασε;».