Το απόλυτο θηλυκό

22.01.2009
Η βραβευμένη με Όσκαρ Ηθοποιίας σταρ ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρέσβειρα ειρήνης και σε συνδυασμό με τη σέξι εικόνα της αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της showbiz.

Από τον Βασίλη Λούκα

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ηθοποιίας σταρ ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρέσβειρα ειρήνης και σε συνδυασμό με τη σέξι εικόνα της αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της showbiz. Της αρέσει να φοράει τζην, αλλά και πανάκριβες τουαλέτες, οδηγεί Harley, το πρόσωπό της παίζει στις πιο ακριβές διαφημίσεις. Η γυναίκα της χρονιάς, το απόλυτο sex symbol για μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, η Σαρλίζ Θερόν, κατέκτησε μία ακόμα διάκριση. Παράλληλα με το αστέρι που έχει στο φημισμένο Hollywood Walk of Fame, η διάσημη ηθοποιός είναι η νέα πρέσβειρα ειρήνης του ΟΗΕ. Μάλιστα, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, καθώς της ανατέθηκε η επιμέλεια όλων των θεμάτων που αφορούν τη γυναικεία κακοποίηση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπακ Κι Μουν όρισε τη Νοτιοαφρικανή ηθοποιό ως ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ και της απέδωσε τον τίτλο «Αγγελιοφόρος της ειρήνης». Στόχος της είναι να προσπαθήσει να σταματήσει κάθε μορφή βίας απέναντι στις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη. «Η βία κατά των γυναικών είναι το ζητούμενο», δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας: «Ως πρέσβειρα του ΟΗΕ θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να εξαλειφθεί το φαινόμενο».

Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου η πανέμορφη ηθοποιός κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσω ενός ιδρύματος που φέρει τη σφραγίδα της για την ενίσχυση του αγώνα κατά του AIDS στη Νότια Αφρική.

Οι εμπειρίες και η καταλυτική ταινία
Η ταινία «Άνιση μάχη», που προβλήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, αναφέρεται στην πρώτη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που έφτασε στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Από εκεί η Σαρλίζ Θερόν κόλλησε για τα καλά το μικρόβιο της ενασχόλησης με τα κοινά. Μια σειρά από τραυματικές εμπειρίες βέβαια έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους, όπως όταν στα 15 της η μητέρα της πυροβόλησε και σκότωσε το μεθυσμένο πατέρα της, χωρίς όμως να καταδικαστεί, γιατί, όπως δήλωσε, βρισκόταν σε αυτοάμυνα!

Αλλά και στη συνέχεια ένα αθώο ραντεβού στο σπίτι ενός σκηνοθέτη για τα διαδικαστικά ενός ρόλου έπαιξε εξίσου καταλυτικό ρόλο. Ανύποπτη και άβγαλτη, η Σαρλίζ έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν ο υποψήφιος συνεργάτης της την υποδέχτηκε φορώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα μετά από το μπάνιο του... «Δεν είχα υποπτευθεί απολύτως τίποτα, αφού η συμπεριφορά του ήταν απολύτως τυπική και επαγγελματική», έχει δηλώσει η ίδια.

Τα μικρά μυστικά της

  • Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1975 στη Νότια Αφρική και πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε μια φάρμα.
  • Η μητέρα της έχει γερμανικές ρίζες, ενώ ο πατέρας της είχε γαλλική καταγωγή.
  • Αγγλικά έμαθε βλέποντας σίριαλ στην τηλεόραση και, όπως λέει, θεωρεί ότι είναι η δεύτερη γλώσσα της.
  • Μικρή ξεκίνησε να κάνει μπαλέτο. Μετακόμισε στο Μιλάνο για να ασχοληθεί με το μόντελινγκ, αλλά ήδη από τα 14 της είχε κατακτήσει μια πρωτιά σε διαγωνισμό ομορφιάς στο Γιοχάνεσμπουργκ.
  • Ενώ σπούδαζε ηθοποιός είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν μέσα από τη συμμετοχή της στην ταινία «Devils Αdvocate» το 1997.
  • Ακολούθησαν μόνο επιλεγμένα βήματα, με κορυφαία την τεράστια εμπορική επιτυχία «Τhe Italian Job» το 2003 και το βραβευμένο με Όσκαρ «Μonster».
  • Χρυσή Σφαίρα Δραματικής Ερμηνείας, Βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών και Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου κοσμούν τη συλλογή της μαζί με το Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου που κατέκτησε στις 29 Φεβρουαρίου 2004.
  • Είναι ζευγάρι με τον Στούαρτ Τάουνσεντ, τον οποίο γνώρισε στα γυρίσματα του έργου «Τrapped» το 2002. Μαζί έκαναν πρόσφατα διακοπές στη Σαντορίνη και σχεδιάζουν να έρθουν πάλι στην Ελλάδα ινκόγκνιτο!