Στ. Βασιλαντωνάκη: «Με κυνηγάει το βλέμμα της Νατέλα»

21.01.2009
Λίγο πριν το σίριαλ «Χαρά αγνοείται» κάνει πρεμιέρα στην οθόνη του Mega η σεναριογράφος της σειράς, Στέλλα Βασιλαντωνάκη ομολογεί ότι από τη στιγμή που καταπιάστηκε με αυτό το θέμα παρακολουθεί συνεχώς τις εκπομπές της Αγγελικής Νικολούλη και σημειώνει ότι η πρωταγωνίστρια Μαρία Καβογιάννη ενσαρκώνει στην TV το δράμα της Νατέλα.

Λίγο πριν το σίριαλ «Χαρά αγνοείται» κάνει πρεμιέρα στην οθόνη του Mega η σεναριογράφος της σειράς ομολογεί ότι από τη στιγμή που καταπιάστηκε με αυτό το θέμα παρακολουθεί συνεχώς τις εκπομπές της Αγγελικής Νικολούλη και σημειώνει ότι η πρωταγωνίστρια Μαρία Καβογιάννη ενσαρκώνει στην TV το δράμα της Νατέλα.

Ισχύει ότι έχεις εμπνευστεί από το «Φως στο τούνελ» την ιστορία της Χαράς;

«Όχι. Αυτό το concept που μου δόθηκε από το στούντιο ΑΤΑ, που κάνει την παραγωγή, βασίζεται σε μια ισπανική σειρά. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται συνέβησαν στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια. Βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία εξαφάνισης».

Παρακολούθησες καθόλου στην εκπομπή της Νικολούλη τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι συγγενείς εξαφανισμένων;

«Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές φορές την εκπομπή της κυρίας Νικολούλη, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κυρίως γιατί μας ενημερώνει για δεκάδες εξαφανίσεις στην Ελλάδα, που δεν ακούγονται και διαφορετικά δεν θα τις παίρναμε χαμπάρι. Υπήρξαν εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, όπως του Άλεξ στη Βέροια».

Μια τέτοια σειρά πιστεύεις ότι θα βοηθήσει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες;

«Βέβαια, διότι καταρχάς ζώντας το δράμα μιας οικογένειας που χάνει ένα παιδί, κανείς δεν μένει ασυγκίνητος. Δεύτερον, σ' αυτή την ιστορία και σε κάθε ιστορία εξαφάνισης έχουν πολλοί άνθρωποι ευθύνη. Σ αυτή την ιστορία μαθαίνουμε συνέχεια γεγονότα για την κοπέλα που εξαφανίστηκε, που δεν τα γνώριζαν ούτε οι ίδιοι οι γονείς της».

Έχει υπάρξει στο δικό σου στενό περιβάλλον, του σκηνοθέτη ή των ηθοποιών που κάνετε αυτή τη σειρά κάποιο περιστατικό εξαφάνισης;

«Όχι. Στη ζωή μου δεν έχει προκύψει ποτέ τέτοιο θέμα και το θεωρώ πολύ μακρινό. Από τη στιγμή που ασχολήθηκα με το θέμα παρακολούθησα τις εκπομπές της κυρίας Νικολούλη και τότε διαπίστωσα την πραγματική έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα».

Δανείστηκες στοιχεία βλέποντας τους συγγενείς θυμάτων εξαφάνισης, τα οποία διοχέτευσες στους δικούς σου ήρωες;

«Δεν έχει τύχει να δω και κάποια μάνα που έχει χάσει το παιδί της στη Νικολούλη. Δεν έχει τύχει να δω κάποια παρόμοια υπόθεση. Ενδεχομένως μόνο με του Άλεξ έμοιαζε λίγο αυτή η περίπτωση. Χάθηκε ένα παιδί και ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί τι απέγινε».

Πήρες στοιχεία από τη Νατέλα;

«Δεν διαπραγματευόμαστε στη σειρά τον ίδιο χαρακτήρα, αλλά μπορώ να σας πω ότι το βλέμμα της Νατέλα δεν το έχει ξεχάσει κανένας Έλληνας. Αυτό το τραγικό βλέμμα της Νατέλα δεν το έχω ξεχάσει ποτέ. Φαντάζομαι ότι κάθε μάνα που χάνει το παιδί της, είτε είναι στην ηλικία του Άλεξ είτε 17 χρόνων, όπως στη δική μας ιστορία, είτε 40, νομίζω έχει αυτό το τραγικό βλέμμα, το οποίο θα θυμόμαστε όλοι».

Ίσως λοιπόν το βλέμμα της Νατέλλα να το δούμε στην ηρωίδα-μάνα που υποδύεται η Μαρία Καβογιάννη στη σειρά;

«Ναι. Η ίδια η Μαρία μου έχει πει πολλές φορές ότι αυτό το βλέμμα την κυνηγάει. Έχω κι εγώ ένα παιδί έφηβο στην ηλικία της Χαράς που εξαφανίζεται και μπορώ να νιώσω πολύ καλά την αγωνία μιας μάνας όταν δεν επιστρέφει το παιδί στο σπίτι της, όπως αντίστοιχα και η Μαρία Καβογιάννη. Μπορούμε να καταλάβουμε πώς νιώθει μια μάνα για την εξαφάνιση του παιδιού της».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΤΣΑΣ