Άρωμα Όσκαρ

16.01.2009
Η 66η απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες ήταν η βραδιά τους. Ο λόγος για την Κέιτ Γουίνσλετ, που απέσπασε δύο βραβεία, και τον Μίκι Ρουρκ, για το εντυπωσιακό του comeback.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Η 66η απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες ήταν η βραδιά τους. Ο λόγος για την Κέιτ Γουίνσλετ, που απέσπασε δύο βραβεία, και τον Μίκι Ρουρκ, για το εντυπωσιακό του comeback. Μεγάλη κερδισμένη της απονομής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Λος Άντζελες και την παρουσίασαν συνολικά 50 ηθοποιοί και σκηνοθέτες (!) ήταν δίχως άλλο η Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία κέρδισε τόσο το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου για την απελπισμένη νοικοκυρά στην ταινία «Revolutionary Road», στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, όσο και του Β Γυναικείου Ρόλου για τη Γερμανίδα με το κρυφό παρελθόν στην ταινία «Τhe Reader».

«Είμαι σοκαρισμένη! Το αφιερώνω στα παιδιά μου. Κοιτάξτε! Κέρδισα!», αναφώνησε συγκινημένη όταν κλήθηκε να παραλάβει το πρώτο της βραβείο. Και λίγη ώρα αργότερα, όταν την ξανακάλεσαν για να παραλάβει και το δεύτερο βραβείο της, φανερά έκπληκτη και σαν να μην πίστευε αυτό που της συνέβαινε αναρωτήθηκε φωναχτά: «Συμβαίνει αυτό στ αλήθεια;». Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ένας ηθοποιός κερδίζει δύο βραβεία ερμηνείας την ίδια βραδιά.

Η επιστροφή και τα δάκρυα
Εντυπωσιακή ήταν και η επιστροφή του γνωστού Μίκι Ρουρκ, που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Α Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Τhe Wrestler». Ο ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο του στο σκηνοθέτη της ταινίας Ντάρεν Αρονόφσκι, ενώ λίγο αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς για μένα».

Η πιο συγκινητική στιγμή της λαμπερής βραδιάς ήταν όταν ανακοινώθηκε το όνομα του πρόωρα χαμένου Χιθ Λέτζερ για την απονομή του βραβείου του Καλύτερου Β Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως κακού Τζόκερ στην ταινία «Τhe Dark Κnight». Τη Χρυσή Σφαίρα παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ

Νόλαν, ο οποίος δήλωσε ότι ο χαμός του Χιθ Λέτζερ ήταν σαν μια «τρύπα στο πανί του σύγχρονου κινηματογράφου». «Όλοι όσοι δουλέψαμε μαζί του δεχόμαστε το βραβείο αυτό με ένα δυσάρεστο αίσθημα λύπης, αλλά και απίστευτης περηφάνειας. Θα μας λείπει πάντα, αλλά δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», κατέληξε ο Νόλαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο βραβείο που απονέμεται στον Χιθ Λέτζερ μετά θάνατον.

Θριαμβευτής, ωστόσο, της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία «Slumdog Μillionaire» του Ντάνι Μπόιλ, η οποία «σάρωσε» τα βραβεία, αφού κέρδισε τέσσερα συνολικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, αποκτώντας έτσι σημαντικό προβάδισμα για τα Όσκαρ. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός Ινδού που αναζητά την αγάπη και διαγωνίζεται για το χρηματικό βραβείο ενός τηλεοπτικού σόου. Βραβείο κέρδισε και ο σκηνοθέτης της Ντάνι Μπόιλ, ο σεναριογράφος Σάιμον Μποφόι και ο συνθέτης Α. Ρ. Ράχμαν για το καλύτερο μουσικό θέμα.

Βραβείο στον απόντα Γούντι Άλεν
Στις υπόλοιπες κατηγορίες ξεχώρισαν η «Vicky-Christina-Βarcelona» ως η Καλύτερη Κομεντί, ο Γούντι Άλεν ωστόσο δεν βρισκόταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο. Ο Κόλιν Φάρελ απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα ως ο καλύτερος κωμικός ηθοποιός για το ρόλο του εκτελεστή στην ταινία «Ιn Βruges», ενώ η Σάλι Χόκινς βραβεύθηκε ως καλύτερη ηθοποιός στην ίδια κατηγορία για το ρόλο της αισιόδοξης καθηγήτριας στην ταινία «Ηappy-Go-Lucky», κλέβοντας το βραβείο από τη Μέριλ Στριπ, που θεωρούνταν φαβορί για την ταινία «Μamma Μia».

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Wall-Ε», η τεράστια εμπορική επιτυχία του καλοκαιριού, με εισπράξεις που έφτασαν τα 523 εκατ. δολάρια παγκοσμίως, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ξεχώρισε η πολυβραβευμένη ισραηλινή ταινία κινουμένων σχεδίων «Waltz With Βashir», η οποία διαπραγματεύεται τη σφαγή των Παλαιστινίων στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.

Χωρίς σφαίρα αποχώρησαν οι συντελεστές του μεγάλου φαβορί «Τhe Curious Case of Benjamin Βutton», με πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ και την Κέιτ Μπλάνσετ, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίσερ, παρά την υποψηφιότητά της σε πέντε κατηγορίες.

Βραβεία με ιστορία
Οι Χρυσές Σφαίρες απονέμονται από περίπου 90 μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους που διαμένουν στο Χόλιγουντ και αρθρογραφούν σε εφημερίδες και περιοδικά εκτός ΗΠΑ, και παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θεωρούνται προάγγελος των βραβείων Όσκαρ, ενώ περιλαμβάνουν και κατηγορία τηλεοπτικών βραβείων. Οι Χρυσές Σφαίρες διοργανώνονται από το 1944 ετησίως στην Αμερική και μαζί με αυτά του Σωματείου των Ηθοποιών (Screen Actors Guild Awards) κορυφώνουν το ενδιαφέρον στην πορεία προς τα Όσκαρ. Οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία και αποτελούν μεγάλη διάκριση για τους ηθοποιούς και τις ταινίες που κερδίζουν. Μάλιστα, οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής χρησιμοποιούν τις υποψηφιότητες και τις διακρίσεις των ταινιών τους στα συγκεκριμένα βραβεία στην εμπορική προώθηση των ταινιών.

Κινηματογραφικά Βραβεία:

  • Καλύτερη Ταινία (Δραματική) «Slumdog Μilliοnaire»
  • Καλύτερη Ταινία (Μιούζικαλ ή Κωμωδία) «Vicky-Christina-Βarcelona»
  • Καλύτερος Σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ - «Slumdog Μilliοnaire»
  • Καλύτερος Α Ανδρικός Ρόλος (σε δραματική ταινία) Μίκι Ρουρκ - «Τhe Wrestler»
  • Καλύτερος Α Ανδρικός Ρόλος (σε κωμωδία ή μιούζικαλ) Κόλιν Φάρελ - «Ιn Βruges»
  • Καλύτερος Α Γυναικείος Ρόλος (σε δραματική ταινία) Κέιτ Γουίνσλετ - «Revolutionary Road»
  • Καλύτερος Α Γυναικείος Ρόλος (σε κωμωδία ή μιούζικαλ) Σάλι Χόκινς - «Ηappy-Go-Lucky»
  • Καλύτερος Β Ανδρικός Ρόλος Χιθ Λέτζερ - «Τhe Dark Κnight»
  • Καλύτερος Β Γυναικείος Ρόλος Κέιτ Γουίνσλετ - «Τhe Reader»
  • Καλύτερο Σενάριο «Slumdog Μilliοnaire»
  • Καλύτερη Μουσική Α. Ρ. Ράχμαν - «Slumdog Μilliοnaire»
  • Καλύτερο Τραγούδι για Ταινία Μπρους Σπρίγκστιν - «Τhe Wrestler»
  • Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία «Vals im Βashir»
  • Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων  «Wall-Ε»