Κάν' το όπως το είδωλό σου

09.01.2009
Καλοί οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αλλά μόλις ανεβαίνεις στη ζυγαριά λίγες μέρες μετά τις γιορτές, έρχεται η μελαγχολία! Ακολουθούν νεύρα, άγχος, κλάμα, επιφωνήματα απογοήτευσης για τα 2-3 κιλά που ήρθαν απρόσκλητα μαζί με τα δώρα του Αϊ-Βασίλη.

Από τη ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Καλοί οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αλλά μόλις ανεβαίνεις στη ζυγαριά λίγες μέρες μετά τις γιορτές, έρχεται η μελαγχολία! Ακολουθούν νεύρα, άγχος, κλάμα, επιφωνήματα απογοήτευσης για τα 2-3 κιλά που ήρθαν απρόσκλητα μαζί με τα δώρα του Αϊ-Βασίλη. Μην αγχώνεστε όμως... Το ΛΟΙΠΟΝ έψαξε και έμαθε μερικά διατροφικά μυστικά των σταρ που τις βοηθάνε να ξαναμπαίνουν γρήγορα στα στενά τους τζην. Προσοχή όμως! Καμία δίαιτα-express δεν πρέπει να τη συνεχίζετε για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Αν πήρατε παραπάνω κιλά, μόνο ένας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες.

Ελένη Μενεγάκη
Η «βασίλισσα της πρωινής ζώνης» Ελένη Μενεγάκη έχει πάρει πλέον... διδακτορικό στις γέννες, ενώ διατηρεί, παρά τις τρεις εγκυμοσύνες της, άψογη σιλουέτα. Σε γενικές γραμμές η ωραία Ελένη τρώει μικρές ποσότητες φαγητού σε τακτά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας. Δεν μπερδεύει πρωτεϊνες με άμυλο και η διατροφή της είναι φτωχή σε υδατάνθρακες. Επιλέγει φαγητά μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο, πράσινες σαλάτες, φρούτα, λαχανικά στον ατμό και λευκό κρέας. Τα γλυκά απαγορεύονται, ενώ για το πρωινό της ένα ποτήρι γάλα και ένας καφές είναι αρκετά.

Ναταλία Δραγούμη
Ξεκινάει πάντα το πρωινό της με ένα μεγάλο ποτήρι νερό, το οποίο πίνει αμέσως μόλις σηκωθεί το πρωί και πριν φάει το πρωινό της, που αποτελείται από ένα μπολ δημητριακά και ένα ποτήρι γάλα 1%. Καφέ πίνει μόνο ντεκαφεϊνέ και για δεκατιανό ένα σάντουιτς με ξερό σύκο γεμισμένο με αμύγδαλα, που και ενέργεια δίνει και της κόβει την πείνα ή ένα φρούτο.

Το μεσημέρι επιλέγει ανάμεσα σε κοτόπουλο, κρέας άπαχο ή μπιφτέκι ή ψάρι ψητό ή μαγειρεμένο στον ατμό (μερίδα εστιατορίου), που το συνοδεύει με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα, ενώ επιλέγει πάντα βιολογικά προϊόντα. Πολλές φορές τρώει μόνο τη σαλάτα, που, εκτός από πράσινα λαχανικά, περιλαμβάνει αμύγδαλα, σταφίδες, παρμεζάνα ή ανθότυρο και ένα μικρό παξιμάδι θρυμματισμένο.

Το απόγευμα τρώει ένα φρούτο και λίγο αργότερα κάτι ελαφρύ σαλάτα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Μετά τις 7 το βράδυ «κλείδωμα» το ψυγείο, ενώ το μεγάλο μυστικό της είναι η αερόβια γυμναστική, περίπου για 40 λεπτά, και 30 λεπτά βάρη τρεις φορές την εβδομάδα!

Δέσποινα Βανδή
Φτιάχνει μόνο ψητά φαγητά ή κατσαρόλας, αλλά ελαφριά, αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελάχιστο λάδι. Σε περιόδους που θέλει να χάσει γρήγορα κιλά τρώει το πρωί ένα μπολ δημητριακά με γάλα 1,5% λιπαρά και ένα φρούτο. Αν πεινάσει 2-3 ώρες μετά, θα φάει μαύρο ψωμί με μία φέτα γαλοπούλα ή τυρί κότατζ ή ένα μήλο ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Το μεσημέρι επιλέγει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ψητό πάντα μαζί με μια μεγάλη σαλάτα από πράσινα λαχανικά ή βραστά με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Το βράδυ ακολουθεί το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα με το μεσημεριανό, αλλά σε μικρότερες ποσότητες και, φυσικά, γυμνάζεται ανελλιπώς. Διάδρομος, βάρη και power yoga συμπληρώνουν τη συνταγή της επιτυχίας.

Μιμή Ντενίση
Όταν πρόκειται να ανεβάσει ένα έργο ή μετά από περίοδο γιορτών, που έχει πάρερι 2-3 κιλά, ξέρει τον τρόπο για να τα χάσει άμεσα. Τρώει μόνο ψητά ψάρια ή άπαχο κρέας με λαχανικά στον ατμό, ενώ ξεχνάει εντελώς τις σάλτσες, τα τηγανητά, τα γλυκά και το ψωμί. Επίσης, οι σαλάτες για μια δυο μέρες το πολύ είναι ένας καλός τρόπος αποτοξίνωσης, τον οποίο ακολουθεί κι εκείνη, όπως πολλές άλλες κυρίες της σόουμπιζ.

Κατερίνα Παπουτσάκη
Η μαγική συνταγή είναι το νερό. Μόλις ξυπνήσει, πίνει αρκετό, όπως κάνει και στη διάρκεια της ημέρας. Πίνει τον καφέ της με μία κουταλιά μέλι, χωρίς ζάχαρη. Αργότερα τρώει ένα τοστ και το μεσημέρι κάτι ψητό με πράσινη σαλάτα. Το βράδυ θα τσιμπήσει κάτι ελαφρύ (γιαούρτι, φρούτο ή κάτι ανάλογο). Το δικό της μυστικό: Κάνει γυμναστική ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τις σκάλες του σπιτιού της, γιατί δεν έχει χρόνο, και περπάτημα.

Ντορέτα Παπαδημητρίου
Τρώει κάθε 3 ώρες και τα αναψυκτικά έστω και σε λάιτ μορφή δεν υπάρχουν στη διατροφή της. Το πρωινό γεύμα της περιλαμβάνει ένα μπολ δημητριακά με άπαχο γάλα ή ένα τοστ. Για δεκατιανό ένα φρούτο ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Το μεσημέρι τρώει συνήθως μία κανονική μερίδα μαγειρευτό φαγητό, το απόγευμα ένα σνακ και το βράδυ κάτι ελαφρύ (γιαούρτι ή φρούτο).

Καίτη Γαρμπή
Το μυστικό της είναι το πράσινο τσάι. Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, γιατί θεωρείται το καλύτερο αποτοξινωτικό και αποτρέπει το σχηματισμό κυτταρίτιδας. Επίσης, της αρέσει να πίνει και ένα μείγμα βοτάνων: χαμομήλι, μαντζουράνα, τζίντζερ και λεβάντα. Το διαιτητικό της πρόγραμμα περιέχει στα κυρίως γεύματα ψάρι ή φιλέτο μοσχαρίσιο με σαλάτα ή βραστά λαχανικά ή ρύζι με λαχανικά ή σούσι, ενώ για σνακ επιλέγει φρούτα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Το πρωί προτιμάει δύο παξιμαδάκια ολικής αλέσεως με μία κουταλιά μέλι και ένα ποτήρι πράσινο τσάι ή ένα τοστ με μία λεπτή φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και μία φέτα γαλοπούλα. Επίσης, πίνει πολύ νερό και μόνο δύο αναψυκτικά λάιτ την εβδομάδα, ενώ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα κάνει για μισή ώρα διάδρομο.

Δωροθέα Μερκούρη
Το μυστικό της είναι η δίαιτα-express για αποτοξίνωση. Για 2-3 μέρες τρώει πολλά λαχανικά κυρίως κολοκυθάκια βραστά και φρούτα, με πρώτο και καλύτερο την παπάγια. Πάντως, γενικά η διατροφή της είναι διαιτητική, καθώς έχει αντικαταστήσει το βραδινό με μια πράσινη σαλάτα ή μια σούπα λαχανικών. Όσο για το μεσημέρι, προτιμάει μικρή ποσότητα ζυμαρικών (όχι τσιγαρισμένα), με λαχανικά ή θαλασσινά ή μοσχαρίσιο φιλέτο με πράσινη σαλάτα. Στα ενδιάμεσα τρώει ένα φρούτο και δεν ξεχνάει το πρωινό, που της δίνει ενέργεια: ένα γιαούρτι με δημητριακά ή μία φρυγανιά με μέλι και τσάι ή έναν καπουτσίνο χωρίς ζάχαρη.

Κάτια Ζυγούλη
Ξέρει πώς να χάνει σε χρόνο-ρεκόρ τα κιλά, κάτι που έκανε και τώρα, μετά τη γέννηση της κόρης της. Πώς; Στο ψυγείο της έχει πάντα πολλά πράσινα λαχανικά και φρούτα, αλλά και γαλακτοκομικά, άσπρα τυριά με χαμηλά λιπαρά, φιλέτο ψαριού και προσούτο. Με αυτά τρέφεται, όπως και με πολλούς χυμούς, που της «κόβουν» την πείνα, ενώ το φιλέτο ψαριού το μαγειρεύει πάντα στη σχάρα.

Εβελίνα Παπαντωνίου
Ακόμα και αυτή παρεκκλίνει κάποιες φορές από τις διατροφικές της συνήθειες. Έτσι, μόλις δει ότι πήρε έστω και 1 κιλό, καταφεύγει στη δίαιτα των γιαουρτιών με χαμηλά λιπαρά. Δύο μέρες μόνο με γιαουρτάκια και πάνε περίπατο τα 1-2 κιλά των γιορτών.

Με χολιγουντιανή υπογραφή

Αντζελίνα Τζολί: Το μυστικό της είναι μικρές ποσότητες φαγητού, που τρώει σε τακτά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καταναλώνει πολύ τσάι, τζίντζερ και σκόρδο, ένα ρόφημα που το ανακάλυψε στη Ναμίμπια, όπου γέννησε τη Σίλοχ-Νουβέλ. Αυτό βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στην απώλεια βάρους. Στο διαιτολόγιό της έχει μόνο υγιεινές τροφές, όπως πράσινες σαλάτες ωμές και βραστές, ενώ λατρεύει πολύ το μπρόκολο. Της αρέσουν πολύ τα φρούτα, με αδυναμία στο κίουι και τον ανανά, που βοηθάνε στις καύσεις. Συνοδεύει τις σαλάτες της με φρέσκο ψητό σολομό και σπάνια κοτόπουλο, ενώ λατρεύει και το σούσι. Βέβαια, η γυμναστική και η γιόγκα συμπληρώνουν το τέλειο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Χέδερ Γκρέϊαμ: Τρώει τουλάχιστον τρία μικρά γεύματα την ημέρα, ενώ επιλέγει τροφές που να της προσφέρουν πρωτεϊνη. Το πρωινό της περιλαμβάνει λίγο άπαχο τυρί με μία φέτα γαλοπούλα και μία ντομάτα, ενώ το μεσημέρι ένα σάντουιτς με μαύρο ψωμί και τόνο είναι αρκετό για να «ξεγελάσει» την πείνα της. Το βράδυ προτιμάει τα αγαπημένα της ζυμαρικά (όχι τσιγαρισμένα) πάντα με πράσινη σαλάτα ή σούσι ή μια μπριζόλα στη σχάρα, επίσης με πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά.

Λιβ Τάϊλερ: Ανήκει στις χορτοφάγους, αλλά «ζουμερές» σταρ. Όταν όμως χρειάστηκε να χάσει 10 κιλά για τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», τα κατάφερε τρώγοντας πολλές σαλάτες και φρούτα. Το μεγάλο της μυστικό είναι ότι όταν πρέπει, ακολουθεί τη γρήγορη «δίαιτα του Ποπάι»: Για 3 βδομάδες τρέφεται μόνο με βραστό ή ωμό σπανάκι σαλάτα, μπρόκολο και πρωτεϊνούχο κοκτέιλ!

Σκάρλετ Γιόχανσον: Αν και της αρέσουν οι καμπύλες της και όταν πάρει 2-3 κιλά το μόνο που κάνει είναι να αγοράσει ένα νούμερο μεγαλύτερο φόρεμα, υπήρξαν φορές που, λόγω ρόλου, αναγκάστηκε να κάνει δίαιτες-express. Να φάει για μερικές μέρες ένα λιτό πρωινό μόνο με 2 φέτες προσούτο και έναν καφέ χωρίς ζάχαρη, για σνακ ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο και για μεσημεριανό και βραδινό ψητό ψάρι ή κοτόπουλο σε απεριόριστες ποσότητες με λίγες φέτες αγγούρι.

Σαρλότ Τσερτς: Όταν χρειαστεί να κάνει δίαιτα-express, επιλέγει για το πρωινό μία φέτα πεπόνι με 4-5 φράουλες, για μεσημεριανό ένα πρωτεϊνούχο σκεύασμα με δύο πολυβιταμίνες και το βράδυ λαχανικά στον ατμό και μαύρο ρύζι, ενώ για τις ενδιάμεσες ώρες της μαύρης πείνας ο χυμός ντομάτας και φραγκοστάφυλων καθώς και άφθονο πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη είναι τα μόνα που επιτρέπονται!

Οπρα Γουίνφρεϊ: Πώς καταφέρνει να χάνει τα 2-3 κιλά που παίρνει όταν κάνει διατροφικές παρασπονδίες; Τρώει πολλά και μικρά γεύματα σε πιατάκια του φρούτου, πίνει πολύ νερό και όλα τα υπόλοιπα ποτά τα απολαμβάνει σε ποτηράκια για σφηνάκια! Η Όπρα ελέγχει τις θερμίδες τρώγοντας με παιδικά πλαστικά μαχαιροπίρουνα!

Χάϊντι Κλουμ: Τα μυστικά της είναι ένα μενού υγιεινής διατροφής 1.700 θερμίδων και η γυμναστική. Και για να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, κάντε ό,τι κι εκείνη: Κάθε 3-4 κιλά που θα χάνετε βγάζετε γυμνές φωτογραφίες του σώματός σας και συγκρίνετέ τες μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο. Μόνο που θα πρέπει να είστε σίγουρες ότι αυτές δεν θα γίνουν θέαμα για κάποιους άλλους, οπότε φυλάξτε τες καλά και σε μέρος που μόνο εσείς γνωρίζετε.

Βικτόρια Μπέκαμ: Θα μου πείτε, τι ανάγκη έχει η Βικτόρια για δίαιτα, που όσες διατροφικές παρασπονδίες και αν κάνει, πάλι λεπτή είναι... Κι όμως, ακόμα και 1 κιλό να πάρει ή όταν θέλει να απαλλαγεί από τις τοξίνες και να καθαρίσει τον οργανισμό της, τρώει για 2 μέρες μόνο φράουλες ή αν δεν είναι η εποχή τους, επιλέγει ένα άλλο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι.

Ντόνα Κάραν: Όταν θέλει να κάνει γρήγορη αποτοξίνωση, φτιάχνει ένα χυμό από λάχανο, μήλο, μαϊντανό, καρότο και σέλερι και τον πίνει για 1-2 μέρες χωρίς να φάει ή να πιει τίποτα άλλο, παρά μόνο εμφιαλωμένο νερό. Λέγεται ότι αυτό το αυτοσχέδιο διαιτητικό ρόφημα κάνει θαύματα!

Πενέλοπε Κρουζ: Η συμβουλή της Πενέλοπε Κρουζ για γρήγορο αδυνάτισμα είναι πρωτότυπη: Η καλύτερη και πιο αποδοτική δίαιτα είναι ο ύπνος! Η Πενέλοπε κοιμάται τουλάχιστον 12 ώρες κάθε νύχτα κι έτσι δεν πεινάει και μπορεί και να ονειρευτεί ότι τρώει όποιο φαγητό θέλει. Εξάλλου, οι επιστήμονες λένε ότι βάσει ερευνών η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης GH, η οποία βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά και την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Έτσι, θα χρειαστεί να φάτε τροφές με πολλές θερμίδες για να πάρετε ενέργεια. Επομένως, κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Ο ύπνος μπορεί να θρέφει τα μωρά, αλλά φαίνεται ότι αδυνατίζει τους μεγάλους!