Από την ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ
Η Μαρία Γεωργιάδου δεν υπήρξε ποτέ συμβατική. Το αστείρευτο ταλέντο της, άλλωστε, έβρισκε πάντα διέξοδο έκφρασης μέσα από την ηθοποιία αλλά και τη συγγραφή. Φέτος έκανε ένα εντυπωσιακό πέρασμα από τους «Λατρεμένους γείτονες», συνεργάζεται στο σενάριο της καθημερινής σειράς του ΑΝΤ1 «Λόλα», πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο του Νιλ Σάιμον «Φήμες» στο Θέατρο «Γκλόρια», όπου... κλέβει την παράσταση με την ερμηνεία της, ενώ σε λίγες μέρες θα κάνει την επίσημη παρουσίαση του καινούργιου της βιβλίου με τίτλο «366 μέρες». Ο γιος της, ο Αλκιβιάδης, κοντεύει τα 12. Ήταν ο πρώτος που είδε το νέο της βιβλίο δεν απευθύνεται βέβαια στην ηλικία του, αλλά του άρεσε που η προσπάθεια της μαμάς κατέληξε κάπου... Το νέο βιβλίο της Μαρίας Γεωργιάδου έχει τίτλο «366 μέρες» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που καταγράφει την προσωπική ιστορία της Μπέτυς, μιας 42άχρονης γυναίκας που είναι χωρισμένη και έχει μια 17χρονη κόρη, και τις προσπάθειές της να «γνωρίσει» έναν έρωτα και να τον «κρατήσει».
Ποια ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο;
«Κάποιες καταστάσεις που ζω η ίδια, που ζουν οι φίλες μου κι ενώ φαίνονται δεδομένες και αυτονόητες, καταλήγουν να μην είναι».
Ήταν κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου;
«Με απασχολούσε καιρό το θέμα της ευτυχίας και του πώς θα την κρατήσουμε, γιατί έβλεπα να υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στη ζωή των ανθρώπων που ξέρω, αλλά και γενικότερα. Δεν είχα την ανάγκη να λειτουργήσω ψυχαναλυτικά σε σχέση με την ηρωίδα μου, απλώς μια προσπάθεια έκανα να καταγράψω με ειλικρίνεια όσα συμβαίνουν».
Ο τίτλος του βιβλίου...
«Είναι ένας χρόνος και μία μέρα από τη ζωή της Μπέτυς. Αισθάνομαι ότι η ζωή προχωράει με κύκλους που ανοίγουν, κλείνουν, δένονται ο ένας με τον άλλο. Ένας χρόνος αποτελεί έναν κύκλο στη ζωή μιας γυναίκας και μία μέρα είναι κάτι που μπορεί να φαίνεται μικρό, ασήμαντο, αλλά στην καθημερινότητά μας μπορεί να έχει από μια μεγαλειώδη στιγμή μέχρι μια τεράστια ανατροπή».
Υπάρχουν βιογραφικά κομμάτια;
«Το βιβλίο είναι βιογραφικό σε σχέση με την Μπέτυ. Κομμάτια που έχω ζήσει σαφώς και καταγράφονται, αλλά είναι μυθιστορηματική η γραφή. Κάποια βιώματα μας έχουν επηρεάσει, αλλά τα συγκεκριμένα έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν μπει στη ζωή κάποιας άλλης γυναίκας, που δεν είμαι εγώ. Η αιτία για να το γράψω ήταν από καταστάσεις που με αφορούν και όχι από καταστάσεις που έχω ζήσει».
Πιστεύεις ότι υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία στις μέρες μας;
«Πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορετικά ζητούμενα και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει επικοινωνία σε μια σχέση όταν τα ζητούμενά της απέχουν πολύ. Όταν δηλαδή μια γυναίκα μπαίνει σε μια σχέση και ζητάει πράγματα που για την ίδια είναι πολύ απλά και αυτονόητα, ενώ ο άντρας προβάλλει τα δικά του θέλω».
Σου έχουν συμβεί παρόμοιες ιστορίες μετά το διαζύγιό σου;
«Σε όλους έχουν συμβεί, με την έννοια ότι καθένας προβάλλει κάποια στιγμή την προσωπική του θέληση. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σ' ένα γάμο, είναι διαφορετικά, δίνει ενέργεια σε αυτό που έχει. Όταν βρίσκεσαι μόνος σου, όπως συμβαίνει με την Μπέτυ, τα συναισθήματα διαφοροποιούνται. Αισθάνεται κάποια στιγμή ότι θέλει να βρεθεί πάλι με ένα σύντροφο, να είναι σε μια κατάσταση που να ξεπερνάει το απλό σεξ που θέλει να κάνει μια γυναίκα. Οπότε από εκεί και πέρα αρχίζει η αναζήτηση μιας αγάπης».
Εσύ είσαι σε αυτή την αναζήτηση;
«Είμαι σε μια άλλη φάση της ζωής μου. Είμαι καλά, έχω προτεραιότητες, δουλεύω πολύ, κάνω πράγματα που με ευχαριστούν και η διαδικασία της γραφής του βιβλίου ήταν κάτι που με απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Αλκιβιάδης είναι η προτεραιότητά μου και βέβαια ως γυναίκα δεν έχω ποτέ αρνηθεί ότι δεν θέλω ή δεν αποβλέπω να υπάρξει κάτι συντροφικό και κάτι όμορφο στη ζωή μου».
Θα σκεφτόσουν να παντρευτείς ξανά;
«Δεν είμαι ούτε αρνητική ούτε θετική σε ένα δεύτερο γάμο. Πιστεύω ότι η ζωή φέρνει πολλές φορές πράγματα που είναι καλύτερα από αυτά που θέλουμε και δεν το έχουμε καταλάβει. Δεν έχω σκοπό να αναζητήσω δεύτερο σύζυγο, αλλά αν έρθει στη ζωή μου, δεν θα πω όχι. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι αυτάρκεια στον τρόπο που ζω. Με ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο είναι, σήμερα, οργανωμένη η ζωή μου. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει το επόμενο 24ωρο, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο... Δεν θεωρώ κάποια πράγματα δεδομένα, ούτε μπορώ να πω υπογράφω συμβόλαιο ότι θα κάνω αυτό ή κάτι άλλο.
Πόσο καιρό σου πήρε να γράψεις τις «366 μέρες»;
«Περισσότερο από ό,τι είναι η χρονική περίοδος του τίτλου, γιατί δεν κάνω μόνο αυτό».
Παράλληλα, συνεργάζεσαι στο σενάριο της «Λόλας», της καθημερινής σειράς του ΑΝΤ1.
«Ναι, δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω. Κάποια στιγμή συζητούσαμε με την Άννα Χατζησοφιά (σ.σ.: που έχει αναλάβει την προσαρμογή του σεναρίου στα ελληνικά), γιατί έχουμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν, μου ανέφερε τη Λόλα και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Με ενδιαφέρει πάντα και το συγγραφικό κομμάτι είναι ένα άλλο παιχνίδι από αυτό του βιβλίου, είναι όμορφο με έναν άλλο τρόπο».
Θα παίξεις στη «Λόλα»;
«Δεν ξέρω. Θα δούμε. Είναι ανοιχτό το θέμα».
Πώς τα προλαβαίνεις όλα;
«Το βιβλίο το έγραφα την ώρα που ο Αλκιβιάδης ήταν στο σχολείο, όχι ότι με ενοχλεί το παιδί. Αλλά είναι η αίσθηση περισσότερο... Είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και κανένας δεν σε ενοχλεί αυτές τις ώρες. Αυτή η αίσθηση της ελευθερίας εμένα τουλάχιστον μου χρειάζεται».
Θα ήθελες να «δεις» το βιβλίο και σαν τηλεοπτική σειρά;
«Προς το παρόν θέλω να αγαπηθεί σαν βιβλίο και να αποτελέσει η Μπέτυ μια γυναίκα που όλες έχουμε γνωρίσει και όλες έχουμε συναντήσει ή μπορεί να είμαστε εμείς. Αυτό είναι το πρώτο που με νοιάζει, να γίνει δηλαδή μια όμορφη παρέα για οποιονδήποτε το διαβάσει. Είναι μεν γραμμένο από γυναίκα, αλλά δεν είναι απαγορευτικό να το διαβάσει ένας άντρας. Στην αρχή το διάβασαν άντρες στον Κέδρο και δεν το θεώρησαν γυναικείο, αλλά ένα βιβλίο που μιλάει για τη ζωή μας και τις σχέσεις όπως είναι σήμερα».
- Η παρουσίαση του βιβλίου της γίνεται τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στο Θέατρο «Μουσούρη». Ο Λάκης Λαζόπουλος θα μιλήσει γι αυτό, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Στράτος Τζώρτζογλου, η Άννα Αδριανού και η Άντα Λιβιτσάνου.