Μεγάλο αφιέρωμα στην Πολωνία για τη Mala Zimetbaum που ενέπνευσε τη Μάλα του Νίκου Καρβέλα με τη μουσική του

17.09.2024
Μεγάλο αφιέρωμα στην Πολωνία για τη Mala Zimetbaum που ενέπνευσε τη Μάλα του Νίκου Καρβέλα με τη μουσική του
Papadakis press
Ήταν το 2002 όταν ο Νίκος Καρβέλας με πρωταγωνίστρια πάντα την ¨Άννα Βίσση παρουσίασε στο Θέατρο Παλλάς τη δεύτερη ροκ όπερά του Μάλα «Η μουσική του ανέμου»

Μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινό πρόσωπο, μια Εβραία τη Mala Zimetbaum από το Bzesko της Πολωνίας που ήταν ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα στο Άουσβιτς.

MALA_AFIERWMA_STIN_POLWNIA_5_2a3da.jpg

Το έργο βασίστηκε στη ζωή της Mala Zimetbaum, μιας φτωχής Εβραίας που γεννήθηκε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλωσε την εποχή του κατατρεγμού των Εβραίων στην Αμβέρσα. Η Μάλα ήταν ανήσυχο πνεύμα για την εποχή της, με τρομερή έφεση στα γράμματα. Ένα κορίτσι γεμάτο οράματα και πάθος για ζωή.

Ανήκε σε αντιστασιακή οργάνωση με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς. Εκεί η μόρφωσή της τη βοηθά να αποκτήσει προνομιούχο θέση στο στρατόπεδο, πράγμα που δεν το εκμεταλλεύεται, παρά μόνο για να συνεχίσει την αντιστασιακή της δράση. Εκεί γνωρίζει τον έρωτά της, τον Έντεκ, έναν Πολωνό πολιτικό κρατούμενο με τον οποίο δραπετεύουν από το Άουσβιτς για να ζήσουν μαζί ελεύθεροι.

Και φέτος που συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατό της η Δημοτική αρχή της πόλης της διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση φόρο τιμής σε εκείνη και την 82η επέτειο της εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας του Bzesko με ένα μουσικό αφιέρωμα βασισμένο ως επί των πλείστων στο συγκεκριμένο έργο του Νίκου Καρβέλα αλλά με τους στίχους στα Πολωνικά.


Σε μια εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό ακουστήκαν τα τραγούδια «Η μουσική του ανέμου», «Για ένα όνειρο ζούμε», «Μια αγάπη φωτιά», «Ακόμη ένα βράδυ εδώ/Έντεκ» και «Δεν φοβάμαι» στην πολωνική γλώσσα.

{https://www.instagram.com/p/C_8MTO5NKljP8JkR4dHdL_Mu-bJvju7JnzDZjc0/}

Τελευταία τροποποίηση στις 17.09.2024 - 12:03