Τέχνη σε πρώτο πλάνο

03.10.2011
Μας γοήτευσαν «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη» στο Ιδρυμα Θεοχαράκη και η παρουσίαση για την «Αγονη Γραμμή».

Ούτε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έμεινε για αρκετή ώρα κλειστό, δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο για τους 800 περίπου φιλότεχνους που κατέκλυσαν το Ιδρυμα Θεοχαράκη, τη βραδιά των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική».

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή. Τα κολάζ, οι τέμπερες και οι υδατογραφίες μικρών διαστάσεων μας αποκαλύπτουν μια διαφορετική καλλιτεχνική διάσταση του Ελύτη, ενώ παράλληλα εκτίθενται έργα κορυφαίων δημιουργών που είτε ήταν φίλοι του είτε εκείνος έχει δημοσιεύσει δοκίμια για τη δουλειά τους, όπως οι Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Γκίκας κ.ά.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν και τα έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από την ποίηση του Ελύτη. Εκτός από την οικογένεια Θεοχαράκη συναντήσαμε καλλιτέχνες, γνωστούς επιχειρηματίες, συλλέκτες και ανθρώπους του πνεύματος και της πολιτικής. Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα θα διαρκέσει μέχρι τις 27/11/11, έχει ο Τάκης Μαυρωτάς.

Πέρα από τα έργα του Ελύτη, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι πίνακες των Τσαρούχη, Μόραλη και Εγγονόπουλου από τη συλλογή του Μάκη Μάτσα.

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
[email protected]