"Έφυγε" ο καλός μας άνθρωπος...

03.05.2011
«Έφυγε» από τη ζωή λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 84 ετών, ο Θανάσης Βέγγος. Ο «καλός μας άνθρωπος» άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου και νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

«Έφυγε» από τη ζωή λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 84 ετών, ο Θανάσης Βέγγος. Ο «καλός μας άνθρωπος» άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου και νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Κι όπως αθόρυβα και διακριτικά έζησε, έτσι «έφυγε» και από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα που τον λάτρεψε ως καλλιτέχνη και μεγάλωσαν (και θα μεγαλώσουν) γενιές με τις ταινίες του.

Ο Βέγγος ήταν από τους πιο αθόρυβους ηθοποιούς, απέφευγε συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις και συνεντεύξεις ήταν ακόμη πιο σπάνιες. Προτιμούσε να ζει διακριτικά με την λατρεμένη σύζυγό του, Ασημίνα και τους δύο γιούς τους. Τον Βέγγο τον διέκρινε η ποιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος και η σεμνότητά, αφού ακόμη και σε μεγάλη ηλικία κι ενώ πίσω του είχε την τεράστια καριέρα στον κινηματογράφο, σε κάθε κολακευτικό σχόλιο, εκείνος έσκυβε απλά το κεφάλι του από ντροπή.

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι πρόσφατα συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, τηλεόραση και θέατρο. Κι εννοείται ότι θα μείνουν αξέχαστες οι ατάκες του, που (μόνο σύμπτωση δεν είναι) οι περισσότερες είναι και οι πιο δημοφιλείς από όλες που έχουν ειπωθεί στον κινηματογράφο. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές: «Καλέ μου άνθρωπε», «Όλα είναι ατμός», «Έχει και η Θεσσαλονίκη Ακρόπολη», "Ξέρεις από βέσπα" και άλλες πολλές πολλές...