Πατάτες και κουκιά με λεμόνι και μέλι

06.05.2010

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας:
εύκολη

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες μικρές με τη φλούδα τους
  • 1 κιλό κουκιά φρέσκα
  • 2 πράσινα κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. γλυκού άνηθο και μία θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένα
  • 3 λεμόνια (τον χυμό από 2 και το ξύσμα από 1)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο ή κατσικίσιο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και βράζουμε για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, τις αποφλοιώνουμε, τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε μπολ. Kαθαρίζουμε τα κουκιά κρατώντας μόνο το εσωτερικό και λίγες από τις τρυφερές φλούδες. Bράζουμε νερό αλατισμένο και ζεματίζουμε τα κουκιά για 5 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε και τα κρυώνουμε σε μπολ με παγωμένο νερό. Mόλις κρυώσουν, τα μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ με τις πατάτες. Πριν σερβίρουμε, ζεσταίνουμε ελαφρά σε τηγάνι το βούτυρο και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες και τα κουκιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα κουκιά και τις πατάτες να ζεσταθούν μαζί, και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.