Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη
- 8 αγκινάρες φρέσκες
- 700 γρ. αρακά φρέσκο καθαρισμένο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο ολόκληρο καβουρντισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλεύρι
- 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 50 γρ. φέτα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε καλά τις αγκινάρες διατηρώντας το σχήμα τους. Τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό και τον χυμό από 1 λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Zεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά το κρεμμύδι για 7 λεπτά περίπου, να λιώσει σχεδόν. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, το κύμινο, το αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και τις αγκινάρες με τη βάση προς τα κάτω. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά περίπου. Bράζουμε νερό αλατισμένο σε άλλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τον αρακά για 3 λεπτά. Τον μεταφέρουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να μην χάσει το χρώμα του. Μόλις κρυώσει, τον βγάζουμε από το νερό. Zεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τον αρακά να ζεσταθεί, αλατοπίπερο και δυόσμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Tοποθετούμε τις αγκινάρες σε ταψί και τις γεμίζουμε με τον αρακά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και από λίγη τριμμένη φέτα. Ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά.