Αγκινάρες ογκρατέν

13.04.2010

Υλικά

  • 2 πατάτες ελαφρώς βρασμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 10 αγκινάρες
  • 5 φέτες μπέικον
  • 5 φέτες ζαμπόν
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα
  • 500 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Λίγο βούτυρο
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Αλείφετε τη βάση ενός πιρέξ με βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά. Στρώνετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με μαϊντανό.

2. Σε ένα μπολ χτυπάτε το αβγό και ανακατεύετε μέσα την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Περιχύνετε τις πατάτες με το 1/3 του μείγματος.

3. Στη συνέχεια βάζετε από πάνω τις αγκινάρες με τις κουπίτσες τους στραμμένες προς τα επάνω και ρίχνετε στην καθεμία από λίγο μπέικον και ζαμπόν. Τις περιχύνετε ομοιόμορφα με ακόμα 1/3 του μείγματος της κρέμας γάλακτος. Πασπαλίζετε με τα τυριά, προσέχοντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια, και περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα της κρέμας γάλακτος.

4. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και λίγη τριμμένη φρυγανιά και ρίχνετε αραιά 4-5 μικρά κομματάκια βούτυρο (από μισή κουταλιά του γλυκού περίπου το καθένα) στην επιφάνεια.

5. Ψήνετε τις αγκινάρες για περίπου 20 λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.