Σούπα με αγκινάρες και άνηθο

31.03.2010
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, την πατάτα και το πράσο, και τα μαραίνουμε όλα μαζί για 4 λεπτά.

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 8 αγκινάρες
  • 700 ml ζωμό κότας
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πατάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες (το λευκό μέρος)
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, την πατάτα και το πράσο, και τα μαραίνουμε όλα μαζί για 4 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό κότας, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Πολτοποιούμε τη σούπα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο ψιλοκομμένο, και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.

Tip: Για να καθαρίσουμε τις αγκινάρες, αρχίζουμε να αφαιρούμε φύλλα μέχρι να φτάσουμε στο μαλακό τους μέρος. Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση, αφαιρούμε με ένα κουταλάκι το χνούδι τους και τις βάζουμε σε μπολ με νερό, χυμό λεμονιού και μία κουταλιά αλεύρι για να μην μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσουμε τις υπόλοιπες.