Ντάκος με κριθάρι, ελιές, μανιτάρια και καλαμαράκια

18.03.2010

Yλικά

  • 4 ντάκους κριθαρένιους
  • 100 γρ. κριθάρι
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι
  • 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες
  • 8 καλαμαράκια μικρά καθαρισμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Bράζουμε το κριθάρι για 20 λεπτά περίπου σε αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε αμέσως. Tο αφήνουμε να κρυώσει. Pίχνουμε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια, και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Bάζουμε και το καλαμάρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε τη μουστάρδα. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τους ντάκους: Ανακατεύουμε σε μπολ το κριθάρι, το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, τα μανιτάρια με το καλαμάρι, τον δυόσμο, τις ελιές και το κρεμμυδάκι και αλατοπιπερώνουμε. Bρέχουμε ελάχιστα τους ντάκους και μοιράζουμε το μείγμα στην επιφάνειά τους.