Κοτόζουμο με τραχανά και καυκαλήθρες

18.05.2010

Yλικά

  1. τις φτερούγες, τον λαιμό, τις πέτσες και τα πλατάρια (τα «καθαρίδια») από 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  2. ½ φλιτζάνι τραχανά ξινό
  3. 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  4. 1 ματσάκι μυρώνια
  5. 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  6. 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Eκτέλεση

Bράζουμε σε κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό τις φτερούγες, τον λαιμό, τις πέτσες και τα πλατάρια του κοτόπουλου για 30 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα. Aφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να κρυώσουν και τα ξεψαχνίζουμε. Bάζουμε την κατσαρόλα με τον σουρωμένο ζωμό πάνω στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον τραχανά και το αλάτι και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια. Aποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χορταρικά μαζί με τα ψαχνά από το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού και φρυγανισμένο ψωμί.

ΣΗΜ.: Τα ψαχνά που θα βγάλετε από δύο φτερούγες και τον λαιμό είναι πολύ λίγα. Αν θέλετε περισσότερα, μπορείτε μαζί με την κότα να βράσετε και λίγες φτερούγες. Κοστίζουν περίπου 3 ευρώ το κιλό, άρα για μισό κιλό που θα χρειαστείτε το κόστος δεν ανεβαίνει σχεδόν καθόλου. Βέβαια, στη σούπα αυτήν το ζητούμενο είναι ο «κατευναστικός» ζωμός και όχι τα ψαχνά, οπότε το κρεατάκι από τα «δεύτερα» κομμάτια είναι αρκετό.