Σουφλέ με τραχανά

14.09.2011

Yλικά

  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
  • 3 φλιτζάνια κοτόζουμο
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγο αλάτι

Eκτέλεση

Aναμειγνύουμε το γάλα με το κοτόζουμο σε κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε τον τραχανά και βράζουμε ανακατεύοντας συχνά. Oταν είναι έτοιμος, τον αφήνουμε να γίνει χλιαρός. Προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο κεφαλοτύρι, τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε καλά. Xτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα του τραχανά με ξύλινη κουτάλα με απαλές κινήσεις. Mεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνουμε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.

ΣΗΜ.: Να πώς θα κάνετε τον Ελληνα αγρότη να «μιλά» άπταιστα γαλλικά! Μια ιδέα που κοστίζει ελάχιστα και έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Βάλτε όποιον τραχανά θέλετε ?γλυκό, ξινό, σταρένιο ή με γιαούρτι? ή, ακόμη καλύτερα, ξινόχοντρο από την Κρήτη (που είναι πιο βαρύς στο άρωμα, πιο ξινός αλλά και πιο νόστιμος!). Μπορείτε, ακόμη, να αξιοποιήσετε τον τραχανά της περασμένης σεζόν, τον «παλιό», πριν πιάσει η άνοιξη και ξεχάσετε το βαζάκι στα σκοτάδια του ντουλαπιού σας.