Σουφλέ σοκολάτας με άρωμα καφέ

12.03.2010

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο (μαλακό)
  • 325 γρ. λεπτή μαύρη ζάχαρη
  • 3 αβγά, χτυπημένα
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 κ.σ. δυνατό καφέ ή 1 φλιτζάνι εσπρέσο
  • 2 κ.γ. μπέικιν μπάουντερ
  • 250 ml γάλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση της συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180( C. Βουτυρώνετε ένα κεραμικό μπολ που χρησιμοποιείτε συνήθως για σουφλέ και το αφήνετε.

Ανακατεύετε τώρα σε ένα μπολ το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη μάζα. Ρίχνετε μέσα τον καφέ και σιγά-σιγά τα αβγά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Τώρα βάζετε όλα τα υλικά μαζί, και τα μεν και τα δε, και τα τοποθετείτε στο κεραμικό μπολ, αφού πρώτα τα αναμείξετε καλά μεταξύ τους.

Παράλληλα, ζεσταίνετε και το γάλα. Οταν γίνει καυτό, ρίχνετε και την υπόλοιπη ζάχαρη στο γάλα και το χύνετε πάνω στην πουτίγκα.

Την ψήνετε για περίπου 45 λεπτά στο φούρνο. Η υφή της πρέπει να είναι λίγο σαν σφουγγάρι από πάνω αλλά υγρή από μέσα. Μπορεί να θέλει και λίγο παραπάνω χρόνο ψησίματος.

Σερβίρετε αυτό το γλυκό ζεστό και... προσέξτε να έχετε αρκετό παγωτό βανίλια.