Κάνε λίφτινγκ ανανέωσης στο γιορτινό τραπέζι!

07.01.2010
Αν έπεσες έξω στους υπολογισμούς σου και αυτά που μαγείρεψες ήταν πολύ περισσότερα από όσα τελικά χρειάστηκες, μην πετάξεις τίποτα! Σου έχουμε δεκάδες δημιουργικές ιδέες για να φτιάξεις καινούργια νόστιμα πιάτα με όσα περίσσεψαν...

Αν έπεσες έξω στους υπολογισμούς σου και αυτά που μαγείρεψες ήταν πολύ περισσότερα από όσα τελικά χρειάστηκες, μην πετάξεις τίποτα! Σου έχουμε δεκάδες δημιουργικές ιδέες για να φτιάξεις καινούργια νόστιμα πιάτα με όσα περίσσεψαν...

Μην πετάς τα λεφτά σου στα σκουπίδια! Τα φαγητά που περισσεύουν από ένα γεύμα(ειδικά από το Χριστουγεννιάτικο) δεν καταλήγουν υποχρεωτικά στον κάδο απορριμμάτων. Τα περισσότερα από αυτά, με την προϋπόθεση ότι τα έχεις συντηρήσει σωστά, μπορούν να «ανακυκλωθούν» και να ξαναχρησιμοποιηθούν σε κάποιο επόμενο γεύμα, να αναμιχθούν με άλλα τρόφιμα και να «μεταμορφωθούν» σε κάποιο νέο φαγητό, κι όχι απλώς ξαναζεσταμένο. Ειδικά λοιπόν τώρα στις γιορτές, που όλοι κάνουμε κάποιες υπερβολές, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και αξιοποιήστε τα φαγητά, τα γλυκά και τα άλλα τρόφιμα που σας περίσσεψαν. Θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και θα γλιτώσετε χρήματα.

Aβγά βραστά
Χρησιμοποίησε τα ως γέμιση σε σάντουιτς, τορτίγιες, πίτες για σουβλάκι, πιροσκί με κιμά, ρολό κιμά κ.ά.

Πρόσθεσε τα σε σαλάτες λαχανικών, φτιάξε σαλάτα του σεφ και ρώσικη σαλάτα, ή ντιπ με γιαούρτι ή μαγιονέζα.

Χρησιμοποίησε τα σε φαγητά που απαιτούν ήδη βρασμένα αβγά ή συνόδευσε με αυτά σπανάκι, όσπρια, ρύζι και ζυμαρικά.

Κάνε αβγοσαλάτα: τα λιώνεις με πιρούνι και τα αναμιγνύεις με μαγιονέζα, κρεμμυδάκι, κάππαρη και αλατοπίπερο.

Φτιάξε τα τουρσί με ξίδι από κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Αλλαντικά
Χρησιμοποίησε τα ως γέμιση σε ομελέτες και κρέπες.

Κάνε πίτσες με πίτα για σουβλάκι ή πίτσα με ζύμη (μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σάλτσα που έφτιαξες για τα μακαρόνια και έμεινε, κομμάτια λαχανικών, τυριά κ.ά.)

Αν έκοψες μερικές φέτες από το σαλάμι, διατ’ηρησε το υπόλοιπο στο ψυγείο σε αλουμινόχαρτο, αφού αλείψεις με βούτυρο το κομμένο μέρος του.

Εάν έχουν αρχίσει να ξεραίνονται: βγάζεις τα αλλαντικά (γαλοπούλα, ζαμπόν, σαλάμι κ.ά.) από το ψυγείο και τα αφήνεις για λίγα λεπτά σε μπολ με δροσερό νερό. Μετά τα στραγγίζεις καλά, τα κλείνεις σε αεροστεγές μπολ και τα αποθηκεύεις ξανά στο ψυγείο.

Βασιλόπιτα, κέικ και τσουρέκι
Κόψε τα σε μικρά κομμάτια, ράντισε τα με τσέρι, κρασί ή άλλο ποτό και φτιάξε παντεσπάνι για τούρτες ή άλλα γλυκά ψυγείου, όπως το τράιφλ με ανανά κονσέρβας, κρέμα, κεράσια γλασέ και σαντιγί.

Τρίψε τα, τοποθέτησε τα σε σακουλάκια και μετά στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θέλεις μια βάση για κάποιο «γλυκό ποτηριού», βγάζεις όση ποσότητα χρειάζεσαι και την αφήνεις να ξεπαγώσει. Τα μοιράζεις σε φαρδιά ποτήρια και βάζεις από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί ή μους και φρούτα, μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων.

Κάνε τρίμματα τη βασιλόπιτα ή το κέικ, ανακάτεψε τα με τριμμένα μπισκότα και χοντροτριμμένο αμύγδαλο, βάλε κονιάκ στα χέρια σου και πλάσε μπαλίτσες. Κάλυψε τα με χρωματιστή τρούφα ή λιωμένη σοκολάτα.

Γαλοπούλα
Βάλε τη γαλοπούλα κομμένη μέσα σε σάντουιτς, πίτα και σαλάτες λαχανικών.

Ψιλοκόψε τη γαλοπούλα και χρησιμοποίησε τη για σάλτσα μακαρονιών.

Ανάμιξε την ψιλοκομμένη γαλοπούλα με τυριά και αβγό, μπορείς να πλάσεις κροκέτες.

Φτιάξε γλυκόξινη γαλοπούλα με ρύζι ή μετάτρεψε τη σε κοκκινιστή και συνόδευσε με μακαρονάδα ή πουρέ.

Τηγάνισε την και σέρβιρετη με λαχανικά στον ατμό.

Κάνε σκεπαστή πίτα με τορτίγιες: βάλε κομματάκια γαλοπούλας πάνω σε μια τορτίγια στην οποία έχεις προσθέσει τυρί. Τοποθέτησε από πάνω μια ακόμα τορτίγια και ψήσε σε τηγάνι χωρίς λάδι.

Ζυμαρικά
Κάνε τα σαλάτα είτε με φρέσκα λαχανικά, τυρί, αλλαντικά και λίγη μαγιονέζα είτε με πιπεριές Φλωρίνης, κάππαρη, πίκλες, μαγιονέζα με γιαούρτι και μαϊντανό είτε με τόνο.

Φτιάξε τα γκρατινέ στο φούρνο με αβγά, τυριά και σάλτσα.

Χρησιμοποίησε τα ως συνοδευτικό κόκκινου κρέατος ή πουλερικών.

Τηγάνισε τα σε «φριτάτα».

Ψήσε τα στο φούρνο με σάλτσα τυριού.

Φτιάξε τα μακαρονόπιτα στο τηγάνι ή με αβγά σαν ομελέτα.

Κάνε σουφλέ: βάλε τα μακαρόνια που περίσσεψαν σε ταψάκι με λίγη κρέμα γάλακτος ή μπεσαμέλ, λίγο ζαμπόν και τυρί.

Εάν σου περίσσεψαν μακαρόνια και κιμάς, ανακάτεψε τα την επόμενη μέρα σε ένα ταψάκι, βάλε μέσα κίτρινα τυριά και από πάνω μπεσαμέλ και έχεις έτοιμο ένα ψευτοπαστίτσιο!

Κεφτεδάκια και μπιφτέκια
Βάλτε τα σε κόκκινη σάλτσα και συμπληρώστε με ρύζι.

Γεμίσε σάντουιτς ή ψήσε ψωμάκια και κάνε τα χάμπουργκερ με ντομάτα και μαρούλι.

Φτιάξε σπετζοφάι αντικαθιστώντας τα λουκάνικα με κεφτεδάκια.

Κιμάς μαγειρεμένος
Φτιάξε σπρινγκ ρολς, μπουρεκάκια με κιμά και τυρί, κιμαδοπιτάκια με λίγη μπεσαμέλ, πεϊνιρλί ή λαχματζούν (προσθέτετε σκόρδο, καυτερό πιπέρι, κομμάτια ντομάτας και κουκουναρόσπορο).

Βάλε τον κιμά πάνω σε πίτες για σουβλάκι και ψήσε στο φούρνο.

Συνδύασε τον με πιλάφι: σόταρε μέσα σε τηγάνι άσπρο λάχανο, ρίξε τον κιμά, το πιλάφι, δυο αβγά, αλάτι, πιπέρι και το γυρνάς ώσπου να ψηθούν τα αβγά.

Κοτόπουλο
Ψιλοκόψε το ψαχνό από βραστό κοτόπουλο σε ρύζι με αρακά, καρότο και καλαμπόκι ή σε τραχανά (λίγο πριν βράσει).

Μετέτρεψε το βραστό κοτόπουλο σε κοκκινιστό προσθέτοντας σάλτσα ντομάτας. Το σερβίρεις με πουρέ, ζυμαρικά ή ρύζι.

Ξεψάχνισε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και κάνε κοτόπιτα με λαχανικά, κοτοπιτάκια, κοτομπουκιές ή κροκέτες με αβγό και τυριά.

Γέμισε σάντουιτς, πίτες για σουβλάκι, τορτίγιες ή κρέπες.

Κομμάτιασε το, πέρασε το σε καλαμάκια και κάνε σουβλάκια.

Κόψε το σε κύβους, ανάμιξε το με μαρούλι και φτιάξε σαλάτα του Καίσαρα. Πρόσθεσε λαδόξιδο, τριμμένη παρμεζάνα και κρουτόν.

Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε μακαρονοσαλάτα και σαλάτες λαχανικών.

Φτιάξε κοτοσαλάτα με μαγιονέζα, πίκλες, κρεμμύδι και μαϊντανό.

Άλειψε το με μουστάρδα και κάρφωσε του με οδοντογλυφίδες ψημένες φέτες μπέικον.

Κουλουράκια και μπισκότα
Κάνε τα παγωμένο επιδόρπιο: τα θρυμματίζεις και τα ανακατεύεις με γιαούρτι ή παγωτό ή φρέσκες φρουτόκρεμες.

Σπάσε τα σε μικρά κομμάτια και πάγωσε τα. Τα χρησιμοποιείς για γαρνίρισμα ή γέμιση σε γλυκά όπως οι καριόκες ή τα τρουφάκια.

Τρίψε τα και, μαζί με λιωμένο βούτυρο, κάνε τα βάση για γλυκό ψυγείου, όπως το cheesecake, ή για τάρτες με φρούτα.

Αν τα μπισκότα σου νότισαν από την υγρασία, βάλτα τα για 5 λεπτά στο φούρνο, ώστε να ξαναγίνουν τραγανά.

Κρέας (χοιρινό, μοσχάρι κ.ά.)
Ψιλοκόψε το και αξιοποιήσε το σε ομελέτες, ρύζι και σάντουιτς, συνδυάζοντάς το με λαχανικά, τυριά και σάλτσες.

Γέμισε πίτες ελληνικές, κυπριακές ή αραβικές.

Μετέτρεψε το βραστό σε ψητό: κόβεις το βραστό κρέας σε μικρά κομμάτια, προσθέτεις κρεμμύδια και ελαιόλαδο, τα τυλίγεις όλα μαζί σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνεις σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Φτιάξε το γιουβέτσι με χυλοπίτες.

Πρόσθεσε λεπτές φέτες κρέατος πάνω σε πράσινες σαλάτες.

Ξεψάχνισε το, ψιλοκόψε το και φτιάξε το πίτα με φύλλο, προσθέτοντας ρύζι ή πλιγούρι και μπαχαρικά.

Κάνε το κοκκινιστό κατσαρόλας ή κρασάτο.

Τηγάνισε το, αφού το κόψεις σε κύβους.

Κρασί
Πρόσθεσε το σε μαρινάτες.

Χρησιμοποίησε το σε πιάτα με χοιρινό, κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Φτιάξε σάλτσες για σαλάτες λαχανικών, ψητά λαχανικά, τυριά και βραστές πατάτες.

Κάνε κουλουράκια κρασιού ή σιρόπι για φρουτοσαλάτες ή παντεσπάνι γλυκών.

Μετέτρεψε το σε ξίδι.

Ψύξε το σε παγοθήκες: κάθε φορά που χρειάζεστε κρασί για το φαγητό, ρίχνετε 1-2 παγάκια, ανάλογα με τη συνταγή.

Λαχανικά
Φτιάξε σαλάτες με πέστο ή πάστα ελιάς και λιαστής ντομάτας.

Κάνε σούπες με νωπά λαχανικά ή ήδη βρασμένα, αφού τα ενισχύσεις με λίγο κρεμμύδι ή πράσο.

Σόταρε τη χωριάτικη που περίσσεψε και μαγείρεψε τη σαν σάλτσα με οποιοδήποτε λαχανικό.

Βάλε σπαράγγια στο φούρνο, πασπάλισε με φρυγανιά και τριμμένο τυρί και ψήσε μέχρι να λιώσει το τυρί.

Πρόσθεσε σε ομελέτες σπαράγγια μαζί με τριμμένο τυρί.

Βάλε το βραστό μπρόκολο σε ταψάκι, ρίξε λίγο βούτυρο, πασπάλισε με τριμμένο τυρί και ψήσε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Μετέτρεψε το βραστό μπρόκολο σε πέστο για ζυμαρικά: χτύπησε στο μπλέντερ με σκόρδο, φιστίκια Αιγίνης, τριμμένο τυρί και ελαιόλαδο.

Πατάτες βραστές
Συνόδεψε με αυτές κοκκινιστό κρέας.

Φτιάξε πατατοσαλάτα, σκέτη ή με καρύδια.

Κόψ3 τες σε κύβους και ανάμιξε τες με τόνο από κονσέρβα ελαιολάδου, μαρούλι, άνηθο και λεμόνι.

Τηγάνισε τες, αφού τις κόψεις σε ροδέλες.

Ψήσε τες στο φούρνο, αφού πρώτα τις κόψεις σε φέτες.

Κάνε τες «γκρατινέ» με κρέμα γάλακτος και αλλαντικά.

Φτιάξε πατατοκεφτέδες: λιώνεις τις πατάτες σε μπλέντερ και τις ανακατεύετε με αβγά και τυριά.

Μελομακάρονα
Φτιάξε καριόκες ή «σοκολατάκια»: θρυμματίζεις μελομακάρονα στο μπλέντερ, λιώνεις σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τα αναμιγνύεις, προσθέτεις λίγο κονιάκ και τα πλάθεις στο μέγεθος που θέλεις.

Θρυμμάτισε τα στο μπλέντερ και κάντε τα βάση για cheesecake. Αν έχουν στεγνώσει, πρόσθεσε λίγο βούτυρο για να «δέσουν».

Πουρές πατάτας
Συνδύασε τον πουρέ με τριμμένο τυρί, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ψήσε το μίγμα στο φούρνο.

Φτιάξε μπαλάκια από τον πουρέ τυλίγοντάς τον γύρω από μικρούς κύβους τυριού. Ρόλαρε τις μπαλίτσες πάνω σε τριμμένη παρμεζάνα και βράσε τες μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα.

Ρεβίθια βρασμένα
Κάνε χούμους: πολτοποίησε τα βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με ταχίνι και σκόρδο.

Πρόσθεσε τα σε σαλάτες μαζί με λαχανικά.

Ξανάβρασε τα λίγο και προσθέστε τους λίγο σπανάκι.

Σούρωσε τα ρεβίθια, αναμίξτε τα με αβγό, αλεύρι και ρίγανη και φτιάξτε ρεβιθοκεφτέδες.

Ρύζι βρασμένο
Τηγανίσε το με σησαμέλαιο και, λίγο πριν το κατεβάσεις από τη φωτιά, πρόσθεσε θαλασσινά, όπως μικρές γαρίδες, καλαμάρια, μύδια ή χτένια.

Μετέτρεψε το σε ριζότο με ανάμικτα λαχανικά, σοταρισμένα σε ελαιόλαδο.

Πρόσθεσε μια νέα σάλτσα ή μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο, δεντρολίβανο ή δυόσμο.

Αφού το ζεστάνεις ξανά, πρόσθεσε τριμμένο τυρί και σέρβιρε με μυρωδικά ως γαρνιτούρα κρέατος, μπιφτεκιού ή ψαριού.

Κάνε ρυζόπιτα με τριμμένη κόκκινη κολοκύθα, ζάχαρη και κανέλα.

Φτιάξε το πίτα στο τηγάνι, σαν ομελέτα, με αβγά και τριμμένο τυρί.

Ανακάτεψε το με αβγά, τυριά και λίγο αλεύρι για να φτιάξε ρυζοκροκέτες.

Φτιάξε ρυζοκεφτέδες ή ντολμαδάκια με τόνο.

Ανάμειξε το με γιαούρτι. Πρόσθεσε το μίγμα σε σαλάτα με βρασμένα λαχανικά και αβγά ή αλλαντικά.

Γεμίσε ντομάτες, πιπεριές και άλλα λαχανικά.

Αν έχει περισσέψει ριζότο: σόταρε σε τηγάνι πιπεριές και μανιτάρια, πρόσθεσε το ριζότο, δύο αβγά χτυπημένα με λίγο γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο.

Σολομός καπνιστός
Συνόδεψε ζυμαρικά.

Πρόσθεσε τον σε σαλάτες λαχανικών.

Φτιάξε καναπεδάκια.

Κόψε τον σε μικρότερα κομματάκια, ανάμιξε τον με γλυκό τουρσί και κρεμμύδια και με το μίγμα γέμισε σάντουιτς ή τορτίγια.

Τυριά κίτρινα
Τρίψε τα σκληρά κομμάτια που έχουν απομείνει και αποθήκευσε τα στο ψυγείο, μέσα σε σακούλα τροφίμων. Χρησιμοποίησε τα σε συνταγές που απαιτούν τριμμένο τυρί, σε ομελέτες ή πάνω σε ψητές πατάτες ή φέτες ψωμιού.

Φτιάξε τυρόπιτα ή τυρομπουκίτσες.

Πρόσθεσε τα σε κρεατόπιτες, ομελέτες, πίτσες και σάντουιτς.

Τυριά λευκά
Φτιάξε cheesecake, τυροπιτάκια, ατομικά σουφλεδάκια σε θήκες για μάφιν, τυρόπιτα ταψιού με φρέσκα μυρωδικά, τηγανόψωμα, τυρομπαλίτσες με ψιλοκομμένα μυρωδικά και ελαιόλαδο ή τυροσαλάτα με πάπρικα, ελαιόλαδο και στραγγιστό γιαούρτι.

Χρησιμοποίησε τα για να κάνεις γεμιστά μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια.

Ενίσχυσε με τα λευκά τυριά την μπεσαμέλ ή φτιάξε σάλτσα με ελιές για τα ζυμαρικά.

Τρίψε τα και βάλε τα σε πουρέ πατάτας, πάνω από ψητές ή τηγανητές πατάτες, σε πράσινα λαχανικά και σε βινεγκρέτ για σαλάτες.

Φασόλια
Πολτοποίησε τα στο μπλέντερ. Τα χρησιμοποιείς ως γέμιση σε κυπριακές πίτες ή τα σερβίρεις ως ντιπ για τορτίγιες.

Μαγείρεψε τα ξανά με ρύζι ή κοφτό μακαρονάκι.

Πρόσθεσε τα σε σαλάτες μαζί με λαχανικά ή κάντε τα κεφτέδες.

Φακές
Τις στραγγίζεις και τις προσθέτεις σε σαλάτες λαχανικών.

Τις μαγειρεύεις ξανά, μέσα σε 3-4 ημέρες, με ρύζι ή κριθαράκι.

Ψωμί
Χρησιμοποίησε το μπαγιάτικο ψωμί σε κεφτέδες, μπιφτέκια, πουτίγκα ή για γέμιση.

Φτιάξε φρυγανιές, παξιμάδια, γαλέτα, μπρουσκέτες, κρουτόν για σαλάτα και κρουτόν σκόρδου.

Κάνε τα κομμάτια ψωμιού καναπεδάκια, σκορδόψωμο ή ψήσε τα στο φούρνο με τυρί.

Ρίξε σε κομμάτια ψωμιού λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι και ψήσε τα στην τοστιέρα.

Πρόσθεσε κομμάτια ξερού ψωμιού σε σαλάτες.

Φρυγάνισε το και χρησιμοποίησε το για τα σνίτσελ και τα πανέ σας.

Φτιάξε αβγοφέτες: αφαίρεσε την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί και το μουλιάζεις σε γάλα. Ψήσε τις φέτες σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σερβίρετε με μέλι ή μαρμελάδα.

«Ζωντάνεψε» τα ψίχουλα με λίγη πάπρικα και άπλωσε τα πάνω σε στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Τύλιξε τη χθεσινή φραντζόλα σε υγρή πετσέτα και βάλε τη στο φούρνο, στους 120°C, για 10 λεπτά.

Για την ασφάλεια σ
Ο εσφαλμένος χειρισμός και η κακή αποθήκευση των υπολειμμάτων φαγητού μπορούν να αποτελέσουν αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Γι’ αυτό:

  • Τοποθέτησε το φαγητό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του και πάντα σε νέο, καθαρό σκεύος.
  • Μοίρασε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρές μερίδες.
  • Κατανάλωσε τα υπολείμματα φαγητού που έχεις στην ψύξη εντός 2-3 ημερών.
  • Κατάψυξε τα υπολείμματα που δεν είναι δυνατόν να καταναλωθούν άμεσα. Η ασφαλέστερη στρατηγική απόψυξης είναι η αργή απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου.
  • Ζέστανε καλά τα υπολείμματα, φρόντισε σάλτσες και σούπες να βράσουν, σέρβιρε το φαγητό όσο είναι ακόμα ζεστό.
  • Μην ξαναζεστάνεις τα φαγητά πάνω από μία φορά και μην επαναψύχεις τα ήδη αποψυγμένα.
  • Εάν δεν είσαι σίγουρη ότι τα υπολείμματα είναι ασφαλή, εάν είναι η όψη ή η οσμή τους αλλοιωμένη, πρέπει να τα πετάξεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ