Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μαγικές. Πλημμυρισμένα με αγάπη, φως, αλλά και απίστευτη γλύκα. Στολίδια παντού, και πάνω στο τραπέζι τα καλύτερα: μελομακάρονα, χιονισμένοι κουραμπιέδες, τραγανές δίπλες. Σκέτη γευστική γοητεία. Ας ξανασυστηθούμε μαζί τους κι ας γνωρίσουμε τα μυστικά τους. Όσο για τη διατροφική τους αξία, αυτή την αξιολογεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, για να μη σας μείνουν πικρές απορίες...
Μελομακάρονα: Για γλυκιά ζωή σαν μέλι
Τα μελίπηκτα γλυκίσματα, όπως τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα, τα λουκούμια, οι μπακλαβάδες, οι καρυδόπιτες και οι καρποί όπως τα ρόδια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα και τα καρύδια θεωρούνται σύμβολα ευτυχίας και αφθονίας. Άλλωστε, το μέλι από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Έτσι, το μελομακάρονο δεν θα μπορούσε παρά να είναι το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο γλυκό, που δίνει μια γλυκιά πρόγευση για τα καλά που ελπίζουμε να φέρει μαζί του ο καινούργιος χρόνος. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα, απλό ή γεμιστό, είναι σκέτη απόλαυση.
Η διατροφική συμβουλή: «Τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και γι’ αυτόν το λόγο δίνουν αμέσως ενέργεια. Δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ παρέχουν στον οργανισμό τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές ουσιών με αντιοξειδωτική δράση».
Κουραμπιέδες: Το χιονισμένο γλυκό
Παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά κάπου στη Μικρά Ασία. Έχουν τούρκικο όνομα και βασικό υλικό παρασκευής το βούτυρο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην τούρκικη κουζίνα. Επίσης, το κλασικό σχήμα τους, το μισοφέγγαρο, παραπέμπει στη γείτονα χώρα. Η συνταγή τους έφτασε γρήγορα στην Ελλάδα και εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται δεύτεροι στη λίστα με τα παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Η υπέροχη γεύση τους οφείλεται στην άριστη ποιότητα του φρέσκου βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μίξη αγελαδινού και κατσικίσιου βουτύρου τούς δίνει μια πιο λεπτή γεύση. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο υγιεινοί, φτιαγμένοι με λάδι ? οι ψευτοκουραμπιέδες (μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή τους είναι αυτοί της Φολεγάνδρου, που δεν φτιάχνονται με ζάχαρη, αλλά με μέλι και άφθονη κανέλα).
Η διατροφική συμβουλή: «Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αβγών. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν είναι ‘‘φιλικά’’ για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Από την άλλη, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».
Δίπλες: Τραγανές και μελωμένες
Όπου γάμος και χαρά, και οι δίπλες μέσα. Τραγανές και μελωμένες, κοσμούν το γιορτινό τραπέζι, αφού κατατάσσονται πλέον στα τρία παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Φτιάχνονται με απλά αγνά υλικά, που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, αλλά το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η δεξιοτεχνία και η γρηγοράδα στην παρασκευή και το τηγάνισμά τους.
Η διατροφική συμβουλή: «Οι δίπλες έχουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμ., παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα. Είναι κι αυτά τα γλυκά πλούσια σε θερμίδες, αν και μια δίπλα δίνει λιγότερες θερμίδες και από τους κουραμπιέδες αλλά και από τα μελομακάρονα. Οι δίπλες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα κυρίως προερχόμενα από τα αβγά αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια κι αυτά με τη σειρά τους σε αντιοξειδωτικά στοιχεία».
Προτείνουμε την καλύτερη συνταγή για δίπλες!
Φρέσκες είναι γευστικότατες, γι’ αυτό ετοιμάστε την αρκαδίτικη συνταγή και θα μας θυμηθείτε.
Θα χρειαστείς:
- 6 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες μέλι
- 1 κούπα νερό
- 2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλάκια κανέλα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1) Χτυπα τα αβγά και προσθέστε αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σφιχτή.
2) Ανοιξε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείς. Κόψε σε λωρίδες πλάτους 4 εκ. και μήκους 20-25 εκ. Πέρασε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τύλιξε γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο χέρι κράτα την άλλη άκρη της λωρίδας. Βούτα το πιρούνι μαζί με τη ζύμη σε καυτό λάδι και περίστρεψε το τυλίγοντας την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.
3) Ακούμπα τις σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
4) Βάλε σε βαθιά κατσαρολίτσα το νερό με το μέλι να βράσει, αφαίρεσε τον αφρό και ρίξε μέσα τις δίπλες λίγες λίγες, αφήνοντάς τες για λίγα λεπτά. Όταν τις βγάλεις από το μέλι, πασπάλισε τες με τα καρύδια και την κανέλα, που έχεις προηγουμένως ανακατέψει.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ