Σέλινο: Φυσικό τονωτικό

17.12.2009
Ενα έντονα αρωματικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, όπου οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι σαν φάρμακο.

Ενα έντονα αρωματικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, όπου οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι σαν φάρμακο. Οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα και στη Ρώμη πίστευαν ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες, γι’ αυτό η μαντάμ ντε Πομπαντούρ επινόησε μια σούπα από σέλινο για να ξυπνήσει το πάθος του Λουδοβίκου του ΙΕ΄. Στην αρχαία Ελλάδα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνταν και κατά της μέθης. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε δύο βασικές ποικιλίες. Η μία είναι με μεγάλη σαρκώδη ρίζα και τρώγεται ωμή, σε σαλάτα και σούπες, ή μαγειρεμένη σε διάφορους συνδυασμούς και είναι η γνωστή μας σελινόριζα. Η δεύτερη και πιο κλασική με μεγάλο μίσχο, που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο ή χρησιμοποιείται ως καρύκευμα (κυρίως οι σπόροι της). Επίσης, οι σπόροι χρησιμοποιούνται σε τουρσιά σαν μπαχαρικό, καθώς και στην αρωματοποιία.

Διατροφική αξία
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι καλή πηγή βιταμινών, αφού περιέχει:

  • Σίδηρο
  • Ασβέστιο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Νάτριο
  • Ψευδάργυρο
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκό
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Β1 και Β2
  • Βιταμίνη Κ

Πού κάνει καλό
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και άλατα και φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Είναι επίσης τονωτικό, διεγερτικό και αντιπυρετικό.

Περιέχει μια ορμόνη ανάλογη με τις ιδιότητες της ινσουλίνης, γι’ αυτό είναι καλό να το καταναλώνουν οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από νευροπάθειες και ρευματισμούς.

Οι ρίζες του βρασμένες με ζάχαρη βοηθούν στη διάλυση των λίθων της χολής. Καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα σέλινου κάνουν καλό σε πληγές και μώλωπες.

Συντελεί στην καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς εμποδίζει τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας, ενώ χρησιμοποιείται και στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου.

Μπορεί να εμφανίζει ελαφρά διουρητική δράση, αλλά σίγουρα δεν αδυνατίζει και δεν έχει αρνητικές θερμίδες, όπως λέγεται. Φυσικά, αποτελεί τροφή που συστήνεται σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς ένα φλιτζάνι περιέχει μόλις 19 θερμίδες.

Επίσης, θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και χρησιμοποιείται και ως αφέψημα (αφού αποξηρανθεί). Η αποξήρανση προφυλάσσει και από τον κίνδυνο δηλητηρίασης από τη ρίζα του, η οποία είναι ελαφρά δηλητηριώδης όταν είναι φρέσκια.

Τι να προσέξω
Ο καρπός του σέλινου μπορεί να επιταχύνει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστό ιστορικό αλλεργίας σε διάφορα φυτά, στη γύρη ή σε άλλες τροφικές αλλεργίες.

Μίσχοι σέλινου που έχουν προσβληθεί από ασθένεια (σ.σ.: αναγνωρίζονται από το καφετί χρώμα τους) δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Ο καρπός του επηρεάζει επίσης τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, ενώ το έλαιο από τον καρπό του διεγείρει τη δραστηριότητα της μήτρας, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του αντενδείκνυται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν αναφέρεται στους μίσχους του σέλινου που προσλαμβάνονται με την τροφή, αν και η ιδιαίτερα υψηλή πρόσληψη θα πρέπει να αποφεύγεται.